5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Hoera! Ik ben zwanger van de tweede! Een spannende maar geweldige tijd is aangebroken. Nu ik ‘alles’ al een keer heb meegemaakt weet ik beter wat ik wel en niet wil. En ondanks dat ik best tevreden ben met hoe dingen gelopen zijn bij mijn eerste zwangerschap en kort na de bevalling, zie ik toch een paar kleine verbeterpuntjes:

1. Proberen meer te genieten van de 12 en 20-weken echo’s nu ik zwanger van de tweede ben

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik, na een onzekere start, op van de zenuwen bij de 12 en 20-weken echo’s. Zou er wel een kloppend hartje te zien zijn en zouden er geen afwijkingen gevonden worden? Echt genieten was dat niet, terwijl het toch heel bijzonder is. Deze keer hoop ik meer te genieten van de echo’s die ik krijg.

2. Eerder de verloskundige bellen als de bevalling is begonnen

Bij mijn eerste zwangerschap heb ik, toen de bevalling was begonnen, ondanks de pijn vrij lang gewacht met het bellen van de verloskundige. Ik wilde niemand op zaterdagochtend zeer vroeg uit bed bellen terwijl ik misschien maar op 1 cm ontsluiting zat. En een bevalling duurt gemiddeld toch 12 uur? Achteraf dom, want ik bleek een weeënstorm te hebben en toen de verloskundig thuis kwam voor de eerste controle zat ik al een tijdje op 10 cm ontsluiting en was naar het ziekenhuis gaan geen optie meer. En daarmee was ook mijn keuzemogelijkheid weg. Deze keer ga ik dus eerder bellen!

3. Langer op bed blijven

Na mijn bevalling liep ik al snel weer rond en deed zelf de deur open voor visite. Na een paar dagen kwam de klap, ik had gewoon meer rust moeten nemen. Eens kijken of dat deze keer, ‘ondanks’ een peutertje in huis, beter gaat.
slapen-in-bed

4. De kraamverzorgster wegsturen

Na mijn bevalling heb ik in één week drie kraamverzorgsters gehad (ze hadden al teveel dagen gewerkt of moesten naar een voorkeursgezin), en nummer twee was een vervelend mens die nare opmerkingen maakte. Ik bleef vasthouden aan het idee dat ze er maar een paar dagen zou zijn, maar toen bleek dat de klik er niet was had ik gewoon het bureau moeten bellen en moeten vragen om iemand anders.

5. Niet meer iedereen onaangekondigd binnen laten komen

In mijn kraamweek kreeg ik een aantal keer onaangekondigd bezoek, en dan bedoel ik niet van naaste familie en vrienden. Stom genoeg deed ik de deur nog open ook, vanuit de gedachte ‘ze weten toch wel dat ik thuis ben’. Deze keer gaat de deurbel er gewoon een weekje uit. : )

kaarten-bij-elkaar

Ook een goed idee: hang dit kaartje + kralenhanger van 4NaturalKids op de voordeur.

6. Kraamvisite vragen op tijd te vertrekken

Soms begrijpt kraamvisite niet dat het niet de bedoeling is dat ze anderhalf uur blijven, zeker als ze niet behoren tot naaste familie en vrienden. Deze keer ga ik meer hints geven of gewoon vriendelijk vragen of ze weg willen gaan. Mocht dat niet helpen kan ik altijd nog zelf naar boven gaan met de baby, zoals een vriendin heeft gedaan.

7. Meer hulp accepteren

Nu er straks ook een peutertje in huis rondloopt die ook een hoop aandacht nodig heeft, denk ik dat ik wat vaker hulp zal moeten accepteren dan de eerste keer.

babyvoetjes-in-je-handen

8. Mijn baby niet meer van hand tot hand laten gaan als ik dat niet wil

Steeds meer mensen begrijpen gelukkig dat als je ergens op kraamvisite gaat, het niet vanzelfsprekend is dat je het kindje ook even mag vasthouden. Maar nog niet iedereen begrijpt dat helaas. Deze keer wil ik mijn kindje alleen aan iemand geven als dat op dat moment goed voelt, en anders niet.

Ben je ook zwanger van de tweede? Wat heb jij tijdens je tweede zwangerschap en kraamweek anders gedaan? Of wat had je achteraf gezien anders willen doen? Ik hoor graag jouw tips! Deel ze onder dit artikel of op onze Facebookpagina!

Lees ook onze andere artikelen over 'Zwanger van de tweede': 5 x leuk aan een tweede zwangerschap, Zwanger the true story, een eerlijk boek over zwangerschap, Zwanger van een Tweede: Nooit meer enig kind.