Eerder schreef ik een blog over 8 zaken die ik anders wilde gaan aanpakken tijdens mijn tweede zwangerschap en in de kraamweek. Inmiddels ben ik bevallen van baby 2 en ligt de kraamweek alweer een hele tijd achter ons, dus nu is de grote vraag: wat is er van al mijn goede voornemens terecht gekomen? Ik had me voorgenomen om meer te gaan genieten van de 12 en 20-weken echo’s, ik zou eerder de verloskundige bellen als de bevalling begonnen was, na mijn bevalling zou ik langer op bed blijven, bij gebrek aan een klik zou ik vragen om een andere kraamverzorgster, niet zomaar onaangekondigd bezoek binnen laten komen, kraamvisite vragen op tijd weer te vertrekken, meer hulp accepteren en de baby niet meer van hand tot hand laten gaan. Zo is het gegaan:

  • Meer genieten van de 12 en 20-weken echo’s

Dat is weer niet helemaal gelukt. Redelijk vroeg in mijn zwangerschap kreeg ik een flinke bloeding, waardoor de 12-weken echo toch weer spannend was en ik dus weer strak van de spanning naar het scherm lag te turen. En ook de 20-weken echo vond ik weer ontzettend spannend! Toen de verloskundige aangaf dat alles er gezond uitzag kon ik weer normaal ademhalen.

  • Eerder de verloskundige bellen als de bevalling begonnen is

Niet alleen ik had bedacht dat ik deze keer eerder moest bellen, ook de verloskundigen hebben het meerdere malen tegen me gezegd in de laatste weken van mijn zwangerschap. En het is gelukt! Bij de eerste weeën heb ik deze keer gelijk gebeld. Niet dat het heel veel geholpen heeft: 10 minuten nadat ik gebeld had zat ik weer in een weeënstorm en drie kwartier daarna was dochterlief al geboren. Maar wel met een verloskundige erbij, en daar ging het mij om.

  • Langer op bed blijven

Tja, met een peutertje dat ook rondloopt en alleen door mama verschoond en aangekleed wil worden is langer op bed blijven natuurlijk onbegonnen werk. Dus ook nu liep ik al snel weer rond. Maar op de dagen dat mijn oudste dochter bij oma of op het kinderdagverblijf was ben ik heerlijk in bed blijven liggen. Deels gelukt dus.

  • De kraamverzorgster wegsturen

Niet nodig gelukkig! Ik had een schat van een kraamverzorgster, die gelukkig ook de hele kraamtijd bleef en niet naar een ander gezin hoefde. Ze was gezellig, opgeruimd, oplettend, lief voor mijn oudste dochter en niet nadrukkelijk aanwezig. Wat mij betreft precies hoe een kraamverzorgster zou moeten zijn.

  • Niet meer iedereen onaangekondigd binnen laten komen

Dat is gelukkig niet aan de orde geweest. Wat daarbij (jammer genoeg) hielp was dat we op dag 5 van de kraamweek met ons lieve meisje voor een paar dagen het ziekenhuis in moesten, en daarna moest zij thuis verder uitzieken. Iedereen wist dat, dus er stond geen onaangekondigd bezoek meer op de stoep.

  • Kraamvisite vragen op tijd te vertrekken

Eigenlijk niet gelukt, maar het was ook bijna niet nodig. Wat hier bij hielp was dat we richting het eind van de zwangerschap besloten hebben een kraamfeest te geven. Ik zag drie maanden lang kraamvisite in de avonden en weekenden niet zitten, zeker niet met een peuter erbij. Nu hebben we een heel gezellig feestje gehad, op een locatie buiten de deur. Echt een aanrader!

  • Meer hulp accepteren

Goed gelukt! Het peutertje had inderdaad ook haar aandacht nodig, gelukkig was daar oma die veel leuke dingen met haar deed. En ze zorgde ook nog eens voor ons door boodschappen te doen en een aantal keren te koken.

  • Mijn baby niet meer van hand tot hand laten gaan als ik dat niet wil

Ook dit is goed gelukt! De paar mensen die langsgekomen zijn in de kraamweek hebben lekker met dochterlief gekroeld, maar ook alleen omdat we het zelf aanboden en ook wilden. Tijdens het kraamfeest lag ze lekker rustig in de kinderwagen, erg fijn! Hoe heb jij je zwangerschap en je kraamweek ervaren? Wat zou je graag anders willen doen of heb je bij je tweede kindje anders aangepakt? Deel het hieronder in de comments of op onze Facebookpagina