Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als ouder kun je je hopeloos voelen wanneer jouw kind flink ziek is. Overgeven en misselijkheid bij je peuter, kunnen je al ouder eindeloos veel zorgen geven. Wil je weten wat je het beste kunt doen wanneer jouw peuter misselijk is en last heeft van overgeven? In dit artikel lees je alles wat je moet weten en kunt doen als ouder in deze situatie.
Hoe ernstig is het?
Allereerst is het belangrijk om de ernst van de situatie in te zien. Gaat de misselijkheid en het overgeven gepaard met hoge koorts en reageert jouw kleuter minder goed? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Je wilt natuurlijk niet overbezorgd overkomen, maar je kunt altijd beter een keer te veel bellen dan één keer te weinig. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan gelijk contact op met de huisarts om te zien wat je kunt doen. Wanneer jouw kleuter erg veel moet overgeven en erg ziek is, kan de huisarts ook aan huis komen.
De oorzaak achterhalen
De ernst van de misselijkheid en het overgeven, kun je vaak bepalen door de oorzaak te achterhalen. Is het overgeven een bijverschijnsel van een griep, zijn het maag of darmklachten of heeft jouw kind iets verkeerds gegeten? Door de oorzaak te achterhalen, kun je ook beter een remedie vinden. Wanneer jouw kleuter vaker last heeft van misselijkheid, is het slim om te achterhalen of dit te maken heeft met een voedselallergie. Dit kan heel wat misselijkheid in de toekomst besparen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk dat je kind een allergische reactie krijgt door een insectenbeet.
Voorkom uitdroging
Wanneer jouw kleuter veel moet braken, is de kans op uitdroging aanwezig. Uitdroging kan voor veel ergere symptomen zorgen. Het is dus belangrijk dat jouw kind voldoende vocht binnen blijft krijgen. Het kan lastig zijn wanneer jouw kind maar blijft braken. Maar zorg ervoor dat je altijd iets te drinken hebt en combineer dit het liefste met iets zouts. Dit zorgt voor een betere opname van het vocht en extra behoefte om te drinken. Wilt jouw kind niet drinken? Zorg dan voor andere manieren om genoeg vocht binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van soep of extra sappig fruit. Een waterijsje is ook een goede manier om extra vocht binnen te krijgen.
Misselijkheid en angst
Kun je moeilijk de oorzaak van de misselijkheid achterhalen? Wellicht heeft het te maken met de drukte waar jouw kind zich in bevind. Wist je dat kinderen misselijk kunnen worden door spanning? Dit kan komen door een druk programma, stressvolle situaties of emotionele druk. Een kind kan hier letterlijk misselijk van worden en van overgeven. Het is niet vreemd dat door pesten, scheiding van de ouders of het verlies van een dierbare, kinderen verschijnselen vertonen van ziektes. Is jouw kind vaak ziek en heeft het vaak last van misselijkheid? Vergeet dan ook niet de emotionele factoren te bekijken.
Rust nemen
Laat jouw kind goed uitzieken en het rustig aandoen. Misselijkheid kan verdwijnen door het rustig aan te doen en uit te zieken. Neem een dag vrij van de opvang en laat jouw kleuter een dagje rustig thuis zijn. Wanneer er sprake is van een griepvirus die het braken veroorzaakt, is het uitzieken het enige wat je kunt doen. Zorg dat je jouw kind echt goed laat uitzieken. Zo voorkom je dat de klachten snel terugkeren. Een dagje lekker rustig aan thuis met wat tv kijken, zorg van de ouders en op tijd naar bed, kan wonderen doen.
Oude lakens
Overgeven zorgt niet alleen voor stress bij de ouders, maar ook van een alsmaar grotere wasmand. Wanneer jouw kind misselijk is en overgeeft, kun je het beste oude lakens op bed leggen. Wanneer deze vies worden door het overgeven, kun je deze makkelijker weggooien en bespaar je jezelf wat extra moeite. Leg altijd al een paar extra lakens in de slaapkamer van jouw kleuter Wanneer hij/zij 's nachts moet overgeven, kun je snel de lakens vervangen en kan jouw kind weer snel naar bed.
Matrasbeschermer en een teiltje
Een matrasbeschermer kan het matras redden van een flinke laag kots. Matrassen zijn lastig om schoon te maken en een flinke braaksessie kan het einde betekenen voor het matras. Voor kleuters is het sowieso slim om een matrasbeschermer te gebruiken tegen ongelukjes in bed. Maar deze komen zeker van pas wanneer jouw kleuter ziek is. De matrasbeschermer voorkomt dat het hele bed onder de kots zit en kun je gewoon schoonmaken. Zet ook een teiltje naast het bed wanneer jouw kleuter gaat slapen. Vaak lukt het niet om hier in over te geven, maar het kan wel voor wat meer rust zorgen bij jouw kleuter.
Een zoek kind hebben, is voor iedere ouder een enorm slopende situatie. Zorg ervoor dat je de heftigheid van de situatie goed kunt inschatten en vraag om hulp wanneer dit nodig is. Wees niet bang om te vaak naar de huisarts te bellen, maar bel liever te vaak wanneer je het niet vertrouwd. Probeer de oorzaak van het overgeven te achterhalen en voorkom uitdroging door het braken. De beste remedie is rust nemen en het even wat rustiger aandoen. Vergeet ook niet om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zo voorkom je dat je ook onderuit gaat en ziek wordt. Zo blijf je de beste moeder voor jouw kleuter.