Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek over borstvoeding uitgevoerd in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

Luchtvaartmaatschappij KLM kwam recent onder vuur te liggen omdat het bedrijf wil dat moeders die aan boord borstvoeding geven zichzelf en de baby bedekken om te voorkomen dat 'anderen er aanstoot aan kunnen nemen.' Naar aanleiding van dit statement ontstond op social media een rel en heeft Gewoonborstvoeding.nl doen besluiten om onafhankelijk onderzoek laten doen naar het geven van borstvoeding in Nederland. Hoe denkt de Nederlandse moeder over borstvoeding geven in het openbaar?

Terecht een ongemakkelijk gevoel?

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week, die duurt tot woensdag 7 augustus, vulden de afgelopen dagen meer dan 3.000 respondenten het onderzoek volledig in. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van borstvoeding gevende moeders wel eens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid. Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid.

En dit ongemakkelijke gevoel lijkt ook ergens op gebaseerd zo blijkt ook uit het onderzoek: Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders geeft aan wel eens negatieve reacties te krijgen bij het voeden in openbare ruimtes. En bijna 23% van de vrouwen die aangeeft zelf geen borstvoeding te geven, geeft aan dat ze het prima vinden dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien.

Liever een tevreden baby

“Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei soorten reacties. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, “Het is heel natuurlijk en je kunt mensen vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen. Maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus op je baby.”

“Persoonlijk was ik meer geschrokken van de uitkomst van het onderzoek waaruit blijkt dat moeders die zelf geen borstvoeding geven een stuk minder tolerant zijn als het gaat om het geven van borstvoeding in openbare ruimtes.”, vervolgt Visser, “We hadden gedacht en gehoopt dat juist andere moeders met jonge kinderen het prima zouden vinden als een moeder haar kind borstvoeding geeft in een openbare ruimte. Ook zij hebben zelf toch liever een rustige baby dan een huilende baby?”

De belangrijkste resultaten

  • 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid
  • 70% van borstvoeding gevende moeders heeft wel eens borstvoeding gegeven in een openbare gelegenheid.
  • 62% van borstvoeding gevende moeders kiest voor het geven van borstvoeding omdat het gezond is voor de baby en voor de moeder
  • 95% van borstvoeding gevende moeders krijgt veel steun van haar partner, familie of sociale omgeving
  • Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders krijgt negatieve reacties bij het voeden in openbare ruimtes

Over Gewoonborstvoeding.nl

Gewoonborstvoeding.nl is een webwinkel op het gebied van borstvoeding en borstvoedingsproducten. De winkel is in 2008 opgericht door Annemarie Idema-Poker, zij is moeder, verloskundige en lactatiekundige. Annemarie heeft Gewoonborstvoeding.nl opgericht omdat ze graag eerlijke en bruikbare informatie wilde geven en goede producten wilde leveren aan vrouwen die borstvoeding geven. Ook wilde ze haar eigen ervaring aan andere ouders mee geven.

Annemarie heeft zelf haar dochters met veel plezier met de borst kunnen voeden en is naast haar eigen lactatiekundigepraktijk begonnen met Gewoonborstvoeding.nl. Annemarie begeleidt inmiddels geen consulten meer en is niet meer direct betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen Gewoonborstvoeding.nl, wel geeft zij persoonlijke adviezen bij vragen rondom alle producten.