Hoera, mijn zwangerschapsverlof is van start gegaan! Ik ben ondertussen 36 weken zwanger van de tweede en de laatste loodjes zijn begonnen. Ondanks dat het nog steeds geweldig is om zwanger te zijn zijn die laatste weken soms ook best zwaar en er zijn dingen waar ik me als hoogzwangere flink aan kan ergeren of irriteren. Bijvoorbeeld aan dit:

1. Opmerkingen over mijn buik of lijf

Dit lijstje staat op willekeurige volgorde, maar toch wel met stip op 1: het lijkt wel of iedereen een opmerking over mijn buik of lijf moet maken. Bekenden, maar ook complete vreemden. Soms aardig bedoeld (maar slaan ze de plank net even mis), soms ronduit bot. Ik bedoel, ik weet ook wel dat ik op dit moment niet bepaald het lijf heb van een model, maar dat hoef je er echt niet in de wrijven. Deze opmerkingen heb ik onder andere voor de kiezen gekregen:

  • Je bent zeker al met verlof? (bij 28 weken zwangerschap)
  • Jeetje wat ben jij gegroeid zeg! (tja, we hebben elkaar een paar weken niet gezien, hè)
  • Je hoeft vast niet meer zolang! (nee, nog ‘maar’ 10 weken)
  • Wat wordt het? Eenling, tweeling, meerling? (ja, lekker subtiel joh)
  • Nou, je hebt best wel een pens hè (en bedankt meisje van het brood in de supermarkt)

Gelukkig staat hier een klein groepje mensen tegenover dat het wel snapt, en dingen zegt als ‘je bent echt heel mooi zwanger’, ‘van achter gezien zie je niet eens dat je zwanger bent’, of ‘alleen je buik is gegroeid, maar je armen, benen en gezicht zien er nog gewoon slank uit’. Gemeend of niet: dat zijn de dingen die je als hoogzwangere wilt horen!

2. Mensen die niet voor je opstaan in het OV

Ik reis voor mijn werk veel met de trein. Waar je soms twijfelt of mensen zwanger zijn en je voor ze moet opstaan was er de laatste paar weken bij mij geen twijfel meer mogelijk. En dan blijken er drie categorieën medereizigers te zijn: 1) de mensen die voor je opstaan als het druk is: hoera voor deze mensen, zij snappen het! 2) de mensen die zo verdiept zijn in telefoon of boek dat ze je niet eens zien staan. En dat kan ik ze eigenlijk niet kwalijk nemen, mij overkomt het ook weleens. 3) de mensen die je echt wel zien staan en stiekem naar je zitten te gluren, maar op het moment dat je ze aankijkt snel hun hoofd wegdraaien en net doen alsof ze je niet gezien hebben. Die laatste groep wens ik een uur vertraging in een coupé zonder airco toe als ze zelf een keer moeten staan.

3. Misgrijpen bij eten of drinken

Hoe irritant: Als precies dat product waar jij een enorme craving naar hebt uitverkocht is, niet meer in de kast ligt of een minuut geleden door iemand anders is opgegeten. Hmm, ik krijg gelijk trek in een perenijsje…

4. Schoenen die niet meer lekker passen

Als zwangere hou je vaak al wat vocht vast, en hoogzwanger zijn in de zomerperiode helpt daar niet bij. De afgelopen weken zitten mijn high heels en ballerina’s niet meer zo lekker, sneakers zijn prima maar weer wat lastig aan te trekken door die buik. En wat blijft er dan over: juist, slippers! Niet altijd even charmant, maar ze zitten wel lekker. En dan komt hoogzwanger zijn in zomer toch weer goed uit.

5. Minder kunnen genieten van dingen

Sommige dingen vallen gewoon een beetje tegen als je hoogzwanger ben. Een voorbeeld: ik douche eigenlijk altijd, maar heel soms vind ik het lekker om uitgebreid in een warm bad te gaan. En dan kom je er opeens achter dat hoe vol je het bad ook doet, een aardig deel van je lichaam boven water blijft. Tegenvaller! Hetzelfde geldt voor hoogzwanger naar het strand gaan: dan blijkt er geen houding meer te zijn waarin je lekker kunt liggen of een tijdschrift kunt lezen, en zit je als een soort Boeddhabeeld rechtop op je handdoek. Niet fijn!

6. Slecht slapen

Pak je rust, voordat je het weet is de baby er en heb je gebroken nachten’. Maar als je hoogzwanger bent zijn die gebroken nachten er eigenlijk ook al: maagzuur, eruit moeten om te plassen, piekeren, of als je pech hebt een ouder kind wat wakker wordt of nog niet doorslaapt. Dat hele idee van uitrusten voor de bevalling bestaat maar gedeeltelijk. Mijn dochtertje slaapt gelukkig nog één keer overdag, dan probeer ik ook maar een powernap te doen op de bank.

Wat vond jij het meest irritant aan hoogzwanger zijn? Deel het op onze facebookpagina! Lees ook: Soms vergeet ik even dat ik zwanger ben Zwanger van de tweede: wat ik dit keer anders wil doen 5 x leuk aan een tweede zwangerschap