Weet jij wat je moet doen als je kind een koortsstuip heeft? Zo niet, lees dan snel verder. Want hoewel een koortsstuip er behoorlijk heftig uit ziet, is het vaak relatief onschuldig en ongevaarlijk. Helemaal als je bent voorbereid en weet hoe je moet handelen!

Hoe verloopt een koortsstuip?

Een koortsstuip ziet er uit als een epileptische aanval. Je kindje wordt stijf en zijn armen en benen kunnen beginnen te schokken. In veel gevallen is je kind bewusteloos en kan hij zelfs even stoppen met ademen. Een koortsstuip kan wel tot een kwartier duren. Na de koortsstuip is je kind vaak niet aanspreekbaar en zal hij in een diepe slaap vallen. Hoewel een koortsstuip wordt veroorzaakt door koorts, hoeft je kindje ten tijde van de stuip nog niet perse verhoging te hebben. Meestal is een kindje een uur na de koortsstuip weer aanspreekbaar en helder.

Hoe ontstaat een koortsstuip?

Een koortsstuip ontstaat door een snel stijgende koorts. Deze koorts veroorzaakt een soort kortsluiting in de hersenen van je kindje, wat leidt tot de stuip. Meestal wordt een koortsstuip veroorzaakt door een relatief onschuldig virus of een infectie zoals een keelontsteking, oorontsteking of een verkoudheid. Raadpleeg dus altijd direct een arts als je kindje een koortsstuip heeft. De koortsstuip mag dan namelijk wel vanzelf over gaan, het achterliggende virus of de infectie moet wel behandeld worden. Daarnaast is het belangrijk om een aantal zaken te controleren, en te kijken of je kindje geen blijvende gevolgen heeft overgehouden aan de koortsstuip (dit is niet vaak het geval).

Wie kan een koortsstuip krijgen?

Een koortsstuip komt ongeveer bij 5% van de kinderen tussen de 0 en de 5 jaar. Vooral jonge kindjes hebben kans op een koortsstuip. Heeft je kindje eerder een koortsstuip gehad of komen koortsstuipen voor in de familie? Dan is er een grotere kans dat je kindje hier (nogmaals) mee te maken krijgt. Een arts kan je advies geven over het voorkomen van koortsstuipen, en je vertellen wat je moet doen als je kindje weer een koortsstuip krijgt. Koortsstuipen komen het meeste voor bij kindjes tussen de 1 en de 2 jaar, en zelden bij kinderen ouder dan 6 jaar.

Wat zijn de symptomen van een koortsstuip?

Een koortsstuip herken je aan de volgende symptomen:

 • Verstijfd lichaampje, eventueel met holle rug
 • Schokkende bewegingen van de armen en de benen
 • Bewusteloosheid
 • Ogen die wegdraaien
 • Onregelmatige ademhaling, waarbij je kindje zelfs even helemaal kan stoppen met ademen
 • Je kindje kan rood en/of blauw aanlopen en beginnen te zweten

Is een koortsstuip gevaarlijk?

Hoewel een koortsstuip er eng uit ziet, is het in principe niet gevaarlijk. Kinderen houden er bijna nooit blijvende gevolgen aan over, en de meeste kinderen groeien na hun 6e levensjaar over de koortsstuipen heen. Wel is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen. Je wilt er namelijk wel zeker van zijn dat het inderdaad een koortsstuip was. Ook zal een arts willen controleren of je kindje goed hersteld, en de achterliggende oorzaak van de koortsstuip (vaak een virus of infectie) willen aanpakken. In sommige gevallen zal er verder onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld omdat de arts vermoedt dat het geen ‘gewone’ koortsstuip was. Contacteer daarom altijd meteen een arts, en houd je kind goed in de gaten zowel tijdens als na de koortsstuip. Let er bijvoorbeeld op of je kindje met beide armen en benen schokt of enkel aan één kant, en houd bij hoe lang de koortsstuip ongeveer heeft geduurd.

Wat te doen bij een koortsstuip?

Bij een koortsstuip is het erg belangrijk dat je rustig blijft en eerste hulp aan je kindje verleent. Schiet daarom niet in paniek, en voer de volgende stappen uit.

 • Controleer met je vinger of het mondje van je kind leeg is. Zo niet, maak het mondje dan zo spoedig mogelijk leeg. Je kindje kan anders namelijk stikken tijdens de koortsstuip
 • Leg je kindje op een stabiele zijligging, op een plek waar hij zich niet kan bezeren
 • Bel de huisarts of 112
 • Zorg dat je kindje het niet te warm en niet te koud heeft, zonder zijn kleren uit te trekken. Zorg dus voor wat frisse lucht, en dek je kindje toe met een dun dekentje. Zorg er ook altijd voor dat de handen en voeten warm blijven
 • Wacht op het ambulancepersoneel terwijl je bij je kindje blijft en hem rustig toespreekt. Raak niet in paniek als je kindje na de koortsstuip niet aanspreekbaar is en in een diepe slaap valt. Dit is volkomen normaal. Geef je kindje geen paracetamol of andere medicijnen, maar wacht de instructies van de arts af

Wat te doen bij koorts?

Als je kindje koorts heeft is het belangrijk om te zorgen dat hij de warmte kwijt kan. Trek hem dus luchtige kleding aan, en dek hem toe met een katoenen dekentje. Heeft je kindje het koud? Geef hem dan een extra deken. Houd ook altijd de handjes en de voeten goed warm. Geef je kindje daarnaast voldoende te drinken en controleer zijn temperatuur regelmatig. Eten is op dit moment niet erg belangrijk, maar zorg er wel voor dat je kindje genoeg rust neemt en drinkt. Anders kan je kindje namelijk –door het overmatige zweten- uitdrogen. Sowieso is het belangrijk dat je je kindje niet te lang alleen laat, en regelmatig even kijkt hoe het met hem gaat. Eventueel kun je je kindje een paracetamol geven. Maak je je zorgen, vertoont je kindje alarm signalen of gaat het steeds slechter? Neem dan altijd even contact op met een arts voor advies. Alarm signalen zijn onder andere rode en niet wegdrukbare vlekjes, een kind dat erg suf is, meermaals overgeven en een kindje dat niet wilt drinken en niet goed plast.

EHBO aan baby’s en kinderen

Wil je op elke situatie voorbereid zijn en precies weten wat te doen in (kritieke) situaties? Overweeg dan eens om een cursus EHBO aan baby’s en kinderen te volgen. Hier leer je meer over wat te doen bij koortsstuipen en koorts, maar ook over andere (veelvoorkomende) situaties zoals een valpartij, wondverzorging, bewusteloosheid, verstikking en veel meer. En dat is wel zo’n fijn idee als je niet alleen het beste wilt voor je eigen kindje, maar ook alle andere kinderen in jouw omgeving. Een ongelukje of andere noodsituatie zit immers in een klein hoekje, en door direct juist te handelen kan soms erger voorkomen worden.