Wat voor het ene kind dolle pret is, kan voor het andere een heuse nachtmerrie zijn. Alle peuters beleven de grootste lol in bad of onder de douche en net jouw kleine hummel krijst moord en brand als het nog maar in de buurt van de badkamer komt. De reden waarom je peuter angst heeft voor een bad of douche kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die het helemaal niet fijn vinden wanneer er water in hun oogjes komt omdat ze dan niets meer kunnen zien. Anderen bedenken dan weer de wildste fantasieën van meegezogen te worden met het badwater. Hydrofobie of watervrees is meestal een niet aangeboren angst en komt pas tot uiting na een paar maanden. Meestal groeien kinderen er gewoon doorheen en zal de angst vanzelf verdwijnen maar dat is niet altijd zo. Sommige kinderen hebben professionele hulp nodig maar voor je die beslissing neemt kun je een aantal dingen zelf uitproberen.

Angst kun je leren

Indien je als ouder ook niet echt kien bent op water kun je deze angst doorgeven aan je peuter. Ze hebben heel sensibele voelsprietjes waarmee ze de angst van mama of papa perfect aanvoelen en zonder dat je het merkt gaan ze deze angst als het ware kopiëren. Ouders die zelf last hebben van watervrees staan er best even bij stil welke verborgen boodschappen ze hun kleintje geven via hun lichaamstaal. Zorg er vooral voor dat je zelf van die angst af komt zodat je peuter jouw gedrag niet gaat nabootsen.

Neem tijd voor bad-tijd

Vooral wanneer je een druk leven hebt bestaat de kans dat de bad-tijd een noodzakelijk kwaad is en dat het meer een vluggertje wordt dan een aangenaam moment samen in de badkamer. Als je peuter angst voor bad en douche heeft doe je er goed aan om niet te gaan stressen. In een ontspannen sfeer je kind laten genieten van het water en zijn badspeeltjes zal je minder snel angst voor water inprenten dan wanneer alles vlug vlug moet gaan. Samen schuimtaartjes maken of gekke selfies nemen kunnen hierbij een handig hulpmiddeltje zijn. Indien je rustig de tijd neemt om je peuter in bad te stoppen ga je er ook beter op letten dat het geen zeep in de oogjes krijgt of niet uitglijdt. Als het toch een keertje gebeurt kun je ook de tijd nemen om hem in alle kalmte weer tot rust te brengen zodat hij weet dat er helemaal niets aan de hand is.

Aangeleerde belemmeringen

Het is een hele kunst om een peuter in bad te stoppen of onder de douche als hij in het verleden een trauma opliep in de badkamer. Uitglijden met natte voetjes of onverwachts kopje onder gaan in bad kunnen voor een kind traumatisch zijn. Het is dan ook belangrijk om niet steeds weer te herhalen dat ze voorzichtig moeten zijn zodat het ongelukje zich niet zou herhalen. Een kind dat een keer op zijn bolletje valt zal een volgende keer sowieso voorzichtiger zijn en hoeft niet steeds opnieuw te 'pas op' en 'kijk uit' te horen. Daardoor rakel je iedere keer weer op wat er gebeurd is en zal het kleintje belemmeringen aanleren waardoor het nog angstiger wordt.

Pijnlijke oortjes

Bij een peuter met angst voor bad en douche kan de oorzaak ook wel eens gezocht worden bij de oortjes. Kinderen met een oorontsteking of een geperforeerd trommelvlies kunnen, wanneer er water naar binnen dringt, veel pijn ervaren. De reden voor waterangst kan hierdoor ontstaan in de baby-tijd indien je, zonder het te weten, water in de ontstoken oortjes liet lopen. Het onderbewustzijn van je kleintje zal water associëren met pijn en het kan lang duren vooraleer je zelf de connectie kunt leggen. Wees dus extra voorzichtig als je je peuter gaat verzorgen terwijl het last heeft van een oorontsteking. Huilt hij elke keer wanneer er water in de oortjes loopt doe je er goed aan om een afspraak te maken bij een NKO-arts zodat je andere oorproblemen kunt uitsluiten.

Douchekop als speeltje

Als volwassene ben je je er van bewust in welke richting je de douchekop houdt en in welke richting het water er uit komt. Voor een kleintje is dit niet zo evident en het kan behoorlijk schrikken wanneer er plots een waterstraal in de richting van zijn gezichtje spuit. Laat het daarom zelf gaan ontdekken hoe het in zijn werk gaat terwijl je de kraan niet helemaal open draait. Moedig het kleintje aan om bijvoorbeeld op de tegeltjes te spuiten, op een speeltje of of zijn buikje. Op die manier gaat hij vertrouwd raken met de douchekop en zal je peutertje minder snel opschrikken van de waterstraal. Hou de waterpret wel in toom zodat je niet elke keer heel de badkamer hoeft te dweilen na een dol bad moment.

Poppen als hulpmiddeltje

Het maakt niet uit of je peuter een meisje of een jongetje is maar een pop kan je helpen om watervrees bij een peuter met angst voor bad en douche op te lossen. In de handel zijn genoeg poppenaccessoires te vinden die je kunt gebruiken om een pop een badje te geven. Misschien kun je het eerst voordoen zodat je kleine ukje met watervrees kan toekijken hoe je het doet. Je kunt hem of haar ook aansporen om zelf pop een badje te geven zodat hij zelf kan ervaren hoe het aanvoelt om de controle te hebben. Met vindingrijkheid, veel geduld en genoeg schuim gaat het vast en zeker lukken.