Naar de basisschool: wat moet je kopen?

Margot - 17-08-2018
image-50402561-1532100566-33273

Mijn zoontje is net 4 jaar geworden en na de zomervakantie gaat hij voor het eerst naar de basisschool. Het leuke vind ik dat hij er tot een paar maanden geleden echt niks van moest weten, maar dat hij nu aan iedereen trots verkondigt dat hij straks naar school gaat. Ik vind het zelf inmiddels een stuk spannender dan hij. Ondertussen ben ik al aan het bedenken: wat moet ik kopen? Moet ik nog wat regelen? Vergeet ik niks? Ik heb maar even een lijstje gemaakt met wat je sowieso moet kopen of regelen als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat.

Het is nogal een mijlpaal als je kind naar de basisschool gaat, dus daar mag je best wat voorpret bij hebben vind ik. Samen de eerste schoolspulletjes uitzoeken is hartstikke gezellig en stiekem is dat ook meteen een onderdeel ter voorbereiding. Zowel voor je kind als voor jou (of spreek ik hier alleen voor mezelf misschien?). Bespreek voor de tijd wat je gaat doen, zoek uit naar welke winkels je wil en misschien ook alvast waar je kind uit mag kiezen. Zodat jullie niet verzuipen in de keuzes en doodmoe thuiskomen na 36 winkels te hebben bezocht.

Naar de basisschool wat moet je kopen? De eerste schooltas

De leukste aanschaf, vind ik: de eerste schooltas! Misschien heb je al een rugzakje omdat je kind naar kinderdagverblijf of peuterspeelzaal ging en die nog prima een paar jaar mee kan. Maar ik kan me ook voorstellen dat je graag een nieuwe wil kopen, dan kan het andere rugzakje naar broertje, zusje, neefje of nichtje. Kies voor een praktische stof die je makkelijk kunt afnemen of wassen (denk: lekkende bekers). Over het algemeen hoeft er niet superveel in een schooltas op de kleuterschool, maar check vantevoren even wat je kind dagelijks mee moet nemen.Niet te klein, maar ook zeker niet te groot a la hallo rugzak waar ga je met mijn kind naartoe?

Naar de basisschool wat moet je kopen? Drinkbeker en broodtrommel

Koop meerdere trommeltjes en bekers zodat je niet iedere dag hoeft af te wassen. Of zoals ik al voorzie bij mezelf: vlak voor school begint erachter komen dat de beker nog in de schooltas zit van de vorige dag.. Handig om mee te nemen in de beslissing voor de hoeveelheid bekers en de formaten van broodtrommels en snackdoosjes: heeft je kind een continurooster of komt het tussen de middag naar huis? Dat laatste is bij ons van toepassing, dus wij hebben per dag slechts een drinkbeker nodig en een trommeltje voor de ochtendsnack eventueel. Een banaan of appel hoeft niet echt in een doosje natuurlijk. Met een continurooster moet je rekening houden met lunch en extra drinken.

Naar de basisschool wat moet je kopen? Naamstickers

Vergeet tas, broodtrommels, bekers en gymschoenen niet van naam te voorzien. Dertig kleuters betekent ook dertig bekers, dertig tasjes, dertig paar gymschoenen.. Wel zo handig als je je eigen spullen weer terug kunt vinden. Zet de naam van je kind op de beker met een watervaste stift, of op een stukje tape of koop van die handige naamstickers. Die heb je in allerlei kleuren en designs.

Gymspullen voor de basisschool kopen

De meeste kinderen in de kleuterklas gymmen in hun ondergoed heb ik begrepen, dan is gymkleding nog niet nodig. Gymmen ze wel in gymkleding, kies dan voor een makkelijk sportbroekje en shirtje of een simpel gympakje. Check het even op je school zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gymschoentjes heb je meestal wel nodig. Kies voor schoentjes met klittenband en een stroeve, lichtkleurige zool. Een donkere zool is vaak op een gymvloer niet toegestaan in verband met de strepen die ze kunnen veroorzaken. Zorg dat je kind op gymdagen iets makkelijks aan heeft (shirtje-broekje) én dat het zich zelf kan aan- en uitkleden.

Familyplanner: handige kalender voor het gezin

Niet iets voor in de schooltas van je kind nee, maar wel onmisbaar vanaf nu! Met de start van de basisschool starten ook andere activiteiten, zowel binnen school als buiten school. Speelafspraakjes, schooluitjes, studiedagen van de leerkrachten, feesten die gevierd worden op school.. Om dat overzichtelijk op te schrijven voor alle gezinsleden, kun je een familyplanner gebruiken. De Kidsproof Family Planner bijvoorbeeld, waar je voor 6 gezinsleden afspraken op kunt plannen. Of je gebruikt de extra vakjes voor verjaardagen, huishoudelijke taken of voor de oppas. Er is ruimte voor notities, er zijn tips voor leuke dagjes uit en er zitten leuke en handige stickers bij. Je koopt de Kidsproof Family Planner bij de boekhandel voor €16,99.

Let op! De winactie op Instagram is gesloten.

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners