We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind kwijtraken. Ieder jaar raken er ongeveer 15.000 kinderen vermist. Daarvan is een deel urgent, wat wil zeggen dat door de politie gevreesd wordt voor het leven van het kind. Dan wordt het AMBER Alert-systeem ingezet. Natuurlijk wil je dan je kind zo snel mogelijk terugvinden en dat ook iedereen helpt om te zoeken, toch?

Tot nu toe is het Alert-systeem 1.000 keer ingezet waarbij 94 procent van de kindvermissingen succesvol werd opgelost. Dat is veel, maar nog lang niet genoeg. Uiteraard moeten álle kinderen veilig teruggevonden worden. Om die 100 procent te bereiken en alle kinderen veilig thuis te brengen zijn er meer mensen nodig die meezoeken. Heb jij je al aangemeld?

Wat is een AMBER Alert?

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm. Door het AMBER Alert in te zetten wordt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht gebracht van miljoenen burgers. Dit gaat via SMS naar iedereen die zich aanmeldt, maar ook via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, e-mail, televisie en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot. Ruim 12 miljoen burgers en duizenden organisaties zoeken mee als een kind vermist is. Met succes, want van de meer dan 1.000 keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, had 94 procent een succesvolle afloop.

vrouw-met-telefoon-en-koffie

Hoe kun je je aanmelden voor AMBER Alert?

Op dit moment zijn er 12 miljoen Nederlanders aangemeld bij AMBER Alert die meezoeken naar vermiste kinderen in levensgevaar. Hoe meer ogen, hoe meer kans dat het kind snel en veilig teruggevonden wordt. Dus het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden en mee helpen zoeken.

Aanmelden kan heel gemakkelijk en het is gratis. Je kunt je aanmelden via SMS door de tekst ‘Amber aan’ te sturen naar 5100. Zo zet je de berichtenservice aan en krijg je automatisch een SMS bij een urgente vermissing van een kind. Uitzetten gaat op dezelfde manier. Je kunt je ook aanmelden via mail of de app downloaden. En volg de social media kanalen van AMBER Alert om op de hoogte te blijven.

Wanneer wordt een AMBER Alert ingezet?

Een AMBER Alert wordt niet zomaar bij elk zoekgeraakt kind ingezet. Alleen als er ernstig en direct gevaar voor het kind is gaat er – altijd vastgesteld door de politie – een alert uit. Dan is er namelijk echt iets ernstigs aan de hand, wordt voor de veiligheid van het kind gevreesd en wordt dus alles op alles gezet om het te vinden.

Slechts één á twee keer per jaar gaat er een AMBER Alert uit en zo’n 15 keer per jaar is er een ‘Vermist Kind Alert’ (waarbij delen van het systeem worden ingezet). Op 15.000 kindvermissingen per jaar is dat dus extreem zeldzaam.

Een uitstuurde alert draagt vrijwel altijd bij aan het oplossen van de zaak. Soms door een directe tip, soms door een combinatie van tips en recherchewerk.

amber-alert-rood-fietsje

Lees meer over AMBER Alert en hoe het ingezet wordt (ook internationaal) op www.amberalert.nl