Verborgen reflux: wat is het en wat kun je er aan doen?

Als moeder wil je het liefst dat je baby gezond en gelukkig is. Maar soms krijgen baby's te maken met reflux, wat voor ongemak kan zorgen. In dit artikel lees je wat reflux precies is, wat het verschil is tussen reflux en verborgen reflux, hoe je het kunt herkennen en...

Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 5 tot en...

10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

Jouw baby is klein en kwetsbaar. In het eerste jaar wordt jouw baby beschermd tegen ziektes door middel van vaccinaties. Het kan als ouder lastig zijn om jouw kindje te zien huilen bij de prikken. Toch is het een enorme uitkomst dat vaccinatie mogelijk is. Waar vroeger veel baby's en kinderen ziek werden door deze veelvoorkomende ziektes, is er nu een uitkomst. Welke vaccinaties krijgt jouw baby in het eerste jaar? En hoe ben je op de hoogte van alle vaccinatiebeurten? In dit artikel lees je alles over de vaccinaties in het eerste levensjaar van jouw baby.

Zeven ziektes

Jouw baby wordt in het eerste jaar tegen maar liefst zeven verschillende ziektes ingeënt. Vijf van deze ziektes worden in een combinatieprik toegediend. Dit is het zogenaamde DKTP-Hib combinatie prik. Deze vaccinatie bescherm jouw baby tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en influenza. Daarnaast krijgt jouw baby nog twee andere vaccinaties in het eerste jaar namelijk: het pneumokokkenvaccin en een vaccin tegen Hepatites-B. Wanneer jouw baby gevaccineerd wordt, krijgt het een klein beetje van deze stoffen binnen. Op deze manier maakt het lichaam natuurlijke aan tegen deze ziektes. Jouw kindje kan de dag zelf en de dag na de vaccinaties dus minder lekker in zijn vel zitten of ziek worden. Dit is een natuurlijke reactie op het vaccin.

Het consultatiebureau en Rijksvaccinatieprogramma

Hoe weet je dan waar en wanneer jouw baby ingeënt moet worden? Wanneer je besluit dat je mee wilt doen aan de vaccinaties, dan kun je een oproepkaart ontvangen van het rijksvaccinatieprogramma. Op deze kaart staat precies wanneer jouw baby ingeënt moet worden. Tot het vierde levensjaar wordt jouw kind ingeënt op het consultatiebureau. Je moet dus altijd jouw oproepkaart meenemen wanneer je een afspraak hebt. De afspraken op het consultatiebureau zullen ook vrijwel altijd om de vaccinaties heen gepland worden. Op het consultatiebureau kun je meer informatie krijgen over de vaccinaties. De arts op het consultatiebureau legt verder uit wat de prikken inhouden en je kunt altijd vragen stellen. Je wordt altijd voorzien van goed advies en informatie over de vaccinatieprikken.

Vaccinaties per maand

Het is belangrijk om te weten welke vaccinatie welke maand nodig is. De eerste prik die jouw baby kan krijgen, kan al binnen 48 uur na de geboorte gegeven worden. Dit is een Hepatites-B prik. Deze prik wordt alleen gegeven wanneer de moeder tijdens de zwangerschap Hepatites-B heeft. Zes weken na de geboorte en binnen twee maanden worden de eerste vaccinaties gegeven. Het zijn gelijk alle vier de prikken die jouw baby krijgt, namelijk de DKTP, HIB, Heb en het Pneumokokkenvaccin. Deze prikken worden herhaald in de derde maand, vierde maand en elfde maand.

DKTP-vaccinatie

Het DKTP-vaccin is misschien wel de belangrijkste. Deze vaccin beschermd jouw baby tegen veelvoorkomende kinderziektes. Deze kinderziektes kunnen zonder behandeling een langdurig negatief effect hebben op de baby en in de uiterste gevallen zelfs dodelijk zijn. De DKTP prik beschermd jouw baby tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Hib-vaccinatie

De Hib-vaccinatie wordt gegeven in combinatie met de DKTP vaccin. De Hib vaccinatie is pas later toegevoegd en beschermd jouw kindje tegen leverziektes door Hepatites-B en Hib infecties. De Hib infectie kan zeer schadelijk zijn voor het zenuwstelsel van jouw kind en blijvende schade achterlaten. In de uiterste gevallen kan de Hib infectie een hersenvliesontsteking opleveren en dodelijk zijn.

Pneumokokkenvaccinatie

Het pneumokokkenvaccin wordt vaak tegelijkertijd gegeven met de Hib-vaccinatie en DKTP-vaccinatie. Het pneumokokkenvaccin beschermd jouw baby tegen veel verschillende bacteriën. Deze bacteriën kunnen problemen en infecties met de luchtwegen veroorzaken. Het pneumokokkenvaccin wordt in het eerste levensjaar vaak twee keer toegediend. Het verschilt per consultatiebureau of dit gelijk gebeurt met de andere vaccins.

Bijwerkingen van de vaccins

Iedere baby reageert anders op de vaccinaties. Over het algemeen hebben weinig baby's last van bijwerkingen. Vaak zijn baby's moe op de dag van de vaccinatie of een dagje minder lekker in hun vel. Toch is het mogelijk dat jouw baby heftig reageert op de vaccinaties. Het is normaal dat jouw baby koorts kan krijgen na de vaccinaties. Het lichaam is antistoffen aan het aanmaken en dit kan zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Echter is hoge koorts ongebruikelijk. Het is dus belangrijk om de lichaamstemperatuur van jouw baby goed in de gaten te houden. Heeft jouw baby hoge koorts, moet het overgeven of last van diarree na de inentingen? Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Ook is het belangrijk om dit bij het consultatiebureau te melden. Dan kan er rekening gehouden worden met de volgende vaccinatie. Er kan dan een lagere dosering gegeven worden.

Zijn de vaccinaties verplicht?

Moet je jouw baby laten inenten in het eerste jaar? Het is in Nederland niet verplicht om jouw kind in te enten. Toch wordt het sterk aangeraden. De ziektes waar jouw baby tegen wordt ingeënt zijn niet de minste. Het zijn ernstige ziektes die zeer schadelijk en zelfs dodelijk kunnen zijn. Het wordt door deskundigen altijd aangeraden om jouw kind tegen de ziektes in te enten. Toch kiest 5% van de Nederlandse ouders ervoor om hun kinderen niet in te enten. Dit kan vanuit religieuze overwegingen zijn of vanwege een wantrouwen voor de wetenschap. Twijfel je erover om jouw kind in te laten enten? Zorg er dan voor dat je er met verschillende deskundigen over praat. Maak het bespreekbaar op het consultatiebureau en spreek erover met jouw arts. Het is belangrijk dat je de juiste informatie over vaccinaties krijgt.

Vaccinaties beschermen jouw baby tegen belangrijke (kinder)ziektes. In het eerste levensjaar wordt jouw baby beschermd tegen zeven ziektes. Deze ziektes worden met drie verschillende vaccinaties toegediend in kleine mate. Hierdoor bouwt jouw kindje een afweer op voor deze ziektes. In het eerste jaar gaat het om het pneumokokkenvaccin, DKTP-vaccin en het Hib-vaccin. Jouw baby wordt dan beschermd tegen pneumokokken, difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib en Hepatites-B. Bij het consultatiebureau kun je terecht voor de vaccinaties en voor meer informatie over vaccineren en de ziektes waartegen jouw kindje wordt beschermd.