Muziek is leuk, maar muziek belangrijk bij de ontwikkeling van je kind? Jazeker. Liedjes zingen of muziek maken is van jongs af aan al belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Dit begint bij liedjes zingen voor het slapen gaan, maar ook muziek maken of luisteren wanneer de baby zich nog in de buik bevindt heeft een positief effect. Hieronder lees je waarom foetussen het fijn vinden om naar muziek te luisteren en vijf argumenten waarom muziek belangrijk is bij de ontwikkeling van je kind.

Muziek in de buik

Na 10 weken zwangerschap zijn bij een baby zichtbaar de oren ontwikkeld. Maar echt horen begint pas wanneer de foetus 20 weken oud is. De baby kan dan nog geen muziek herkennen, maar wel de hartslag van de moeder. In de laatste weken van de zwangerschap kan de baby echt reageren op muziek.

Onderzoek heeft aangetoond dat muziek met een vloeiend deuntje en hoge tonen als het prettigst wordt ervaren door baby’s in de buik. Ook zouden kindjes na de geboorte muziek herkennen die ze in de buik gehoord hebben. Hierdoor komen kindjes vaker tot rust omdat deze muziek de baby herinnert aan het veilige gevoel in moeders’ buik. Hierdoor kan het zijn dat de baby er anders op reageert dan op andere liedjes en muziek.

Wanneer de moeder gestrest is, hoort het kindje in de buik de versnelde hartslag en zal zich daar op aanpassen. Het luisteren van muziek kan ontspannen werken en hierdoor weer een positief effect hebben op je kindje. Muziek is dus goed voor zowel moeder als kind.

Ook wanneer het kind geboren is, is het goed om het kind muziek te laten luisteren. Zingen en muziek helpt verschillende delen in de hersenen van je kind om beter samen te werken wat een gunstige invloed heeft op de vindingrijkheid, de creativiteit en de fantasie van je kind.

belang van muziek bij de ontwikkeling van je kind - zwangere vrouw met koptelefoon op buik

Waarom is muziek belangrijk bij de ontwikkeling van je kind? 5 redenen:

1. Kinderen krijgen meer regelmaat

Wanneer je kind moeite heeft met structuur is zingen een fijne manier om overgangsmomenten aan te duiden. Dit geeft kinderen meer houvast. Wanneer je start met de volgende activiteit zing je samen met je kind een bepaald liedje. Dit kan heel prettig werken om kinderen te begeleiden bij de indeling van de dag.

2. Muziek werkt rustgevend en ontspannend

Het zingen van een liedje voor het slapengaan of het afspelen van een muziekdoos heeft een rustgevend effect op baby’s en jonge kinderen.
Ook ontwikkelt de spraak en taal van jonge kinderen beter wanneer zij al jong naar muziek luisteren. Hierdoor ontstaat er ritmegevoel bij de baby’s en zijn de eerste stappen gezet om woorden te herkennen.

Muziek als een baby gaat slapen

3. Muziek heeft een positieve invloed op het ontwikkelen van de taal

Als kinderen van jongs af aan naar muziek luisteren kunnen ze beter onderscheid maken tussen klanken en woorden. Luisteren naar muziek helpt kinderen bij het (leren) praten en ook om beter te luisteren. Kinderen kunnen beter achtergrondgeluid filteren  Ook zorgt het rijmen van liedjes ervoor dat kinderen deze makkelijk onthouden en rijm kan een positieve invloed hebben op de taalontwikkeling.

4. Muziek zorgt voor een goede sfeer in huis

Soms gaan dingen makkelijker als je ze zingend doet, zoals aankleden bijvoorbeeld. Het zingen zorgt voor een goede en vrolijke sfeer en je kind zal veel minder weerstand geven. Hetzelfde geldt voor opruimen en andere klusjes waar je kind misschien niet gelijk om zit te springen. Maak er een grappig liedje van! Als je meerdere kinderen hebt zullen ook de sociale vaardigheden van je kinderen er op vooruitgaan als ze samen zingen. Van zingen wordt iedereen ontspannen en het wordt ook een stuk gezelliger met het hele gezin.

muziek belangrijk voor de ontwikkeling van je kind - peuter met trommel

5. Motoriek van je kind verbetert

Zodra je kind wat ouder is gaat deze het steeds leuker vinden om te dansen en te bewegen op de muziek. Maar ook slaan op de tafel of met een speeltje geluiden proberen te maken is goed om de motoriek van je kind te verbeteren.