Zodra je een kind krijgt, krijg je er ook spontaan een aantal vreemde gewoontes bij. Alle ouders lijken namelijk dezelfde gekke dingen bij hun kind te doen. Ben jij benieuwd welke dingen dit zijn? Wij zetten tien eigenaardige dingen die alle ouders doen voor je op een rijtje!

1. Trots op de gekste dingen

Hoewel het best logisch is om trots te zijn op je kindje, kun je natuurlijk ook overdrijven. Toch zijn alle ouders ontzettend trots op de gekste dingen. Als je kleintje een goede boer laat of een mooie volle luier aflevert dan is dat ook zeker een complimentje waard. Ook mijlpalen zoals een eerste lachje, tandje of woordje worden uitgebreid bejubeld en gevierd. En of dat nog niet genoeg is moet ook de hele familie worden ingelicht over deze gebeurtenissen én moeten er natuurlijk meerdere foto’s van geschoten worden voor in het fotoalbum.

2. Overal foto’s van maken

Sta jij constant met je camera klaar om alles te filmen en te fotograferen van wat je kindje doet? Dan ben je niet de enige! Alle ouders hebben de eigenaardige en soms wat irritante gewoonte om overal filmpjes en foto’s van te willen schieten. Je lijkt dan ook bijna een paparazzi! Jouw telefoon staat waarschijnlijk ook boordevol met allerlei “hoogtepunten” van je kindje zoals zijn eerste fruithapjes, eerste keer op het potje of die keer dat hij zo’n schattige muts op had.

3. Je kind entertainen

Zodra je kindje begint te jengelen of te huilen haal jij in no time je trukendoos uit de kast. Van liedjes zingen tot aan gekke dansjes doen: alles om je kindje weer vrolijk te krijgen. Je gaat dan ook behoorlijk ver in het entertainen en gek doen tegen je kindje, en ook je partner moet er aan geloven. Bovendien zing jij zonder te blikken of te blozen ook jouw kind zijn favoriete liedje midden op straat of in het winkelcentrum. Mensen die je gek aan kijken? Ach, dat zijn vast mensen die zelf geen kinderen hebben!

4. Raar praten

Om een of andere reden is het erg lastig om normaal te praten tegen een kind. Je praat al gauw een stuk hoger en gebruikt veel verkleinwoordjes of zelfbedachte woordjes. Daarnaast is het gebruiken van vreemde bijnamen voor je kindje een onderdeel van dit rare taaltje tussen jullie twee. “Kom je happie happie doen, Drolletje?”, of “Och och och, heb je au gedaan mijn kleine Muis?” zijn ineens behoorlijk normale zinnen in jullie huishouden geworden. Hoewel veel ouders zich hier schuldig aan maken, is het wel verstandig om een aantal woorden en bijnamen achterwege te laten voordat je kind een puber is.

5. Aan de billen ruiken

Waarom zou je een pakje uittrekken en luier openmaken als je ook even aan de billetjes van je kind kunt ruiken? Zo weet je immers snel genoeg of hij verschoond moet worden of niet. Hoewel deze eigenschap met name voor mensen zonder kinderen erg vreemd is, is het voor de meeste ouders de normaalste zaak van de wereld. Ze ruiken dan ook rustig even aan de billetjes van hun kleintje tijdens het eten, of als ze ergens op bezoek zijn.

6. Informeren naar de inhoud van de luier

Als je je kindje hebt achtergelaten bij je partner of oppas kom je natuurlijk thuis met een hoop vragen. Heeft hij goed gegeten? En goed geslapen? Maar ook: heb je hem nog verschoond? En nog belangrijker: was het veel? Als ouder ben je uitermate geïnteresseerd in de inhoud van de luier van je kindje. En je schroomt dan ook niet om hier naar te informeren, de inhoud te evalueren en te bespreken met iedereen die het maar horen wil.

7. Veel te veel meeslepen

Veel mannen vinden dat hun vrouw te veel meesleept in haar handtas. Dit wordt echter pas een serieus probleem zodra er kinderen zijn. Als je met kinderen op stap gaat moet je namelijk ontzettend veel meenemen, en neem je standaard veel te veel mee. Je weet immers nooit wat er onderweg kan gebeuren. Hoewel deze eigenaardige eigenschap best logisch is en soms goed van pas komt, kan het wel behoorlijk onhandig zijn om met een overvolle kinderwagen op stap te moeten.

8. Op de tenen lopen

Alle ouders weten dat een slapend kind heilig is. Zodra je kleintje eenmaal in slaap is gevallen loop je dan ook op je tenen door het huis en doe je er alles aan om je kind niet wakker te maken. Degene die je kind wel (per ongeluk) wakker maakt kan rekenen op een flinke sneer. Waarom moet de buurman dan ook net aanbellen als jouw kindje ein-de-lijk in slaap is gevallen?!

9. Vieze gewoontes

Kinderen zijn niet altijd even fris. Hun ouders kunnen er echter ook wat van. Wij hebben er namelijk geen enkel probleem mee om snotjes uit neusjes te peuteren, afgekloven koekjes op te eten en op de ontbijttafel de baby te verschonen. Van je eigen kind ben je niet zo snel vies, zullen we maar zeggen!

10. Menu aanpassen

Het laatste van de tien eigenaardige dingen die alle ouders doen is het complete menu aanpassen aan de wensen van hun kind. Van boterhammen snijden in fantasiefiguren tot aan elke avond weer het lievelingseten van hun kleintje klaarmaken: je doet alles zolang hij maar eet! Om gezeur aan de eettafel te voorkomen ga je dan ook best ver, maar ach het is voor een goed doel. Tegen de tijd dat je kind volwassen is is het hopelijk ook wel weer afgelopen met dit beperkte en ingewikkelde dieet.