Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over flessenverwarmers en geven we je een top 8 van beste flessenwarmers van 2024.

Wat is een flessenwarmer?

Een fles warmer is een apparaat dat is ontworpen om babyvoeding in flessen of potjes op te warmen. Het kan soms lastig zijn om de juiste temperatuur te bereiken wanneer je een fles opwarmt in de magnetron of in een pannetje met heet water. Daarom is dit een handig hulpmiddel voor een fles klaarmaken en opwarmen.

Hoe werkt een flessenwarmer?

Er zijn verschillende soorten. Ze werken door middel van stoom, warm water of infraroodstraling om de fles op te warmen. De meeste exemplaren hebben verschillende standen, zodat je de juiste temperatuur kunt instellen voor de voeding van je baby. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant goed te lezen om jouw fles verwarmer correct te gebruiken.

Voor kunstvoeding

Wanneer je kunstvoeding geeft, is een van de belangrijkste tips voor het geven van flesvoeding dat je de fles moet opwarmen tot lichaamstemperatuur (ongeveer 37 graden Celsius). Door het gebruik van de magnetron kunnen schadelijke chemicaliën vrijkomen uit de plastic flessen. Deze chemicaliën kunnen dan in de melk terechtkomen, wat niet veilig is voor de baby. Daarom kun je de fles het beste opwarmen in een flessen verwarmer.

Voor moedermelk

Het wordt echt afgeraden om moedermelk op te warmen in de magnetron. Dit kan namelijk leiden tot ongelijkmatige opwarming en hotspots in de melk. De melk wordt dan ter plaatse te heet, waardoor de voedingsstoffen en anti lichamen in de melk kunnen afbreken. Dit is zonde, na alle moeite die je hebt gestoken in het afkolven van de melk! Ook zou jouw baby zijn mond kunnen verbranden. Er zijn flessen verwarmers die speciaal ontworpen zijn voor moedermelk. Deze zorgen ervoor dat de moedermelk op de juiste temperatuur wordt opgewarmd.

flessenwarmer met flesje melk

Verschillende soorten flessenverwarmers

Er zijn verschillende soorten te koop (voor borstvoeding of flesvoeding), elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten:

De elektrische flessen verwarmer

Dit type flessenverwarmer werkt op stroom en warmt de fles op door middel van geleiding. Ze zijn over het algemeen snel en gemakkelijk in gebruik, maar ze zijn niet altijd even nauwkeurig in het handhaven van de juiste temperatuur.

Een flessen opwarmer voor in de auto

Dit type is ideaal voor onderweg. Het kan worden aangesloten op de sigarettenaansteker van je auto en verwarmt de fles in ongeveer 10-15 minuten.

De magnetron flesverwarmer

Deze werkt door middel van stoom. Je vult een speciale warmer met water en plaatst de fles erin. Vervolgens plaats je het geheel in de magnetron en zet je deze aan. Door de warmte van de magnetron verdampt het water in de warmer, waardoor stoom ontstaat die de melk in de fles opwarmt. Dit type is snel en gemakkelijk in gebruik, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de melk gelijkmatig wordt verwarmd en niet te heet wordt. Een magnetronflessenwarmer is niet geschikt voor borstvoeding, maar alleen voor flesvoeding geven.

Een au bain-marie flessenverwarmer

Dit type fles warmer werkt door middel van warm water. Je moet de fles in een bakje met warm water plaatsen en wachten tot de melk op de gewenste temperatuur is. Au bain-marie flessenwarmers zijn relatief goedkoop en gemakkelijk in gebruik, maar het kan langer duren voordat de melk op de juiste temperatuur is. Dit is de beste optie voor het verwarmen van moedermelk.

flessenwarmer - melkpoeder voor babyvoeding

Wanneer gebruik je een flessenverwarmer?

Een flessenverwarmer kan worden gebruikt om moedermelk of kunstvoeding op te warmen tot de juiste temperatuur. De meeste zijn ontworpen om de melk op te warmen tot een temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius, wat ongeveer de lichaamstemperatuur van een baby is. Borstvoeding komt ook op deze temperatuur uit de borst. Het is de meest natuurlijke temperatuur voor de voeding voor jouw baby.

Een flessen verwarmer is vooral handig omdat het opwarmen van de melk zo eenvoudiger en minder tijdrovend kan zijn dan het opwarmen van de melk op een andere manier, zoals in een pan met warm water. Daarnaast zorgt een fles verwarmer voor een gelijkmatige opwarming van de melk, wat hotspots in de melk kan voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw baby zijn mondje verbrandt.

Voor ouders die borstvoeding geven, kan een flessen opwarmer ook nuttig zijn om bevroren moedermelk snel en gelijkmatig op te warmen tot de juiste temperatuur voordat het aan de baby wordt gegeven.

Het gebruik van een flessen opwarmer blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om de fles op te warmen in een pan met warm water of onder de kraan.

Top 8 flessen verwarmers

Als je op zoek bent naar een flessen opwarmer, zijn hier acht van de beste opties van 2024. Hopelijk helpt het je om de juiste keuze te maken.

BabyBaby

1. Alecto BW-700 Digitale flessen opwarmer 500W

De Alecto BW-700 is een digitale flesverwarmer die snel en veilig kunstvoeding of moedermelk opwarmt. Het heeft verschillende programma’s voor het opwarmen van flesjes en potjes en een handig LCD-scherm waarop je de temperatuur kunt aflezen. De Alecto BW-700 heeft een vermogen van 500 watt en is geschikt voor alle soorten flesjes en potjes.

2. Philips Avent flessen verwarmer

Dit is een eenvoudige en betrouwbare keuze. Het is compact en is gemakkelijk te gebruiken. Het apparaat heeft een automatische uitschakelfunctie, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over oververhitting. De Philips Avent flesverwarmer is geschikt voor alle Philips Avent flesjes en potjes.

3. Alecto BW 512 CAR / AUTO

De Alecto BW 512 CAR / AUTO is handig voor onderweg. Dit apparaat kan worden aangesloten op de sigarettenaansteker in je auto en warmt flesjes en potjes snel op tijdens lange autoritten. Het heeft een compact ontwerp en is gemakkelijk te gebruiken.

4. Luvion Eco Fast Deluxe 4 in 1

De Luvion Eco Fast Deluxe 4 in 1 is heel veelzijdig. Het kan niet alleen flesjes en potjes opwarmen, maar ook ontdooien, steriliseren en stomen. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en heeft een handig LCD-scherm. Het is geschikt voor alle gangbare flesjes en potjes.

5. Florevita 5-in-1 Eco Fast Digitale Flessen verwarmer

De Florevita 5-in-1 Eco Fast Digitale Flesverwarmer is een multifunctioneel apparaat dat flesjes en potjes kan opwarmen, ontdooien, steriliseren, stomen en zelfs babyvoeding kan bereiden. Super handig dus, ook voor als jouw baby vaste voeding gaat eten. In dit apparaat passen alle gangbare flesjes en potjes.

6. MyBambini’s Bottle Warmer Pro

De MyBambini’s Bottle Warmer Pro is een multifunctionele flesverwarmer die niet alleen flessen en potjes kan opwarmen, maar ook kan steriliseren en ontdooien. Het heeft een digitaal display met een eenvoudige bediening en verschillende verwarmingsstanden, afhankelijk van de grootte en het type van de fles. Ook heeft hij een timer en automatische uitschakeling om oververhitting te voorkomen. Het apparaat is compact en dus gemakkelijk op te bergen en mee te nemen.

7. Chicco Digitale Flessen verwarmer

De Chicco flesverwarmer is een populaire keuze vanwege de gebruiksvriendelijke digitale display en de eenvoudige bediening. Het heeft verschillende verwarmingsstanden om flessen en potjes op te warmen en kan ook moedermelk ontdooien. De flessen opwarmer heeft een timer en automatische uitschakeling om oververhitting te voorkomen, en kan ook worden gebruikt om babyvoeding warm te houden. Ook deze is compact en dus ideaal voor thuis of onderweg.

8. Dr Brown’s Flessenwarmer

Dit apparaat is ontworpen om snel en gelijkmatig op te warmen, waardoor kostbare voedingsstoffen behouden blijven. Het heeft verschillende verwarmingsstanden, afhankelijk van de grootte en het type fles. De Dr Brown’s flessenwarmer en sterilisator kan ook worden gebruikt om potjes babyvoeding op te warmen en heeft een automatische uitschakeling om oververhitting te voorkomen. Het ziet er mooi uit en past goed bij andere producten van Dr. Brown’s.

flessenwarmer - moeder met baby en fles melk

Welke flessenverwarmer is geschikt voor jou?

Bij het kiezen van de beste flessenwarmer zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Het type fles dat je gebruikt is daarbij belangrijk, aangezien sommige fles opwarmers speciaal ontworpen zijn voor een specifiek type fles. Controleer daarom altijd of de verwarmer die je wilt aanschaffen compatibel is met jouw fles.

Ook het type melk dat je opwarmt is belangrijk. Als je moedermelk opwarmt, is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je een flessen opwarmer kiest die de voedingsstoffen behoudt en niet oververhit. Kies je voor kunstvoeding, dan is een flessenwarmer die snel en gelijkmatig opwarmt de beste optie.

Een andere belangrijke overweging is of je de flessenwarmer thuis of onderweg gebruikt. Als je de flessenwarmer thuis gebruikt, kun je voor een model kiezen met meer functies en met een groter formaat. Als je vaak onderweg bent, kies dan voor een compact en draagbaar apparaatje dat gemakkelijk in een luiertas past.

Het budget is ook belangrijk bij je keuze. Bekijk daarom online de recensies van andere ouders en ga na welke zij aanbevelen. Denk daarbij ook aan de prijs en hoe deze in jouw budget past.

Tot slot is het belangrijk om te letten op welke functies voor jou belangrijk zijn. Sommige exemplaren hebben bijvoorbeeld een timer (wat handig is bij een strikt flesvoeding schema), automatische uitschakeling, temperatuursensor en verschillende standen voor verschillende flessen en potjes. Andere hebben weer specifieke functies voor het verwarmen van moedermelk. Kies een fles warmer die past bij jouw behoeften en gebruikspatronen.

Heb je wel echt een flessenwarmer nodig?

Of je er wel of geen nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Als je altijd onderweg bent, kan een flesverwarmer voor in de auto een handige optie zijn. Maar als je thuis bent en geen haast hebt, kan het opwarmen van de fles op de ouderwetse manier, door hem in een bak met warm water te plaatsen, prima werken.

Er zijn echter wel een paar dingen die je moet overwegen voordat je beslist of je een nodig hebt. Ten eerste kan het het opwarmen van een fles sneller en gemakkelijker maken, vooral als je ’s nachts of tijdens het voeden onderweg bent. Ten tweede kan het je helpen om de temperatuur van de melk consistent te houden, wat vooral belangrijk is als je moedermelk opwarmt.

Als je besluit om er een aan te schaffen, is het belangrijk om er een te kiezen die past bij jouw behoeften en levensstijl. Door de bovenstaande top 8 te bekijken, kun je hopelijk gemakkelijk de juiste keuze maken!

BabyBaby