Huilen en overgeven, het kan door een griepje komen of wanneer jouw kindje niet zo lekker is. Maar wat als het komt door het eten? Het uitvinden dat jouw kindje last heeft van een voedselallergie is niet altijd eenvoudig. Wat is de allergie en wat moet je nu doen? Op het consultatiebureau zul je al veel informatie krijgen over verschillende allergieën die jouw kleintje kan krijgen. Maar de praktijk wijst toch altijd uit wat er echt gaande is. In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen en hoe je deze kunt ontdekken. Wat is een voedselallergie, wat zijn de symptomen en wat moet je nu doen?

Voedselallergie bij je baby koemelkallergie

Koemelkallergie

De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s en jonge kinderen is een koemelkallergie. Deze allergie is op jonge leeftijd al vroeg te ontdekken. Drinkt jouw baby geen borstvoeding (meer), maar kunstmatige zuigelingenmelk? Veel van deze melkpoeders zijn op koemelkbasis. Spuugt jouw baby en heeft het last van buikkrampjes en een slechte stoelgang? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een koemelkallergie.

De beste manier om er zeker van te zijn dat deze symptomen door een allergie komen, is door een andere zuigelingenmelk te proberen. Probeer een melkpoeder dat op basis is van soja of rijst. Verdwijnen de klachten? Probeer dan nog eens de zuigelingenmelk op koemelkbasis. Zijn de klachten er weer? Dan kun je constateren dat jouw kindje allergisch is voor koemelk. Kies voor een zuigelingenmelk op basis van soja, rijst of amandel.

Deze allergie kan ook pas later optreden. Deze is bij peuters en kleuters vaak te herkennen aan huidklachten die optreden. Vaak wordt de het gedeelte rondom de mond droog en geïrriteerd en kan er eczeem over het hele lichaam optreden. Verwijder melkproducten uit het dieet om te zien of de klachten te verminderen.

Let op dat melk in meer zit dan je denkt. Melkpoeder wordt in veel producten verwerkt. Bij een hevige allergie kan zelf een klein beetje van dit melkpoeder als heftige klachten teweeg brengen. Melkpoeder zit bijvoorbeeld in koekjes, kant en klaar maaltijden en soms zelfs in brood. Gelukkig zijn er veel alternatieve voor melk te vinden. Een koemelkallergie komt bij ongeveer twee procent van de kinderen voor.

Notenallergie

Een notenallergie komt nog vaak voor en kan erg heftig zijn. Hebben er meer mensen in jouw familie last van een notenallergie? Wees dan extra voorzichtig met noten. Deze allergie is namelijk in veel gevallen familiair. Geef nooit in een keer veel noten of producten met noten.

Bij een notenallergie spelen de klachten acuut op. Wees daarom extra alert wanneer je jouw kindje voor het eerst iets met noten voedt. Bij familiare allergieën kan soms voorgesteld worden om de baby eerst te laten testen. Er kan bloed geprikt worden om aantal allergieën te kunnen ontdekken. Aangebracht notenallergie in de meest hevige vorm zelfs dodelijk kan zijn, wordt hier altijd extra rekening mee gehouden.

 Voedselallergie-bij-je-baby-pinda-allergie

Pinda-allergie

De studies over pindakaas zeggen allemaal wat anders. Het ene onderzoekt beweert dat je juist vroeg moet beginnen met het voeden van pindakaas om een allergie voor pinda te voorkomen en het andere onderzoek wijst uit dat pindakaas het beste pas na drie jaar gegeten kan worden. Je moet doen wat zelf goed voelt. Geef beetje bij beetje om te zien of er een reactie ontstaat. Probeer altijd eerst een klein stukje brood met pindakaas om te kijken hoe jouw baby hierop reageert.

Soja allergie

Een soja allergie komt ook relatief vaak voor bij baby’s en jonge kinderen. Degene die een allergische reactie vertonen bij koemelk, kunnen soms ook allergisch zijn voor soja. Soja komt in veel producten voor en het kan dus lastig te zijn om deze allergie te ontdekken. Soja zit in veel papjes, koekjes en avondhapjes. Om erachter te komen of soja de boosdoener is, is het belangrijk om alle bronnen met soja te vermijden. Een soja allergie in combinatie met een koemelkallergie is erg lastig voor veel ouders. Je kunt dan altijd hulp inschakelen van het consultatiebureau voor meer informatie of contact zoeken met een voedingsdeskundige.

Tarwe of glutenallergie

Een tarweallergie wordt ook wel een glutenallergie genoemd. Een glutenallergie is niet altijd eenvoudig te herkennen omdat het niet gepaard gaat met overgeven. Buikkrampen en vermoeidheid zijn de meest voorkomende symptomen van een glutenallergie. Dit is dus lastig om op jonge leeftijd op te sporen wanneer jouw kindje nog niet kan praten. Een glutenallergie is in veel gevallen erfelijk. Komt er een glutenallergie voor in jouw familie? Wees dan extra alert bij jouw kindje. Probeer het altijd wel om tarweproducten te geven. Komt hier een reactie op? Zoek dan alternatieve meelproducten en zie of er een verschil is.

Combinatie allergieën

Het ene kind is gevoeliger dan het andere kind. Sommige jonge kinderen hebben last van zogenaamde combinatie allergieën. Zij kunnen dus last hebben van meerdere voedselallergieën. Het is vaak lastig om de allergieën te ontdekken. Wanneer jouw kindje last heeft van een koemelkallergie is het lastig om erachter te komen dat het ook last heeft van bijvoorbeeld gluten. Wanneer jouw kind dan last heeft van buikpijn, is vaak de gedachte dat het toch nog ergens iets met melkpoeder gegeten heeft.

Blijf alert in de eerste jaren, sommige kinderen kunnen meerdere allergieën hebben. De combinatie allergie van koemelk en soja komt namelijk vaak voor. Blijf letten op de signalen van jouw kindje en houdt de symptomen goed in de gaten.

Voedselallergie overgroeien

Als kind kun je vaak een voedselallergie overgroeien. Als baby is de darmwand nog niet volledig ontwikkeld en dit kan in sommige gevallen de oorzaak zijn van een hevige reactie op voeding. Veel voedselallergieën zijn maar tijdelijk. Het is ouders aan te raden om een jaar nadat de allergie ontdekt is, het opnieuw te proberen. Veel kinderen overgroeien een koemelkallergie. Een notenallergie of glutenallergie is vaak minder succesvol om te overgroeien, maar het is altijd aan te raden om te blijven proberen. Een leven zonder voedselallergie is namelijk voor elk kind fijner.

Voedselallergie overgroeien

Consultatiebureau

Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van jouw kindje bij. Ook voor voedselallergieën kun je hier goed terecht voor extra informatie en tips. Soms kan het consultatiebureau een vermoeden hebben op een bepaalde allergie door bijvoorbeeld de groei of huid van jouw baby of peuter. Het is belangrijk om jouw familiegeschiedenis op het gebied van allergieën te bespreken met de consulente. Op deze manier kan een allergie eerder ontdekt worden.

Sommige allergieën kunnen ontdekt worden in het bloed. Het consultatiebureau kan daarom ook adviseren om bloed te prikken als jouw kindje een verhoogd risico heeft op een voedselallergie. Een intense reactie van het immuunsysteem is het gevolg van een voedselallergie. Het is lastig om bij kleintjes de allergie te ontdekken omdat ze zelf niet kunnen aangeven wat het probleem is. Wees daarom extra alert op de reacties en symptomen.

De beste manier om een voedselallergie te ontdekken is door de voedingsproducten weg te nemen uit het dieet. Zie je een positief verschil? Dan kan er sprake zijn van een allergie voor het product. Wees voorzichtig met het voeden van noten en trek tijdig aan de bel wanneer de klachten blijven aanhouden. Als kind is het mogelijk om een allergie te overgroeien. Probeer om de zoveel jaar weer eens het product te geven om te zien of er een verandering heeft plaatsgevonden.