De amandelen zijn stukjes zacht, vlezig weefsel aan elke kant van de achterkant van de keel. De adenoïden zijn gemaakt van vergelijkbaar weefsel, maar ze bevinden zich aan de achterkant van de neus – je kunt ze niet zien als je in de mond kijkt. Zowel de amandelen als de adenoïden helpen het lichaam te beschermen tegen ziektekiemen die u kunt inademen. Er zijn veel organen en weefsels in het lichaam die ons beschermen tegen ziektekiemen, zodat uw kind nog steeds goed wordt beschermd zonder hun amandelen.

Waarom de amandelen verwijderen?

Tonsillectomie (verwijdering van de amandelen) en adenoïdectomie (verwijdering van de adenoïden) zijn twee verschillende operaties die vaak tegelijkertijd nodig zijn. Dit komt omdat de amandelen en adenoïden vaak worden beïnvloed door dezelfde omstandigheden. Er zijn een aantal redenen waarom de amandelen van je kind mogelijk verwijderd moeten worden:

  • Moeilijkheden met ademhalen en slapen – gezwollen amandelen of adenoïden kunnen ervoor zorgen dat een kind niet normaal ademt door de mond of neus.
  • Bovenste luchtwegobstructie bij kinderen met obstructieve slaapapneu
  • Veel keel- of oorinfecties – als andere behandelingen niet helpen, heeft je kind mogelijk een tonsillectomie nodig
  • Problemen met slikken

Wat te verwachten van de operatie?

Meestal wordt je kind in het ziekenhuis verwacht op de dag dat het geopereerd wordt. Het is belangrijk dat je kind voor de operatie enige tijd niets te eten of te drinken heeft gehad.

Voor de operatie

Je kind krijgt een algehele narcose, waardoor hij of zij vóór de operatie in slaap valt. De chirurg, anesthesist (arts die je kind tijdens de operatie in slaap brengt) en verpleegkundigen zullen je alle procedures uitleggen voordat ze beginnen. Als je vragen hebt of iets onduidelijk is, vraag het personeel dan om het zo vaak als nodig uit te leggen.

Tijdens de operatie

De chirurg verwijdert de amandelen en adenoïden door de mond van je kind. Dit betekent dat er geen incisies nodig zijn aan de buitenkant van de huid en dus ook geen littekens. Het verwijderen van de amandelen bij een kind duurt meestal ongeveer 30 minuten, maar je kind zal maximaal twee uur bij je vandaan zijn. Deze tijd wordt gebruikt om je kind voor te bereiden op de operatie, de operatie uit te voeren en nadien de hersteltijd.

Na de operatie

Wanneer de operatie voorbij is, word je naar het bed van je kind geroepen om daar te zijn wanneer hij of zij wakker wordt. Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om wakker te worden en anderen kunnen huilen, verward zijn, zich ziek voelen of overgeven. De meeste kinderen moeten 's nachts in het ziekenhuis blijven en een ouder of verzorger kan bij hen blijven. Je kind wordt 's nachts opgevolgd en naar huis gestuurd als zijn of haar arts blij is met de gezondheid van je kind en het resultaat van de operatie.

Kan er iets verkeerd gaan tijdens het verwijderen van de amandelen?

Het verwijderen van de amandelen is een eenvoudige en veilige procedure. Soms kan er een bloeding of infectie optreden in het gebied waar de amandelen zich vroeger bevonden. Als een nieuwe bloeding zich voordoet, je kind hoge temperatuur heeft of als je kind niet kan eten of drinken, is het aangeraden om je kinderarts te consulteren. Als de bloeding hevig is, moet je onmiddellijk naar de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis gaan.

Eten en drinken na de operatie

Je kind moet worden aangemoedigd om gedurende 10 dagen na de operatie veel vocht te drinken om uitdroging te voorkomen. Je kind mag geen warme dranken, citrusvruchten of koolzuurhoudende dranken hebben. Je kind zou een normaal dieet moeten eten, maar het is beter om pittig voedsel te vermijden, zoals alles wat zuur en heet is. Zachte voedingsmiddelen helpen infectie voorkomen. Schoolgaande kinderen kunnen kauwgom kauwen tussen de maaltijden, omdat dit kan helpen bij het slikken.

Misselijkheid en overgeven na de operatie

Maak je geen zorgen als je kind een of twee keer overgeeft na het verlaten van het ziekenhuis. Als je kind overgeeft of zich ziek voelt, stop dan met het geven van zwaar voedsel, maar probeer licht verteerbaar voedsel zoals toast. Geef pas meer eten als je kind het aankan zonder dat hij of zij zich ziek voelt. Als je kind blijft braken, zoek dan hulp door je kinderarts te bellen of je kind naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp te brengen.

Hoe de pijn verzachten?

Amandelen laten verwijderen kan erg pijnlijk zijn. Je kind zal ongeveer zeven tot 10 dagen medicijnen nodig hebben om het ongemak te behandelen. Pijnstillers werken beter wanneer ze meteen worden gegeven in plaats van te wachten tot de pijn van je kind erger wordt. Naarmate je kind beter wordt en zijn of haar lichaam geneest, heeft je kind minder pijnstillers nodig en kunnen pijnstillers gegeven worden wanneer het nodig is. Als je kind de smaak van de pijnstiller niet lekker vindt, kun je een ander merk proberen met een andere smaak die je kind wel lekker vindt. Welke dosis mag gegeven worden, staat vermeld op het etiket op de fles.

Alle kinderen moeten regelmatig paracetamol en ibuprofen krijgen. In zeldzame gevallen kan er een medische reden zijn dat je kind geen ibuprofen krijgt.

Sommige kinderen kunnen sterkere pijnstillers aanbevolen worden. Speciale aandacht moet echter worden besteed aan geneesmiddelen die codeïne of aspirine bevatten. Deze mogen aan geen enkel kind worden gegeven na een operatie aan de amandelen, omdat ze ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Neem contact op met je arts of apotheker als je niet zeker weet of een geneesmiddel codeïne of aspirine bevat.

Mondverzorging

Je kind kan een paar dagen een slechte adem hebben. Moedig hem of haar aan om de tanden normaal te poetsen. De grijs-witte korst op het tonsillen bed aan de achterkant van de keel is normaal en zal na een paar dagen verdwijnen. De keel gorgelen met warm gezouten water kan worden toegepast om de keel schoon te houden en genezing te bevorderen. Je kind kan ook oorpijn ervaren. Deze pijn komt uit de keel maar wordt gevoeld in de oren. Oorpijn komt vrij vaak voor bij het verwijderen van de amandelen, maar verdwijnt meestal na 10 dagen.