Het afgelopen half jaar zijn er in Nederland 68.999 kinderen geboren. Wat veel! Dat zijn per maand meer dan 11.000 verse baby'tjes. Dat zijn per dag honderden beschuitjes met muisjes die gesmeerd worden, duizenden poepluiers die worden verschoond, miljoenen kusjes die worden uitgedeeld en dito kraamtranen die over wangen rollen. Maar ik dwaal af. Al die baby's hebben een naam gekregen en het fijne is dat de Sociale Verzekeringsbank daar ieder kwartaal een verslagje van uitbrengt. Nu zijn we al over de helft van dit jaar, dus is de lijst bekend met de populairste kindernamen van het eerste half jaar van 2016.

Bij de lijstjes van het SVB is het toch het eerste wat ik doe: even checken op welke plek de naam van onze zoon nu staat. In zijn geboortejaar bleek ie ineens in populariteit te zijn gestegen. Stiekem vond ik dat jammer. Ik zie mezelf namelijk al op het schoolplein zijn naam roepen en dat dan behalve mijn eigen bloedje ook nog 23 andere jongetjes zich omdraaien. Enfin, afgelopen jaar daalde zijn naam weer op de lijst-der-lijsten en ik zag dat hij nu bijna de top 10 uitdendert. (leuk, als je het nog niet wist, kun je nu gaan gissen hoe onze zoon heet haha)

Ik dwaal weer eens af. Check hieronder of de naam van jullie (aanstaande) zoon of dochter in de top 20 staat:

De populairste meisjesnamen van de eerste helft van 2016

 1. Julia
 2. Sophie
 3. Anna
 4. Tess
 5. Emma
 6. Sara
 7. Zoë
 8. Evi
 9. Mila
 10. Eva
 11. Lotte
 12. Fenna
 13. Lisa
 14. Lynn
 15. Sarah
 16. Lieke
 17. Fleur
 18. Liv
 19. Saar
 20. Isa

De populairste jongensnamen van het eerste halfjaar van 2016

 1. Sem
 2. Noah
 3. Daan
 4. Milan
 5. Max
 6. Lucas
 7. Liam
 8. Luuk
 9. Finn
 10. Levi
 11. Jesse
 12. Mees
 13. Bram
 14. Adam
 15. Ruben
 16. Thijs
 17. Thomas
 18. Julian
 19. Lars
 20. Sam

Leuk om te vergelijken: het lijstje van het eerste kwartaal van 2016.

Babynaam kiezen

Moet je een naam kiezen voor je baby en ben je er nog niet uit, dan kun je natuurlijk putten uit bovenstaande lijst van populaire kindernamen, of nog meer lijsten doorspitten op de site van het SVB (de populairste namen per provincie bijvoorbeeld. Online kan je ook talloze lijstjes vinden, maar ook erg leuk: samen een boek doorbladeren. Ik kreeg van mijn lief tijdens mijn zwangerschap onderstaand boek ( 'De mooiste namen voor jouw baby' van uitgeverij Terra, illustraties van Barbara Harms) met kindernamen waar ook de betekenis bij staat. Erg leuk om door te spitten, en ook een heel leuk cadeau voor als een vriendin bijvoorbeeld zwanger is.

Een leuke naam gevonden? Dan kun je met de babynamentool op de site van Mamalove meteen de betekenis van de naam van je baby checken.

hoe-zal-ik-je-noemen