Hoe zorg je ervoor dat je genoeg melk produceert om jouw baby te voorzien van genoeg voeding? Het kan soms nog best een opgave zijn om genoeg melk te produceren. Wil jij het liefst meer melk produceren zodat je ook nog wat kunt opslaan of invriezen voor over een paar maanden? Lees dan gauw verder hoe je op natuurlijke wijze jouw melkproductie kunt verhogen tijdens de borstvoedingsperiode. In dit artikel lees je handige tips, tricks, producten en manieren hoe je jouw melkproductie een boost kunt geven.

Gezond eten en leven

De meest eenvoudige manier om jouw melkproductie een echte boost te geven, is door jouw levensstijl aan te passen. Hoe eenvoudig het ook klinkt, een gezond lichaam produceert nu eenmaal beter en meer melk. Een reden waarom je wellicht weinig melk produceert, kan vanwege een tekort aan voedingsstoffen komen. Wanneer je borstvoeding geeft, moet je meer eten. Probeer eens om meer en gezonder te gaan eten. Je zult zien dat jouw melkproductie een stuk beter op gang komt.

Om melk te kunnen produceren zijn veel hormonen aan de slag. Een gezonde hormonale balans is voor iedereen van groot belang, maar zeker voor vrouwen die borstvoeding geven. Een manier om jouw hormonen beter in balans te houden? Gezond eten en bewegen hebben een positieve invloed op jouw hormonen. Kies voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en beweeg iedere dag. Je voelt je er niet alleen beter door, ook jouw melkproductie wordt hierdoor gestimuleerd.

Vermijd stress

Wist je dat veel vrouwen een slechte melkproductie hebben vanwege stress? Stress heeft ook een enorme invloed op jouw hormonen en kan deze helemaal van slag maken. Dit kan een negatieve invloed hebben op jouw melkproductie. Het vervelende aan stress is dat je ook behoorlijk wat stress kunt ervaren van een slechte melkproductie. Ben jij overladen door spanning door het prille moederschap, werk, borstvoeding en een verandering van levensstijl nu jouw kleintje er is? Probeer toch om ontspanning te vinden. Voor ieder voedmoment doe je er goed aan om eerst even een aantal minuten voor jezelf te nemen. Pak er een theetje bij en zet een serie aan om even goed te kunnen ontspannen. Door stress te vermijden gaat jouw melkproductie al gauw omhoog.

Opgang laten komen en stimuleren

De melkproductie kun je zelf stimuleren en verhogen. Een simpele manier om dat te doen, is door meer te kolven. Hoe meer melk jij geeft, des te meer moet jouw lichaam aanmaken. Dit is een perfecte manier om de melkproductie te verhogen. Kolf bijvoorbeeld tussen twee voedingsmomenten om extra melk te produceren. Jouw lichaam zal hieraan gewend raken en automatisch meer melk aanmaken. Het is de ideale manier om de melkproductie te verhogen. Je hoeft niet bang te zijn dat er vervolgens te weinig melk overblijft voor jouw baby. Je kunt namelijk in geval van nood altijd een het flesje dat je hebt gekolfd gebruiken. Extra stimulatie heeft een geweldig effect om de borstvoeding op gang te laten komen en om de melkproductie te verhogen.

Fenegriek

Fenegriek is een kruid waar veel gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. En dat niet alleen, ook heeft het een bijzonder krachtige werking op de melkproductie. Dit kruid staat erom bekend dat het kan helpen met de borstvoeding. Het helpt de melkproductie op gang te komen en deze te verhogen. Dit kruid kun je in de vorm van capsules slikken. Het wordt aangeraden om deze capsules in de eerste week te gebruiken. Het heeft dan namelijk het beste effect om de melkproductie goed op gang te laten komen. Je kunt dit kruid ook in de vorm van olieën of in de thee tegenkomen. Het heeft een beetje vreemde geur en smaakt en wordt daarom aangeraden om in de vorm van capsules te gebruiken. Bespreek altijd het gebruik van deze capsules met jouw arts of op het consultatiebureau.

Borstvoedingsthee Weleda

Een andere tip om jouw melkproductie te stimuleren, is het gebruik van borstvoedingsthee van Weleda. Deze thee is niet alleen heel lekker en perfect om even mee te ontspannen, het heeft ook een wonderwerking op de melkproductie. Deze borstvoedingsthee bevat speciale ingrediënten die samen tot een wondermiddel worden voor jouw melkproductie en een ontspannen borstvoeding. Het is een aangename mix van lekkere kruiden en zaden met een geweldige werking. De thee is puur natuur en bevat geen schadelijke stoffen. Het is een echte aanrader voor iedere moeder die van plan is om borstvoeding te geven.

De combinatie van anijs, karwij, venkel, Fenegriek zaad, en citroen verbena zorgen voor een ultieme mix voor iedere moeder die borstvoeding geeft. Het zorgt voor een bevordering van de melkproductie, melkafscheiding, is rustgevend en heeft ook nog eens een heerlijke smaak. Al aan het einde van de zwangerschap kan deze thee worden genuttigd om zo de melkproductie op gang te brengen. Deze thee kan tijdens de volledige borstvoedingsperiode worden gedronken.

Gezegende distel

Gezegende distel is een apart kruid dat een goede werking heeft bij een lage melkproductie. Dit kruid is in te nemen in de vorm van capsules of een tinctuur. Dit kruid zorgt niet alleen voor een goede spijsvertering, maar ook voor een boost van de melkproductie. Volgens Canadese onderzoeker is dit kruid in combinatie met Fenegriek de 'holy grail' voor een betere lactatie. Moeders die borstvoeding geven worden aangeraden om drie capsules per dag te slikken of 30 druppels van de tinctuur om de lactatie te bevorderen.

Boezemvriendjes

Deze boezemvriendjes, ook wel bekend als Borstvoeding Kruiden capsules, bestaan uit een mix van Fenegriek, Gezegende distel en Galega. Deze kruiden zorgen voor het stimuleren van de melkproductie bij het geven van borstvoeding.

Bijwerkingen

Ondanks dat de kruiden en thee natuurlijke producten zijn, betekent dit niet dat deze producten risicovrij zijn. Op verpakkingen van de tinctuur van gezegende distel is zelfs te lezen dat het niet aangeraden wordt voor vrouwen die borstvoeding geven. Dit komt doordat er een minuscuul gehalte aan alcohol in de tinctuur zit. Mocht je bij het gebruik van capsules, thee of een tinctuur van natuurlijke producten toch merken dat je lichamelijke of mentale klachten krijgt, dan is het belangrijk om deze bijwerkingen niet over het hoofd te zien. Wanneer je last krijgt van bijwerkingen is het belangrijk om het gebruik van de capsules, thee of tinctuur direct te stoppen.

Hulp

Zie je door de bomen het bos niet meer en lukt het niet om de melkproductie goed op gang te laten komen? Je staat er niet alleen voor. Wist je dat er zoiets bestaat als een lactatiecoach? Dit is een specialist op het gebied van borstvoeding. Wanneer het niet lukt om de melkproductie goed op gang te brengen, te verhogen of jouw kindje kan niet goed drinken, dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een lactatiecoach. Je leert meer over het geven van borstvoeding, wat jouw mogelijke valkuilen zijn en wat je er zelf aan kunt doen om de borstvoeding te stimuleren.

Je hoeft je als kersverse moeder niet druk te maken over de melkproductie. Veel vrouwen hebben in het begin moeite om de melkproductie opgang te krijgen en al helemaal om deze te verhogen. Er zijn genoeg tips, tricks en manieren waarop je eenvoudig jouw melkproductie kunt verhogen. Probeer extra stimulatie, een theetje, een natuurlijke kruid of ga eens langs bij een lactatiecoach. Je doet er ook goed aan om niet te stressen over jouw melkproductie. Dit kan een stuk negatiever werken dan je denkt!