Een vakantie buiten de schoolvakanties om boeken is een slimme manier om veel geld en drukte te besparen. Zeker wanneer jouw kinderen nog jong zijn, kan dit leuk alternatief voor de zomervakantie zijn. Wil je weten hoe je de beste vakanties buiten de schoolvakantie om boekt? Dit zowel alle voors als tegens van deze vakanties, lees je in dit artikel.

De voordelen

Waarom zou je een vakantie boeken die niet tijdens de schoolvakantie valt? Er zitten een hoop voordelen aan een vakantie buiten de standaard vakantieweken voor scholen. Wij hebber er een aantal op een rijtje gezet:

  • Een stuk goedkoper. De voornaamste reden is natuurlijk dat deze vakantie een stuk goedkoper zijn. De schoolvakanties zijn altijd het hoogseizoen voor hotels en campings. Wanneer je bijvoorbeeld net een latere week in september op vakantie gaat, kun je al flink besparen op de totaalprijs van jouw vakantie.
  • Minder druk. Wil je echt even tot rust komen in de vakantie? Geniet dan van de rust in het naseizoen. Er is een minder grotere bezetting en de stranden liggen niet helemaal vol. Je hebt de stad voor jezelf en hoeft minder lang in de rij te staan bij de topattracties van jouw vakantie.
  • Grotere beschikbaarheid. Geniet van een groter aanbod en beschikbaarheid. Waar de populairste vakantieplekken snel volgeboekt zijn in het hoogseizoen, kun je buiten de schoolvakanties om vaak veel meer boeken.
  • Past beter bij jouw schema. Op vakantie gaan buiten de schoolvakanties, kan ook veel beter bij jouw (werk)schema passen. Zo kun je op vakantie wanneer dat het jou en het bedrijf het beste uitkomen.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook mindere kanten wanneer je niet tijdens de schoolvakanties jouw vakantie boekt. Houd ook rekening met de volgende nadelen van het boeken van een vakantie buiten de schoolvakanties om:

  • Minder vakantievriendjes. Tijdens de schoolvakanties gaan de meeste gezinnen op vakantie. Dit betekent de mogelijkheid om veel vakantievriendjes en vriendinnetjes te maken voor jouw kinderen. Er bestaat een kans dat de camping weinig plaatsen gevuld heeft of het hotel geen ouders met kinderen op vakantie heeft. Dit kan de vakantie voor de kinderen een stuk minder leuk maken.
  • Geen kinderprogramma. De meeste campings bieden tijdens de schoolvakanties aparte kinderprogramma's aan. Zo hebben de kinderen leuke entertainment tijdens de vakantie en de ouders heerlijk veel vrije tijd. Wanneer de schoolvakanties voorbij zijn, houden ook de kinderprogramma's op.
  • Minder restaurants geopend. Veel restaurants op vakantieplekken moeten het hebben van de topdrukte tijdens de schoolvakantie. Dit heeft het gevolg dat de restaurants vaker gesloten kunnen zijn tijdens de minder populaire maanden.
  • Seizoensgebonden uitjes. Niet alleen de restaurants, maar ook de topattracties van de vakantieplaats kunnen seizoensgebonden openingstijden hebben. Zo kun je na de schoolvakanties een snellere sluiting verwachten.

Wanneer dan op vakantie?

Wil je op vakantie buiten de standaard vakantietijden van de scholen? Dan is het slim om de juiste tijden te kiezen. De beste tijd om op vakantie te gaan, is vaak net de eerste weken na de schoolvakanties. Op deze manier pak je toch nog wat mee van de vakantiedrukte en geniet je van grote openingstijden. Toch is het een stuk minder druk dan tijdens de topweken en betaal je een stuk minder voor jouw vakantie.

Geniet er nog van!

Gaan jouw kinderen bijna naar school? Dan is dit de tijd om nog gebruik te maken van de voordelige optie om buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan. Ga het jaar voordat jouw oudste kind naar de basisschool gaat, nog eens op een verre vakantie en geniet van deze vrijheid. Het is heerlijk om jouw vakantie te kunnen plannen, zonder rekening te hoeven houden met de schoolvakanties.

Weekendje weg

Ook kun je wanneer jouw kinderen op school zitten, genieten van een voordelige vakantie buiten de schoolvakanties om. Dit doe je door een vakantie in het weekend te boeken. Ga op een voordelige citytrip in het weekend. Je kunt op vrijdagmiddag na schooltijd vertrekken en zondagavond weer naar huis gaan. Op deze manier kun je tijdens een voordelig seizoen op vakantie gaan met het gezin. Zo ben je niet altijd afhankelijk van de schoolvakanties.

Een vakantie buiten de schoolvakantie om plannen is een slimme manier om flink wat geld te besparen op de vakantie. Wanneer de kinderen nog jong zijn, is dit de slimste keuze. Houd wel rekening met alle voors en tegens van deze vakanties. Ook kun je wanneer jouw kinderen naar school gaan, nog altijd een vakantie buiten deze drukke schoolvakanties om boeken. Boek bijvoorbeeld een korte citytrip tijdens een gunstige periode in het laagseizoen.