Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

De appel, een favoriete vrucht van velen. Appels zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen en iedereen heeft dan ook wel een favoriete appelsoort. Het is een stuk fruit dat ook onder jonge kinderen erg geliefd is. Hoewel ze vaak moeilijke eters zijn, vinden ze dit stuk fruit erg lekker. Hoe mooi is het dat uw kind met iets lekkers ook nog gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt?

Toch gaat deze vlieger niet voor iedereen op. Helaas kunnen kinderen ook allergisch zijn voor bepaalde stuks fruit, zo ook voor de appel. Voor deze kinderen is het absoluut geen feestje om appels te eten, hoe lekker ze ze ook vinden. Het zijn geen appetijtelijke appels meer, maar allergische appels.

Wat is een appelallergie?

Het klinkt heel logisch. Een appelallergie: mijn kind is allergisch voor appels. Maar toch is het minder zwart-wit dan het lijkt. Er bestaan verschillende vruchten in de plantenwereld, fruit is namelijk een bestandsdeel van een plant. Een appelallergie is dan ook een fruitallergie, dit is een vorm van voedselovergevoeligheid. Hierbij reageert het lichaam met een allergische reactie wanneer het een bepaald voedingsmiddel binnenkrijgt. Bij een appelallergie reageert het lichaam dus op het voedingsmiddel appel.

Allergische reactie

Een allergische reactie ontstaat door het overreageren van het immuunsysteem. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam opgewassen is tegen eventuele bacteriën en virussen. Wanneer er door het immuunsysteem een lichaamsvreemde stof in het lichaam wordt gevonden, maakt het lichaam antistoffen aan om deze lichaamsvreemde stof te bestrijden. Bij een allergie ziet het lichaam een stof onterecht als lichaamsvreemd aan. Deze stof wordt ook wel een allergeen genoemd. Een allergeen is altijd een eiwit, een van de bouwstenen van het lichaam. Het lichaam zal dus reageren met een allergische reactie op het voedingsmiddel of de voedingsmiddelen die dit specifieke eiwit bevatten. Vaak is hiervoor maar een kleine hoeveelheid van het eiwit nodig.

Oorzaken van een appelallergie

Erfelijkheid

Erfelijkheid kan een grote rol spelen bij het hebben of ontwikkelen van een allergie. Wanneer beide ouders last hebben van een allergie, neem bijvoorbeeld een appelallergie, heeft het kind een veel grotere kans op het overnemen van deze allergie, namelijk zo'n 80%. Er bestaat dus een grote kans dat het immuunsysteem van het kind dan op dezelfde manier als de ouders geageerd op een specifiek eiwit. Wanneer de ouders geen last hebben van een allergie, is de kans dat het kind een allergie ontwikkelt vele malen kleiner. Er is slechts een kans van 10% dat het kind allergisch wordt voor een bepaald voedingsmiddel. De aangeboren aanleg voor een allergie wordt ook wel atopie genoemd en heeft te maken met het aanmaken van een bepaalde antistof.

IgE

De aanleg om allergisch te reageren wordt veroorzaakt door de aanmaak van IgE. IgE staat voor 'immunoglobuline type E'. Immunoglobulinen zijn antistoffen die een belangrijke rol spelen bij de afweer van schadelijke stoffen. Deze antistoffen ruimen de lichaamsvreemde stoffen op dit in het lichaam zijn binnengedrongen. Ook bij het detecteren van onschadelijke stoffen kan een verhoogde aanmaak van IgE plaatsvinden. Dit gebeurt dan ook bij een appelallergie. Het aanmaken van IgE na het eten van een appel is niet gewoonlijk, maar is wel de boosdoener van de allergische reactie. Het in contact komen van IgE met het appel-eiwit zetten bepaalde processen in gang waardoor uiteindelijk histamine in het bloed terecht komt. Histamine is de stof die de allergische klachten veroorzaakt.

Symptomen

Over het algemeen wordt een appelallergie ontwikkeld rond nul tot drie jaar. Hierna groeit een kind hier meestal langzaamaan overheen. Net als andere allergieën, kunt u een appelallergie herkennen aan een aantal symptomen. De symptomen kunnen meteen na het eten van een appel optreden, maar ook een aantal uren later. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Diarree of obstipatie
  • Jeuk, uitslag, galbulten, eczeem of oedeem
  • Klachten aan de luchtwegen
  • Jeuk aan de neus, mond of ogen
  • Zwelling van de lippen, keel of tong
  • Blaren op de lippen of het gehemelte
  • Pijn op de borst
  • Hoesten en/of niezen

In het ergste geval kan steeds een anafylactische shock ontstaan. Dit is een reactie die levensbedreigend kan zijn. Hierbij worden de bloedvaten verwijd door de aanmaak van histamine. Wanneer dit niet snel behandeld wordt, kan deze reactie in een aantal minuten tot de door leiden.

De behandeling

Zoals gezegde groeien veel mensen over een appelallergie heen, maar er is geen geneesmiddel om een appelallergie te kunnen genezen. Om een allergische reactie te voorkomen kunt u uiteraard het beste het eten van een appel vermijden. Wanneer toch een appel is gegeten, bewust of per ongeluk, kunnen de klachten worden verminderd met:

Antihistaminica

Dit zijn medicijnen die een allergische reactie onderdrukken. De aanmaak van histamine, dat de allergische reactie veroorzaakt, wordt door antihistaminica onderdrukt. Het is wel belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u een antihistaminicum gaat gebruiken.

Epinefrine

Epinefrine wordt ook wel adrenaline genoemd. Adrenaline wordt toegevoegd als na het eten van een appel een anafylactische shock ontstaat. Hierdoor vernauwen de bloedvaten zich namelijk weer en is iemand weer buiten levensgevaar. Meestal heeft iemand met een allergie zelf een pen met een dosis adrenaline, zodat iemand dit gelijk kan injecteren als dit nodig is.

Wanneer u een appelallergie heeft, kunt u het eten van appels beter vermijden. Hopelijk groeien de echte appelliefhebbers nog over de allergie heen en worden de allergische appels weer appetijtelijke appels!