Nu ik 30 weken onderweg ben in mijn tweede zwangerschap moet ik bekennen dat deze me iets zwaarder valt dan de eerste zwangerschap. Dat zit hem met name in het peutertje wat al in huis rondloopt, opgetild wil worden en natuurlijk veel aandacht vraagt en nodig heeft. Op de bank neerploffen of een dutje doen als je lichaam aangeeft dat nodig te hebben zit er nu niet altijd in. Toch zijn een aantal zaken ook zoveel leuker en relaxter aan een tweede zwangerschap! Bijvoorbeeld dit:

1. Je bent alle schaamte allang voorbij

Aan het begin van je eerste zwangerschap is zo’n inwendig onderzoek nog even een dingetje, maar nadat je eenmaal bevallen bent van de eerste is die schaamte ver te zoeken. Inwendige onderzoeken, een aantal professionals die tijdens de bevalling continu naar je onderkantje staan te koekeloeren, hechtingen die geplaatst en verwijderd moeten worden, de kraamverzorgster die fijn één of twee keer per dag je temperatuur opmeet; je hebt het allemaal al meegemaakt. Dus als je aan het begin van je tweede zwangerschap gelijk weer een inwendige echo moet is de schaamte ver te zoeken. Een stagiair die ook even mee wilt kijken? Kom er gezellig bij.

tweede zwangerschap je bevalling relaxter tegemoet.

2. Je gaat je bevalling relaxter tegemoet

De eerste keer bevallen is één groot vraagteken. Tuurlijk heb je verhalen van anderen gehoord of gelezen, maar hoe het echt zal zijn en je dat gaat ervaren, geen idee. Ik had geen geboorteplan geschreven, maar er wel over nagedacht: ik zou in het ziekenhuis bevallen, sloot pijnbestrijding niet bij voorbaat uit, wou zelf mijn kindje aanpakken en mijn man zou de navelstreng doorknippen. Uiteindelijk kreeg ik een weeënstorm, beviel ik door de snelheid thuis, pijnbestrijding was dus sowieso niet aan de orde, en mijn baby aanpakken wilde ik echt niet. Als ik straks weer moet bevallen ga ik het dus allemaal wel zien, ik ga er niet teveel over nadenken.

3. Je bent sowieso een stuk relaxter in alles

Googelen bij ieder pijntje en bij alle veranderingen van je lichaam is er niet meer bij, jij herkent ze nog van de eerste keer. Invulboeken worden niet meer zo netjes bijgehouden en als iemand vraagt hoelang je al zwanger bent moet je even heel diep nadenken in plaats van dat je zegt ’26 weken en 2 dagen’. De babykamer is niet al bij 25 weken gereed, en over het geboortekaartje ga je ook pas later nadenken.

Advies van anderen is soms leuk en handig, maar ondertussen heb je zelf ervaring en vertrouw je daarop, dus een hoop gaat het ene oor in en het andere weer uit. Over het algemeen voel je de baby eerder (bij mij was het zo’n twee weken eerder dan bij de eerste), en dat geeft ook een stukje rust. Enige nadeel: je weet tijdens een tweede zwangerschap beter wat je kunt verwachten, maar je weet ondertussen ook wat er allemaal mis kan gaan.

4. Deze baby is vanaf het begin nóg geliefder

Dit zal niet voor iedereen zo zijn, maar voor mij geldt het wel. Mijn eerste kindje was ontzettend gewenst, maar tijdens de zwangerschap voelde ik me nog niet echt moeder. Moeder zijn, moederliefde en voor een baby zorgen waren redelijk abstracte dingen. En dan word je moeder, verandert alles, en komt die moederliefde die je voelt keihard binnen. Bij deze zwangerschap weet ik al hoe dat voelt, moederliefde. Ondanks dat ik nog niet weet hoe het is om van een tweede kindje net zoveel te kunnen houden als van de eerste kan ik me er al wel een voorstelling van maken. En daarom is dit kindje net zo gewenst, maar nog veel geliefder vanaf het allereerste begin.

leuk aan een tweede zwangerschap

5. Je kunt deze tweede zwangerschap met je oudste delen

Okee, je kindje moet het wel begrijpen en de interesse moet er ook wel zijn. Mijn dochter zal ruim twee jaar zijn als de baby geboren wordt, en dat is voor bepaalde dingen nog wat jong om alles goed te begrijpen. Maar het is ontzettend leuk om boekjes met haar te lezen die over een broertje/zusje krijgen gaan, om spulletjes met haar te kopen voor babyzus en om haar te zien wijzen naar mijn buik als ik vraag waar de baby is.

Wat vond jij het leukst aan je tweede zwangerschap? Deel het op onze Facebookpagina