Avondvierdaagse snoepketting maken

Toen we een paar jaar geleden verhuisden naar onze huidige woonplaats, kwam ik voor het eerst in aanraking met een fenomeen dat ik tot dan toe alleen van horen zeggen kende: de avondvierdaagse. Maar wat me verraste, was iets dat bijna een traditie te noemen is in onze...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

4x Tips om beschadigd haar te herstellen

Je haar wordt dag in dag uit blootgesteld aan van alles en nog wat. Daarom verbaast het je misschien niet dat er relatief makkelijk schade kan ontstaan. Beschadigd haar ziet er droog en broos uit en voelt bovendien niet zacht aan. Reden genoeg om de kans op schade aan...

Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 6 tot en...

De mental load van het ouderschap

Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...

Pannenkoeken, we eten ze al jaren en elke keer weer is het een klein beetje feestelijk. Vooral voor kinderen. “Wat eten we?” wordt er verveeld gevraagd. Want ook al doe je nog zo je best, kinderen hebben nou eenmaal andere voorkeuren dan jouw specialiteiten. Het liefst hebben ze elke dag frieten of pannenkoeken. Wat is het dus leuk als jij dan eens in de zoveel tijd vrolijk kan antwoorden met “Pannenkoeken!” Gejuich stijgt op. Maar wat is de pannenkoek eigenlijk voor gerecht? Waar komt het vandaan? En wat is nou het ultieme recept voor het beste pannenkoekenbeslag?

De pannenkoek in het kort

De pannenkoek is een eeuwenoud wereldwijd begrip en niemand weet wie het razend populaire deeglapje heeft uitgevonden. Pfannkuche, blini, pancake, crêpe, crespolino; over de hele wereld bestaan er pannenkoeken en overal smaken ze iets anders. In Nederland beleggen we ze vooral met bruine suiker, stukjes ananas, appelstroop of gebakken spek met stukjes appel. De basis is simpel: meng melk, suiker, bloem en eventueel eieren tot een beslag, verwarm een pan, doe een soeplepel beslag erin en bak hem aan twee kanten bruin. Dat is althans de algemene Nederlandse benadering.

Sint-Pannekoek

Een mooi voorbeeld van de populariteit van de Hollandse pannenkoek komt voor in de serie stripalbums ‘Jan, Jans en de Kinderen’ van cartoonist en kunstenaar Jan Kruis (1933-2017). In de strip vragen de kinderen wat er gegeten gaat worden en het antwoord staat ze niet aan. Vervolgens zegt Opa dat het die dag, 29 november, Sint-Pannekoek is, en dat dit heuglijke feit wel gevierd moet worden. Het is een leugentje om bestwil, maar moeder Jans weet van niks en gaat meteen beslag maken. Deze aflevering van de strip werd echter zó bekend dat men in Nederland al sinds tientallen op 29 november Sint-Pannekoek (dus zonder extra N) viert. De traditie is dus afkomstig uit een strip – er is nooit een heilige geweest die zo heet. Het is al met al een mooi jaarlijks eerbetoon aan Jan Kruis.

Het ultieme recept voor beslag

Als je voor het eerst pannenkoeken wilt maken en je vraagt het recept aan iemand, krijg je andere hoeveelheden te horen dan wanneer je het bijvoorbeeld aan je buurvrouw gevraagd had. Dat maakt niet uit; al doende leert men. Sowieso is vers, zelf gemaakt beslag altijd lekkerder dan instant pannenkoekenmix! Maar de beste basis is: 400 gram bloem, 3 eieren, 800 milliliter melk een snufje zout. De echte zoetekauw doet er naar smaak suiker bij – het ligt eraan of je de pannenkoek serveert als klassiek, Hollands zoet gerecht, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry of roti. Wanneer het beslag de ideale dikte heeft (denk aan verf), doe je een soeplepel beslag in een verhitte pan en bak je hem aan twee kanten gaar. Het werkt hetzelfde als bij een omelet, al vouw je de pannenkoek natuurlijk niet dubbel tijdens het bakken. Bak een hele stapel, zet stroop, suiker of welke favoriete toppings dan ook op tafel, en geniet!

Variëren met pannenkoeken bij speciale gelegenheden

Om het gerechtje niet altijd hetzelfde te maken, kun je eindeloos variëren met de pannenkoek, bijvoorbeeld op feestdagen. Ben jij al klaar bent voor de kerst? Dan is het leuk om eens te kijken bij deze pannenkoek recepten om extra feestelijk voor de dag te komen. American pancakes, bananenpannenkoeken, courgettepannenkoekjes, poffertjes (kleine verse van de pannenkoek), pannenkoeken met vis, fruit, vlees of een lekkere Indiase curry: er gaat een wereld voor je open!