5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

‘Ik zag mijn vrouw met Hyperemesis Gravidarum aftakelen’

De eerste 10 weken van mijn zwangerschap was ik vaak misselijk, maar nadat ik mezelf dwong iets te eten ging het meestal wel. Hoe anders is dat voor zwangere vrouwen die HG hebben (Hyperemesis Gravidarum). HG is nog steeds een onbekende zwangerschapsziekte waar veel...

Zo behoud je een goede relatie als je kinderen hebt

Het krijgen van een of meer kinderen is voor veel jonge stellen een grote droom. Want wat is er mooier dan samen met je partner een baby'tje krijgen als bekroning op jullie unieke liefde en band? Hoe mooi moeder worden ook is als je in een goede relatie zit, toch...

Zwangere vrouwen hebben regelmatig last van hun hormonen. De ene al wat meer dan de andere. Zwangerschapshormonen zijn onmisbaar voor een goede zwangerschap, een gezonde baby en een probleemloze bevalling. Hormonen raken ook uit evenwicht end an zorgen ze voor vervelende klachten zoals stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid. Ze zijn ook verantwoordelijk voor pijnlijke borsten en gezwollen enkels. Maar welke invloed heeft relaxine op je zwangerschap?

Zwangerschapshormonen

Naast oestrogeen, progesteron, hCG, prolactine, oxytocine en Hpl is ook relaxine dus ook een zwangerschapshormoon. Van dit zwangerschapshormoon is minder bekend dan van de andere hormonen. Wetenschappers hebben ondertussen wél achterhaald dat het een belangrijke rol speelt bij het verslappen van banden en spieren tijdens de zwangerschap.

Wat is relaxine?

Van het zwangerschapshormoon relaxine is dus nog lang niet zoveel bekend als bijvoorbeeld van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen, progesteron en oxytocine Relaxine is nog vrij onbekend als zwangerschapshormoon. Relaxine wordt aangemaakt door het zogenaamde ‘gele lichaam’. Het betreft het omhulsel van de eicel dat na de eisprong achterblijft in de eierstok. Tijdens je zwangerschap produceren ook het baarmoederslijmvlies en later de placenta of moederkoek voor de aanmaak van deze stof. Relaxine zorgt voor een meer ontspannen gevoel. Met dit doel maakt het zowel de banden als de spieren in je bekken soepel en slapper. Dit is onmisbaar om de nodige ruimte te scheppen voor een vlotte bevalling waardoor je ongeboren baby vlot kan geboren worden.

Relaxine voor je zwangerschap

Relaxine wordt al aangemaakt voor je echt zwanger bent. Na je eisprong start het ‘gele lichaam’ met de aanmaak. De eerste twee weken wordt het meeste relaxine aangemaakt. Ben je niet zwanger en word je terug ongesteld dan daalt de hoeveelheid relaxine.

Relaxine tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent neemt de concentratie aan relaxine verder toe. Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is de hoeveelheid relaxine het hoogst. Daarna blijft het stabiel tot het einde van je zwangerschap. Eens je bevalling achter de rug maak je weer meer van dit zwangerschapshormoon aan. Wetenschappers raken er meer en meer van overtuigd dat relaxine een hoofdrol speelt bij het starten van je bevalling. Snel na de geboorte van je baby is de hoeveelheid relaxine vergelijkbaar met de tijd van voor je zwangerschap.

Relaxine en zijn invloed op je bekken en spieren

Ondanks nog niet alles van dit zwangerschapshormoon bekend is deed men al heel wat onderzoek naar de invloed van relaxine op de gezondheid van zwangere vrouwen. Zo gaan wetenschappers ervan uit dat relaxine zowel de banden als de spieren ontspannen waardoor ze soepeler en slapper worden. Dat is vooral belangrijk voor de banden die de botten in je bekken samen houden. bij elkaar houden. In het vooruitzicht van de je bevalling is het namelijk nodig dat er meer ruimte ontstaat tussen de botten in je bekken. Zo kan je baby tijdens de bevalling makkelijker geboren worden.

Relaxine ontspant de spieren van je bekkenbodem

Relaxine ontspant ook de spieren in je bekkenbodem. Zo worden ze soepeler waardoor je ze tijdens de bevalling beter kunt ontspannen en de geboorte van je baby vlotter verloopt

Te veel relaxine oorzaak van bekkenpijn

Relaxine heeft spijtig genoeg niet alleen maar voordelen. Veel zwangere vrouwen maken te veel van dit zwangerschapshormoon aan. Daardoor worden je banden en spieren van je bekken té soepel waardoor er vervelende klachten ontstaan. Een van die klachten is vaak hevige bekkenpijn.

Te veel relaxine zorgt voor rug- en gewrichtspijn

Relaxine versoepelt niet alleen de banden en spieren van je bekkenbodem. Een te grote hoeveelheid relaxine heeft vaak ook invloed op je gewrichten. Die worden dan onvoldoende op hun plaats gehouden waardoor rugpijn kan ontstaan. Allerlei verzwikkingen en pijn in je polsen en knieën zijn ook veel gehoorde klachten.

Sporten tijdens de zwangerschap met te veel relaxine

Relaxine heeft dus niet alleen invloed op je bekkenbodemspieren. Door dit zwangerschapshormoon verslappen vaak ook andere banden en spieren. Dat vergroot uiteraard het risico op allerlei kwetsuren tijdens je, vooral tijdens het sporten. Dat is zeker geen reden om te stoppen met sporten als je zwanger bent. Sporten zorgt namelijk voor je verminderde mobiliteit. Kies bij voorkeur voor die sporten die vooral je knieën en enkels minder belasten. Dat is vooral het geval bij beweeglijke en explosieve sporten. Dat zijn dan vooral voetbal en basketbal. Balanssporten zoals paardrijden en skiën worden ook niet aangeraden voor zwangere vrouwen. Sporten die je spieren versterken zoals zwangerschapsyoga en zwangerschapspilates worden wel aangeraden. Je kunt ze ook tijdens je zwangerschap makkelijk blijven beoefenen. Cardio zoals wandelen, joggen, lopen, fietsen of zwemmen zijn uitstekend voor zwangere vrouwen.