Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Menstruatiepijn: dit is wat je eraan kunt doen

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Roept je kind ook geregeld dat hij of zij anders is? En geen aansluiting vindt met leeftijdsgenoten? Dat het daarom denkt dat er iets mis is met hen? Het kan zijn dat je kind hoogsensitief is, en dan is juist het tegenovergestelde aan de hand. Er is niets ‘mis’ met ze, ze hebben een gave. En dat mag gezien worden! Hoe weet je of je kind hoogsensitief is en hoe ga je in gesprek met je kind over hoogsensitiviteit?

Zeker zodra kinderen tieners (pubers) worden kunnen ze het nog eens extra lastig hebben, dat hoor ik ook vaak van ouders. In deze ontwikkelingsfase groeit het emotiegebied sneller dan het denk- en plangebied. Gevolg: emotionele uitbarstingen, worstelen met plannen en dus geregeld (te) laat beginnen met leren voor toetsen bijvoorbeeld. Ook verandert hun lichaam en hebben ze hormonale schommelingen. Ouders zien hun puber worstelen. Dan is het fijn als je weet hoe je je kind kunt helpen als je weet dat het hoogsensitief is.

ind hoogsensitief is meisje op de bank met telefoon

In gesprek met je kind over hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is geen diagnose die gesteld kan worden, zoals bij bijvoorbeeld ADHD of autisme, maar het is een karaktereigenschap. Vaak zijn ouders heel lang zoekende voordat ze daadwerkelijk weten dat hun kind hoogsensitief is. Wellicht vertelde een vriendin eens dat haar zoon of dochter ook hoogsensitief is of je kwam het tegen via internet of een podcast.

Maar een vermoeden is nog geen zekerheid, hoe weet je of je kind hoogsensitief is? En hoe vertel je dat vervolgens aan je kind? Je wilt voorkomen dat het zich nog meer anders gaan voelen dan hij of zij al deed, dus dat wil je goed aanpakken. Als HSP kindercoach heb ik ervaring met het coachen van kinderen met hoogsensitiviteit en geef ik graag mijn stappenplan hoe je in gesprek kan gaan met je kind hierover.

hoe weet je of je kind hoogsensitief is - vader en zoon in gesprek

Hoe weet je of je kind hoogsensitief is?

Het kan goed zijn om eerst meer te lezen over hoogsensitiviteit: wat is het en wat zijn de eigenschappen die erbij horen? Neem de tijd voor de volgende vier stappen als je met je kind in gesprek wil gaan over hoogsensitiviteit. Allereerst wil je natuurlijk graag weten of je kind inderdaad hoogsensitief is, vervolgens wat het inhoudt en daarna kun je de andere stappen doorlopen:

Stap 1: Laat je kind een hoogsensitiviteitstest doen. Zodra kinderen deze test doen, gaat er vaak een wereld voor ze open. Is het duidelijk geworden uit de test dat je kind inderdaad hoogsensitief is? Vertel dan dat dit een karaktereigenschap is, net zoals bij extravert of introvert zijn. Vertel dat je kind hiermee geboren is en dat dit erfelijk kan zijn. Dus dat een van de ouders – of misschien del allebei – waarschijnlijk ook hoogsensitief is.

Stap 2: Vertel dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is, dus 20 procent van alle mensen op de wereld. Ik stel altijd de vraag: ‘Weet jij hoeveel kinderen er in de klas zitten?’, daarvan zijn er sowieso een paar hoogsensitief. Vaak gaat er een wereld voor ze open. Ze zien dat ze niet zo alleen zijn dan ze wellicht dachten.

Stap 3: Er hoeft niet gefixt te worden aan je hoogsensitieve kind, zoals tieners dat zo mooi kunnen zeggen. Ze vertellen vaak aan mij; ‘Ik ben bij jou terecht gekomen omdat jij iets komt fixen.’ Ik kijk ze dan altijd met verbazing aan en vertel dat er niks gefixt hoeft te worden aan ze. ‘Jij bent jij en daar hoef je niks aan te veranderen. Jij bent precies goed zoals je bent.’ Laat je kind weten dat ze goed is zoals het is. Erken het gevoel dat het soms lastig kan zijn om zo veel te voelen, maar dat het daarnaast ook een gave kan zijn. Geef de erkenning!

Stap 4: Kijk naar waar je kind behoefte aan heeft. Ga in gesprek, wat vindt hij of zij nog lastig om mee om te gaan? Als er situaties spelen op school, betrek school er dan ook bij. Vertel dat je kind hoogsensitief is en wat daar bij komt kijken. Wat is er vanuit school mogelijk? Welke hulp hebben ze nog meer nodig? Waar hebben ze behoefte aan?

Zodra kinderen – zeker tieners – zelf weten dat ze hoogsensitief zijn, kan dat voor opluchting zorgen. Ze weten dat ze niet alleen zijn, maar dat er nog veel meer mensen zijn zoals zij. Ze herkennen ineens waarom ze op een bepaalde manier reageren in situaties en gaan het ook snappen. Tieners ontwikkelen in de puberteit hun eigen identiteit, dit staat centraal. En juist het omarmen van hun hoogsensitiviteit hoort erbij. Ze zijn niet te intens, te gevoelig of te angstig. Nee, dit is hun karakter en dit hoort erbij.

Hoogsensitief meisje met huisdier