Wanneer jouw kind niet meer in de peuter autostoel past, is het tijd om over te stappen op de kinderautostoel. De kinderautostoel zorgt ervoor dat je kind hoger komt te zitten, waardoor de autogordel goed zit. Kinderen moeten in een autostoel vervoerd worden tot zij 135 cm zijn. Je hebt kinderautostoelen met en zonder rugleuning. Kinderautostoelen zonder rugleuning worden ook wel zitverhoger genoemd. Lees hier hoe je veilig op weg gaat met je kind!

Wat verstaan we onder een veilige autostoel voor kinderen?

De autostoel is ingedeeld op basis van lengte of gewicht van je kind. Bij de aankoop ervan is in de nieuwe regelgeving de lengte van je kind een belangrijke factor bij de keuze van de juiste autostoel. In de meeste Europese landen en dus ook in Nederland is een autostoel verplicht tot een lengte van 135 centimeter. Voor de veiligheid van je kind, kun je het beste de kinderautostoel met rugleuning gebruiken. Deze geeft extra bescherming bij een botsing vanaf de zijkant. Wanneer je je kind toch op een zitverhoger (kinderautostoel zonder rugleuning) wilt vervoeren, dan kun je deze pas gebruiken als je kind zwaarder is dan 22 kilo én groter dan 125 cm. Let op: De regels voor zitverhogers zijn in 2017 aangescherpt! Maar bij kinder autostoelen die al voor 2017 op de markt waren, geldt dit niet. Het is dus erg afhankelijk van type autostoel dat je koopt. Onze tip is om altijd goed de gebruikshandleiding te lezen waarin staat vanaf wanneer je de stoel mag gebruiken. Nieuwe regelgeving rondom autostoelen

Sinds 2013 moeten autostoeltjes voldoen aan nieuwe regels. Deze regelgeving heet R129, ook wel i-Size genoemd. De R129 kinderautostoelen zijn ingedeeld op lengte i.p.v. op gewicht. Bij de oude regelgeving (R44) zit je kind in de groep 2/3 autostoel, deze is geschikt van 15 tot 36 kg. Bij de nieuwe regelgeving is de autostoel geschikt voor kinderen van 105 tot 135 cm. Autostoelen die voldoen aan de oude regelgeving (R44) mag je nog wel gewoon gebruiken.

Kies een kinder autostoel met een officieel veiligheidslabel

Voordat je beslist tot aankoop van een kinderstoel voor in je auto controleer je altijd of die over een officieel veiligheidslabel beschikt. Ieder veilig kinderstoeltje draagt zo een officieel keurmerk. Op een officieel erkend keuringslabel lees je altijd enkele gegevens zoals:

  • Het goedkeuringsnummer
  • Gewichts- en lengteklasse
  • Type goedkeuring
  • Een labcode: het betreft een E- nummer van het land dat de kinderstoel op zijn veiligheid controleerde

Als je de juiste autostoel hebt, moet je nog wel de stoel én je kind goed vastzetten. Dit is essentieel voor de veiligheid!

 

Een veilige kinderstoel gebruik je ook goed in je auto

Een veilige kinderstoel is niet alleen aangepast aan je kind maar even goed aan je auto. Het is erg belangrijk om te zorgen dat de kinderstoel op de goede manier in je auto wordt bevestigd. Je maakt de kinderautostoel altijd vast met de autogordel. Eventueel kun je een stoel ook nog extra vastzetten met de isofix haken. De autostoel staat dan stabieler.

Wat is Isofix?

De Isofix bevestigingspunten voor je kinderstoel vind je tussen de rugleuning van de achterbank. In de handleiding van je auto lees je of die over een Isofix beschikt. Meestal zie je ook een label met Isofix op de zitting staan. Met Isofix kun je de kinderautostoel in je auto extra bevestigen. Je kunt de kinderautostoel vastklikken op de Isofix punten in de achterbank van je auto. Het dubbel checken of de haken goed vastgeklemd zitten is geen overbodige luxe. Je kan de autostoel naar links of rechts bewegen om te kijken of alles goed stabiel zit. Om honderd procent zeker te zijn dat je de autostoel op een juiste en veilige manier vastklikt, kun je alle instructievideo’s van VeiligheidNL bekijken.

Bekijk ook de testresultaten

Wanneer je op zoek bent naar de meest veilige kinderstoel voor in je auto is het zeker een goed idee om de testresultaten van die stoelen na te gaan. Betrouwbare testresultaten vind je op de website van de Consumentenbond of van de ANWB. Als een autostoel goed door de test komt, dan lees je dit vaak ook bij de productinformatie.

Kies bij voorkeur voor een kinder autostoel met rugleuning

Wanneer de gordeltjes in de peuter autostoel in hoogste stand staan, maar ze komen alsnog onder de schouders van je kind vandaan, dan is het tijd om over te stappen naar kinderautostoel. Die grotere autostoel zorgt er voor dat je kind hoger komt te zitten zodat ook de autogordel op de juiste plaats zitten. Kinderen tot 135 centimeter zitten verplicht in een aangepaste en veilige kinderstoel. Je hebt daarbij de keuze tussen een kinderstoel met en zonder rugleuning. In dit laatste geval spreken we dan van een eenvoudige zitverhoger. Een kinderautostoel voorzien van een rugleuning zorgt voor de hoogste veiligheid. Een stoel met een rugleuning beschermt ook tegen de gevolgen van een ongeval. Je kind is zo ook zijdelings beschermt. Bij een stoel voorzien van een rugleuning zit de schuine autogordel ook makkelijker en snijdt hij zo weinig mogelijk in de nek van je kind. Gaat je voorkeur om de een of andere reden toch uit naar een eenvoudige zitverhoger? Dan zijn er veel zitverhogers op de markt die al vanaf 15 kilo te gebruiken zijn. Echter om veiligheidsredenen weegt je kind bij voorkeur meer dan 22 kilo en is groter dan 125 centimeter om gebruik te maken van zo een eenvoudige zitverhoger.

Moet die kinder autostoel op de achterbank geplaatst worden?

Een kinder autostoel plaats je bij voorkeur op de achterbank van je auto. Dat is de veiligste plaats. Het is echter niet wettelijk verplicht. Kies je er voor om een kinderstoel voorin te bevestigen? Zorg er dan zeker voor dat de airbag is uitgeschakeld. Bij kinderen die achteruit zitten (dus bij de babyautostoel) is dit wettelijk verplicht om de airbag uit te zetten. Bij kinderen die voorwaarts vervoerd worden wordt ook geadviseerd om de airbag uit te schakelen. Kinderen kunnen die namelijk met een harde klap tegen zich aan krijgen. Kun je de airbag niet uitschakelen? Plaats dan de passagiersstoel zo ver mogelijk achteruit. En de kinderen die achterwaarts zitten moeten dan op de achterbank

Bieden je autogordels voldoende veiligheid aan je kind?

Kinderen tot 135 centimeter zitten dus verplicht in een aangepaste autostoel. Is je kind groter dan 135 centimeter? Controleer dan eerst of je autogordels voor voldoende veiligheid zorgen. Dat is het geval als die goed over het sleutelbeen van je kind lopen en niet in zijn of haar nek snijdt. Is dit het geval? Dan kun je je kind veilig zonder autostoeltje vervoeren. Lopen de autogordels nog niet goed over de borst? Blijf dan je kinderautostoel gebruiken tot je kind groot genoeg.

Een tweedehands autostoel: af te raden

Het aankopen van een nieuwe autostoel is niet goedkoop. In vele gevallen wordt gekeken naar de tweedehands markt om een goedkoop model op de kop te tikken en geld te besparen, maar dat is niet aan te raden (tenzij je de herkomst van de stoel goed kent bijvoorbeeld van vrienden of kennissen). De stoel is na een ongeluk niet meer betrouwbaar. Dit is aan de buitenzijde van het stoeltje niet of nauwelijks vast te stellen. En als je in het geval van een tweedehands autostoel de herkomst van de autostoel niet kent is de kwaliteit en veiligheid moeilijk in te schatten. Veiligheid voor je kind is tenslotte het belangrijkste.

Bron: VeiligheidNL