Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind kwijtraken. Ieder jaar raken er ongeveer 15.000 kinderen vermist. Daarvan is een deel urgent, wat wil zeggen dat door de politie gevreesd wordt voor het leven van het kind. Dan wordt het AMBER Alert-systeem ingezet. Natuurlijk wil je dan je kind zo snel mogelijk terugvinden en dat ook iedereen helpt om te zoeken, toch?

Tot nu toe is het Alert-systeem 1.000 keer ingezet waarbij 94 procent van de kindvermissingen succesvol werd opgelost. Dat is veel, maar nog lang niet genoeg. Uiteraard moeten álle kinderen veilig teruggevonden worden. Om die 100 procent te bereiken en alle kinderen veilig thuis te brengen zijn er meer mensen nodig die meezoeken. Heb jij je al aangemeld?

Wat is een AMBER Alert?

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm. Door het AMBER Alert in te zetten wordt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht gebracht van miljoenen burgers. Dit gaat via SMS naar iedereen die zich aanmeldt, maar ook via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, e-mail, televisie en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot. Ruim 12 miljoen burgers en duizenden organisaties zoeken mee als een kind vermist is. Met succes, want van de meer dan 1.000 keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, had 94 procent een succesvolle afloop.

vrouw-met-telefoon-en-koffie

Hoe kun je je aanmelden voor AMBER Alert?

Op dit moment zijn er 12 miljoen Nederlanders aangemeld bij AMBER Alert die meezoeken naar vermiste kinderen in levensgevaar. Hoe meer ogen, hoe meer kans dat het kind snel en veilig teruggevonden wordt. Dus het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden en mee helpen zoeken.

Aanmelden kan heel gemakkelijk en het is gratis. Je kunt je aanmelden via SMS door de tekst ‘Amber aan’ te sturen naar 5100. Zo zet je de berichtenservice aan en krijg je automatisch een SMS bij een urgente vermissing van een kind. Uitzetten gaat op dezelfde manier. Je kunt je ook aanmelden via mail of de app downloaden. En volg de social media kanalen van AMBER Alert om op de hoogte te blijven.

Wanneer wordt een AMBER Alert ingezet?

Een AMBER Alert wordt niet zomaar bij elk zoekgeraakt kind ingezet. Alleen als er ernstig en direct gevaar voor het kind is gaat er – altijd vastgesteld door de politie – een alert uit. Dan is er namelijk echt iets ernstigs aan de hand, wordt voor de veiligheid van het kind gevreesd en wordt dus alles op alles gezet om het te vinden.

Slechts één á twee keer per jaar gaat er een AMBER Alert uit en zo’n 15 keer per jaar is er een ‘Vermist Kind Alert’ (waarbij delen van het systeem worden ingezet). Op 15.000 kindvermissingen per jaar is dat dus extreem zeldzaam.

Een uitstuurde alert draagt vrijwel altijd bij aan het oplossen van de zaak. Soms door een directe tip, soms door een combinatie van tips en recherchewerk.

amber-alert-rood-fietsje

Lees meer over AMBER Alert en hoe het ingezet wordt (ook internationaal) op www.amberalert.nl