Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind kwijtraken. Ieder jaar raken er ongeveer 15.000 kinderen vermist. Daarvan is een deel urgent, wat wil zeggen dat door de politie gevreesd wordt voor het leven van het kind. Dan wordt het AMBER Alert-systeem ingezet. Natuurlijk wil je dan je kind zo snel mogelijk terugvinden en dat ook iedereen helpt om te zoeken, toch?

Tot nu toe is het Alert-systeem 1.000 keer ingezet waarbij 94 procent van de kindvermissingen succesvol werd opgelost. Dat is veel, maar nog lang niet genoeg. Uiteraard moeten álle kinderen veilig teruggevonden worden. Om die 100 procent te bereiken en alle kinderen veilig thuis te brengen zijn er meer mensen nodig die meezoeken. Heb jij je al aangemeld?

Wat is een AMBER Alert?

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm. Door het AMBER Alert in te zetten wordt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht gebracht van miljoenen burgers. Dit gaat via SMS naar iedereen die zich aanmeldt, maar ook via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, e-mail, televisie en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot. Ruim 12 miljoen burgers en duizenden organisaties zoeken mee als een kind vermist is. Met succes, want van de meer dan 1.000 keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, had 94 procent een succesvolle afloop.

vrouw-met-telefoon-en-koffie

Hoe kun je je aanmelden voor AMBER Alert?

Op dit moment zijn er 12 miljoen Nederlanders aangemeld bij AMBER Alert die meezoeken naar vermiste kinderen in levensgevaar. Hoe meer ogen, hoe meer kans dat het kind snel en veilig teruggevonden wordt. Dus het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden en mee helpen zoeken.

Aanmelden kan heel gemakkelijk en het is gratis. Je kunt je aanmelden via SMS door de tekst ‘Amber aan’ te sturen naar 5100. Zo zet je de berichtenservice aan en krijg je automatisch een SMS bij een urgente vermissing van een kind. Uitzetten gaat op dezelfde manier. Je kunt je ook aanmelden via mail of de app downloaden. En volg de social media kanalen van AMBER Alert om op de hoogte te blijven.

Wanneer wordt een AMBER Alert ingezet?

Een AMBER Alert wordt niet zomaar bij elk zoekgeraakt kind ingezet. Alleen als er ernstig en direct gevaar voor het kind is gaat er – altijd vastgesteld door de politie – een alert uit. Dan is er namelijk echt iets ernstigs aan de hand, wordt voor de veiligheid van het kind gevreesd en wordt dus alles op alles gezet om het te vinden.

Slechts één á twee keer per jaar gaat er een AMBER Alert uit en zo’n 15 keer per jaar is er een ‘Vermist Kind Alert’ (waarbij delen van het systeem worden ingezet). Op 15.000 kindvermissingen per jaar is dat dus extreem zeldzaam.

Een uitstuurde alert draagt vrijwel altijd bij aan het oplossen van de zaak. Soms door een directe tip, soms door een combinatie van tips en recherchewerk.

amber-alert-rood-fietsje

Lees meer over AMBER Alert en hoe het ingezet wordt (ook internationaal) op www.amberalert.nl