De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Pasgeboren baby’s kunnen met diverse kwaaltjes te maken krijgen, waaronder vervelende huidaandoeningen. Eén van de huidaandoeningen die jouw kindje vlak na de geboorte kan krijgen, is berg. In dit artikel lees je meer over dit babykwaaltje. Zo lees je niet alleen wat berg inhoudt, maar ook hoe dit kwaaltje ontstaat, hoe je het kwaaltje kunt herkennen en wat je er aan kunt doen.

Wat is berg bij baby’s?

Berg is een veelvoorkomende en volledig onschuldige huidaandoening, die veel voorkomt bij pasgeboren kindjes. De huidaandoening ziet er niet zo fris uit, maar is verder niet gevaarlijk. Ook is het goed om te weten dat berg niet besmettelijk is. Berg is namelijk een vorm van eczeem en geen enkele vorm van eczeem is besmettelijk.

Kinderen en volwassenen kunnen ook berg krijgen. In dit geval wordt er echter gesproken over seborrhoïsch eczeem. Alleen bij kindjes tot maximaal 1 jaar wordt er gesproken over de huidaandoening berg.

De oorzaak van berg

De oorzaak van berg

De exacte oorzak van berg bij baby’s is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Wel is het duidelijk dat het ontstaan van deze huidaandoening iets met de talgkliertjes in de huid te maken heeft. Deze talgkliertjes produceren namelijk talg, een vettige substantie die de huid soepel moet houden. Wordt er te veel talg geproduceerd door de huid, dan trekt dit de gist pityrosporon ovale aan. Deze gist zorgt voor het ontstaan van vettige en gelige korsten op de huid.

Het is niet bekend waarom het ene kindje meer talg produceert dan het andere kindje, ofwel de gist pityrosporon ovale aantrekt. Daarom is de exacte oorzaak van berg niet bekend.

De symptomen

Berg is erg eenvoudig te herkennen. Ten eerste hebben baby’s met deze aandoening vettige, gele korsten en huidschilfers op de hoofdhuid. Soms is de hoofdhuid ook wat rood, maar dit is niet altijd het geval. Zie je geen roodheid, maar wel gele korsten en huidschilfers? Dan is er alsnog sprake van berg bij jouw kindje. Overigens kunnen de gele korstjes en huidschilfers ook voorkomen op de oren, de oogleden, de huidplooien bij de neus en de wenkbrauwen.

Berg behandelen: dit kun je zelf doen

Het is goed om te weten dat berg bijna altijd vanzelf verdwijnt. Doorgaans gebeurt dit binnen enkele weken tot enkele maanden. In feite hoef je dus niets te doen om deze huidaandoening te laten verdwijnen. Wel kun je het proces om het te laten verdwijnen, iets versnellen. Lees snel de onderstaande tips.

Gebruik geen zeep

Zepen kunnen de huid van je kindje irriteren, ook als je een zeep zonder parfum gebruikt. Raakt de huid van je kindje geïrriteerd door het gebruik van zeep, dan kan de berg erger worden. Je kunt dan ook beter tijdelijk even geen zeep gebruiken als je je kindje in bad doet.

Berg gebruik alleen babyshampoo

Gebruik alleen babyshampoo

Om de haartjes van je kindje te wassen, wil je toch shampoo gebruiken. Dit mag, maar gebruik dan geen gewone shampoo. De meeste standaard shampoos werken namelijk irriterend op de huid. Als je de haren van je kindje toch met zeep wil wassen, gebruik je altijd babyshampoo. Door zo min mogelijk te gebruiken, voorkom je dat de huid van je kindje geïrriteerd raakt.

Smeer de hoofdhuid in met babyolie

Zepen en shampoos werken irriterend, maar babyolie verzacht de huid juist. Door de hoofdhuid van je kindje regelmatig in te smeren met babyolie, kun je ervoor zorgen dat die vervelende berg sneller verdwijnt. Masseer de babyolie voorzichtig in en verwijder het niet direct na de massage, maar laat het even intrekken. Na een korte inwerkperiode kun je de overtollige olie op de hoofdhuid alsnog verwijderen. Nu is er voldoende verzorgende olie ingetrokken voor een goede behandeling van de huid.

Kam de schilfers uit

Zitten er veel schilfers in de haren van je kindje? Kam deze dan uit na het wassen of het insmeren van de hoofdhuid met babyolie.

Kam de schilfers uit bij berg

Zorg voor rust

Heeft je kindje stress? Dan kan de berg erger worden. Zorg daarom voor rust en je helpt je kindje een handje om deze vervelende huidaandoening te laten verdwijnen. Overigens is dit niet alleen goed voor de huidaandoening, maar heeft rust een gunstig effect voor de algehele gezondheid van je baby.

Zet je kindje niet altijd een mutsje op

Als het koud is buiten en je samen met je kindje de deur uit gaat, zet je hem of haar een mutsje op. Dit is logisch en bovendien is hier niets mis mee. Het is echter niet verstandig om je kindje altijd een mutsje op te zetten. Draagt je kindje geen muts, dan kan de hoofdhuid wat beter ademen.

Belangrijk: niet pulken!

Bij berg kunnen er veel huidschilfers vrijkomen, zeker na het wassen van de haren of het inmasseren van babyolie. Dit is niet erg. Je kunt deze schilfers, zoals al eerder vermeld, met een fijne kam verwijderen. Wat je zeker niet moet doen, is de schilfers verwijderen met je vingers. Pulken kan berg namelijk veel erger maken. Bovendien kunnen er door pulken wondjes ontstaan, die zich later ontwikkelen in korstjes of zelfs kunnen gaan ontsteken. Al is het nog zo verleidelijk: blijf van die schilfers af.

Naar de huisarts?

Als je kindje berg heeft, hoef je eigenlijk nooit naar de huisarts. Niet alleen omdat je zelf actie kunt ondernemen om het te verminderen, maar ook zeker omdat het uiteindelijk zelf verdwijnt. Daar komt nog bij dat berg eigenlijk nooit schadelijk of gevaarlijk is voor je kindje.

In sommige gevallen is het wel goed om samen met je kindje naar de dokter te gaan. Het gaat om de volgende gevallen:

  • De berg raakt ontstoken. Een ontsteking herken je aan een rode en gezwollen hoofdhuid. Ook zal je kindje meer huilen als de hoofdhuid ontstoken is.
  • Je ziet aan je kindje dat hij of zij last heeft van een jeukende hoofdhuid of jeukende plekjes op het gezicht. De dokter kan je in dit geval een middeltje voorschrijven om de jeuk te verminderen.
  • Je eigen behandeling tegen berg (met bovenstaande tips) helpt totaal niet. De dokter kan je in dit geval wat extra tips geven om het te laten verdwijnen. Ook kan de dokter je een speciale shampoo mee naar huis geven. Deze shampoo bestrijdt de gist die berg veroorzaakt bij je kleine.