Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Lukt het jouw zoon of dochter maar niet om de rekensommen onder de knie te krijgen of heeft hij of zij juist moeite met grammatica en spelling? Het is helemaal niet vreemd wanneer jouw kind moeite heeft met bepaalde vakken. Maar in sommige gevallen kan bijles dan wel een goede optie zijn. Heeft jouw kind bijles nodig? In dit artikel lees je wanneer en waarom bijles een enorme toegevoegde waarde kan zijn voor jouw kind.

Voorkom een achterstand

Bijles is cruciaal om een onderwijs achterstand te voorkomen. Wanneer jouw kind moeite heeft met rekenen, kan het wat extra tijd kosten om alle informatie te begrijpen en het rekenen onder de knie te krijgen. Een gevolg hiervan is dat jouw kind een achterstand kan oplopen die moeilijk in te halen is. Door bijles krijgt jouw kind extra tijd en ondersteuning voor de vakken waar hij of zij moeite mee heeft. Zo voorkom je een achterstand, wat eventueel kan resulteren in het overdoen van het schooljaar.

Blijven zitten

Wil je voorkomen dat jouw kind het schooljaar moet overdoen? Dan is bijles cruciaal. Wanneer je merkt dat jouw kind het niet meer zo goed kan bijbenen, is bijles direct noodzakelijk. Zo blijft jouw kind bij de les en voorkom je dat jouw kind moet blijven zitten.

Tijd en aandacht

Wanneer materie te lastig is om direct te begrijpen, is het fijn als er extra tijd en aandacht voor is. Het is begrijpelijk dat op school er doorgegaan moet worden. Wanneer er geen tijd is voor jouw zoon of dochter voor extra aandacht over het onderwerp, kan bijles enorm helpen. Zo heeft jouw kind de volledige aandacht en genoeg tijd om alle vragen te stellen. Wanneer jouw kind verlegen is en op school niet durft door te vragen, is bijles een unieke uitkomst. Hier hoeft jouw kind niet bang te zijn om twee keer dezelfde vraag te stellen en is er genoeg tijd voor uitleg.

Hulp op maat

In het klaslokaal wordt natuurlijk op groot niveau gedoceerd. Maar wanneer jouw kind moeite heeft met het complete plaatje, is het lastig om gedetailleerd te kunnen uitleggen. Met bijles is er niet alleen genoeg tijd en aandacht, maar is er ook hulp op maat. Er is genoeg tijd om juist de problemen waar jouw kind mee zit op te lossen.

Bijles op school

In veel gevallen wordt er contact opgenomen met de ouders wanneer de juf of meester merkt dat jouw kind achterloopt met bepaalde vakken. Dit is het moment voor extra aandacht en bijles. Het is veelal mogelijk om bijles op school te volgen. Een aantal keer na schooltijd “nablijven” voor extra aandacht voor bepaalde vakken. Maar je hebt als ouder ook de mogelijkheid om op andere manieren bijles te geven.

Bijles instituten

Er zijn speciale onafhankelijke instituten waar je jouw kind kunt inschrijven voor bijles. Dit kan bijvoorbeeld eens per week of meerdere keren per week. Hier kan jouw kind dan iedere keer hulp op maat krijgen. Samen met een bijlesdocent nemen ze de week door en kijken ze naar onderwerpen die lastig zijn. Hier kan huiswerk worden gemaakt en kan jouw kind speciaal huiswerk krijgen over vakken of onderwerpen die hij of zij moeilijk vind. Het is een extra ondersteuning van het leertraject.

Student

Niet alleen voor huiswerkbegeleiding kun je een student inhuren, maar ook voor bijles. Je kunt particulier een student inhuren om thuis bijles te geven aan jouw kind. Zo kan jouw kind in een vertrouwde omgeving leren. Het is een leuke manier voor jouw kind om te leren met iemand van een jongere leeftijd.

Zelf doceren

Natuurlijk kun je ook als ouder helpen bij het leertraject van jouw kind en bijles geven. Je kunt bijvoorbeeld iedere avond na het eten een paar extra sommetjes maken of woorden schrijven. De extra stimulatie van thuis kan helpen om de stof beter te begrijpen. Ook geeft dit een boost van zelfvertrouwen aan jouw kind. Ook is het belangrijk wanneer jouw kind moeite heeft met een bepaald vak, om te blijven oefenen in de vakantie. Zo voorkom je dat jouw kind weer van vooraf aan moet beginnen na de vakantie.

Apps

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een digitale bijlesdocent. Er zijn namelijk veel educatieve apps op de markt. Heeft jouw kind moeite met rekenen? Download dan een handige app met rekensommetjes en spelletjes. Zo biedt je jouw kind ook extra ondersteuning op een leuke manier.

Heeft jouw kind moeite om mee te komen in de klas? Gaat het te snel en durft jouw kind moeilijk vragen te stellen? Dan is bijles een goede toevoeging. Hier is genoeg tijd en aandacht voor jouw kind en zo heeft jouw kind extra ondersteuning. Dit steuntje in de rug kan nodig zijn om een achterstand te voorkomen. Er zijn gelukkig genoeg verschillende manieren waarop jouw kind bijles kan volgen.