Hallo zwemdiploma, doei zwemles!

Denise - 29-05-2016
dscn0825-1

Hij heeft hem! Mijn smurf, zoals ik mijn jongste zoon regelmatig noem, heeft zijn zwemdiploma B. En ik ben hartstikke trots op hem! Bovendien zijn we over the moon gelukkig dat we ein-de-lijk klaar zijn met de zwemlessen.

Orka Willy op zwemles

Met mijn eerstgeborene togen we nog opgewekt naar het zwembad voor zijn eerste zwemles toen hij 4 jaar was. Dan 'mag' (lees: moet) je als papa of mama de eerste drie keer meezwemmen. Zo fijn als jij daar met nog drie 'gelukkigen' in je badkleding tussen een zwik kleuters staat en de rest van de goegemeente wel gewoon aangekleed is. En daarna lig je voor spek en bonen in het water want die kinderen hebben écht geen tijd voor je. Die moeten zwemmen als een dolfijn, bubbels blazen als een vis en springen als een zeepaardje. Ondertussen dobber ik er, vermomd als Orka Willy, in m'n badpak doelloos naast. Maar dat doe je allemaal voor je kind, want zwemles is belangrijk.

Ploeteren vanaf de waterkant

Niemand vertelt je dat 4 jaar misschien nog wat jong is om te starten. Dat ze dan eigenlijk al versleten zijn van een volle week school waar ze ook nog maar net gestart zijn, of dat ze misschien de kracht missen om het hele wedstrijdbad over te zwemmen met die kleine beentjes. Je zit gewoon braaf vanaf week 4 te kijken naar hoe je kleutertje aan het ploeteren is. En jij ploetert mee in je winterkleding aan de kant van het bad (minimale temperatuur 100 graden) of op de tribune (nog 10 graden warmer). Extra moeilijkheidsgraad kun je toevoegen door een jonger broertje of zusje mee te nemen. Bij voorkeur eentje die (net) kan lopen en om de haverklap de benen neemt richting die hoge trap. Zo ben je als ouder ook gegarandeerd van beweging.

Zwemdiploma: Stickers of Lego?

Week in week uit zit je te kijken naar je kleuter, die verbazingwekkend vaak precies dezelfde les afdraait. Ik vind het al saai om naar te kijken, laat staan wanneer je daar in het water ligt. Alleen als er een invaljuf of –meester is wordt er een ander program gedraaid. Vaak eentje met dingen die ze al lang onder de knie hebben.

Om de kinderen wat extra te stimuleren had het zwembad een poster uitgedeeld bij de inschrijving waar je stickers voor kon verdienen om hem compleet te maken. Bij 10 stickers krijg je diploma A, bij de volgende 10 diploma B en vervolgens ook C. Goed idee, een enorme stimulans: 10 Stickers voor gemiddeld 2 jaar werk! Die hele grote doos Lego in het zicht thuis op de kast werkte een stuk beter kan ik je vertellen. ;)

Eindelijk lekker uitslapen, mam

Toen de oudste na 2 jaar zijn zwemdiploma haalde, besloten we de jongste een jaartje later op zwemles te doen, met 5 jaar dus. Helaas ontwikkelde hij een acute waterfobie, dus moest er eerst nog wat voorwerk worden gedaan voor hij kon starten. Maar nu is het dan eindelijk zo ver: we zijn helemaal klaar! In de euforie twijfelde smurf nog even of hij C wilde halen, dus we hielden onze adem al in. Uiteindelijk vond hij het duikgat toch wel erg ver liggen, dus hij zag er gelukkig van af. Mocht hij die later alsnog willen halen, dan zit ik er gewoon weer hoor.

Beide heren hebben nu twee diploma's die we met ons gezin uitbundig gevierd hebben met cadeau's en etentjes. Maar het belangrijkste is uiteraard dat ze zich alle twee kunnen redden in het water. En, zoals mijn smurf vrijdagavond zei: 'morgen mag ik eindelijk uitslapen hė, mam?' Ook niet onbelangrijk...

Denise woont samen en is moeder van twee jongens. Ze is een geboren en getogen Rotterdammer(t), maar woont tegenwoordig een stukje verderop. Ze werkt 4 dagen per week bij een groot bedrijf en reist daar het land voor door. Denise is (te) veel online, houdt van fotograferen en volleyballen en is gek op een pyjamadag op z'n tijd.
lees meer blog's van Denise

Ook veel gelezen:
Social
Partners