Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Het wachten op negen maanden om het gezicht van de baby te zien kan een bron van grote nieuwsgierigheid zijn voor de ouders. Het is gebruikelijk dat deze nieuwsgierigheid nog meer toeneemt in het derde trimester van de zwangerschap naarmate de geboorte nadert en de baby meer begint te bewegen.

In dit stadium van de zwangerschap is de uitvoering van de echografie en de mogelijkheid om het kind zelf te zien meestal een oorzaak van veel verwachting. Deze verwachting kan echter omslaan in een zekere frustratie door het ontbreken van een definitie van de beelden die door de gemeenschappelijke echografie worden gegenereerd.

Aan de andere kant maakt de vooruitgang van de technologie het al mogelijk om het kind veel nauwkeuriger te zien door middel van 4D echo geluid. Met deze mogelijkheid kunnen veel twijfels ontstaan: wat zijn de verschillen tussen 2D-, 3D- en 4D-scans? Is deze investering echt de moeite waard? Wanneer is het mogelijk om deze echografie uit te voeren? Ga door met lezen en begrijp deze en andere vragen beter.

2D echografie

2D ultrasound is de meest voorkomende, die een beeld in twee dimensies van de maternale baarmoeder produceert. Het is zeer effectief voor artsen bij de diagnose van aangeboren veranderingen en voor het monitoren van de foetale groei.

Het resultaat van 2D-beeldvorming is echter niet goed genoeg om de nieuwsgierigheid van de ouders te bevredigen. Dit komt omdat, voor de gewone echografie, de baby “doorzichtig” is: het kruist de huid waardoor de ouders alleen de botten en de interne organen zien.

3D echografie

De 3D ultrasound heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen door de grotere helderheid en het realisme van de beelden, die de baby in 3 dimensies laten zien. Het beeld wordt gevormd door een compositie van tweedimensionale beelden, waardoor het mogelijk is om details te zien zoals bijvoorbeeld de vorm van de neus en de mond.

Daarnaast kan de 3D ultrasound een aanvulling zijn op de diagnose van mogelijke ziekten en vormingsproblemen. 3D ultrasonografie heeft bewezen zeer effectief te zijn in het diagnosticeren van pulmonale hypoplasie van de pasgeborene – waarvan het symptoom een vermindering van de grootte van de organen is, die de ademhaling beïnvloeden.

Toch komt het niet in de plaats van de gewone echografie, aangezien dit voordeel alleen in specifieke situaties voorkomt. Tot slot kan 3D ultrasound helpen bij het diagnosticeren van moeilijkere problemen die in andere tests moeten worden geobserveerd.

4D echografie

4D ultrasound is de evolutie van 3D ultrasound, waardoor een beeld ontstaat dat nog dichter bij de werkelijkheid staat. Net zo veilig als de andere twee onderzoeken, kun je in 4D echo’s je baby niet alleen in drie dimensies zien bewegen, maar ook in realtime.

Met behulp van software worden de 3D-beelden gegroepeerd, zodat de bewegingen van de baby tijdens het onderzoek duidelijk te zien zijn. Daarnaast kan het 4D-onderzoek de arts ook helpen om het volume en de functie van bepaalde structuren zoals de long en het hart nauwkeuriger te beoordelen.

Wat zie je in 4D ultrasound?

Meer dan het zien van jouw kind in real time, zijn 4D echobeelden veel scherper en van betere kwaliteit, wat een unieke ervaring is voor ouders. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om goed gedefinieerde kenmerken van het gezichtje, de voetjes en de handjes van jouw baby te zien. Daarnaast kan het examen meer zekerheid brengen door ouders te laten zien dat hun kinderen zich goed ontwikkelen.

Omdat het een real-time video is, is het mogelijk om, afhankelijk van het ontwikkelingsstadium en de positie van de baby, bewegingen te observeren zoals geeuwen, lachen, kijken, knipperen, de handeling van het steken van je hand in je mond en zelfs het zuigen van bewegingen. Als ze dat willen, kunnen de ouders de opname van het onderzoek aanvragen, zodat ze de echografie kunnen bekijken wanneer ze dat willen.

Wanneer is 4D ultrasound geschikter?

De beste periode om een 3D of 4D echo uit te voeren is tussen 26 en 30 weken zwangerschap. In dit stadium begint de baby te zuigen met zijn duim of maakt hij zuigbewegingen met zijn mond. Zijn oogleden zijn niet meer gelijmd, wat betekent dat hij ze regelmatig kan openen en sluiten. Hij ontwikkelt ook zijn vermogen om te zien en te horen, en het is mogelijk om te merken dat hij gevoelig wordt voor prikkels uit de omgeving, zoals geluiden, muziek of licht.

Hoewel beelden van het gezicht van de baby kunnen worden verkregen, zijn ze nog steeds niet erg goed, omdat het kleine vet onder de huid de botten van het gezicht zeer zichtbaar maakt. Na de 30e week kan ook de kwaliteit van het beeld in het gedrang komen, omdat naarmate het kind groeit, de ruimte in de baarmoeder afneemt en het gezicht van de baby vaak wordt verdoezeld.

De beeldkwaliteit is ook afhankelijk van de positie van de baby. De ideale positie is wanneer het gezichtje van de baby naar buiten gericht is, met veel vruchtwater aan de voorkant en zonder tussenkomst van de navelstreng. Als het gezicht van de baby naar de rug van de zwangere vrouw is gericht of als het te dicht bij de baarmoederwand is, kan het beeld niet zo duidelijk zijn als verwacht.

Waar moet ik de 4D echo doen?

Meestal wordt in de kliniek waar de zwangere vrouw de zwangerschapsfollow-up uitvoert, ook de 4D echo gemaakt. Het is belangrijk om te benadrukken dat, vanuit medisch oogpunt, de drie soorten ultrasound effectief zijn in de follow-up en de diagnose van de evolutie van de zwangerschap.

3D en 4D ultrasound kan op een complementaire manier nuttig zijn, maar alleen in incidentele situaties.Aangezien er in de meeste gevallen geen medische rechtvaardiging is voor het uitvoeren van deze onderzoeken, worden ze meestal niet gevraagd als een vorm van diagnose. Daarom is het belangrijkste voordeel van 3D en 4D ultrasound de unieke ervaring en veiligheid die ze kunnen bieden aan ouders.