Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Was jij vroeger ook zo’n fan van sprookjes en wilde je ook altijd leven in een sprookjesachtige wereld? Sprookjes zijn magisch en wie had er vroeger nou niet een favoriete sprookjesprinses? Er zijn wel tientallen sprookjes.

Eigenlijk zijn sprookjes lezen, vertellen en voorlezen heel belangrijk omdat sprookjes de fantasie prikkelen en ontwikkelen waardoor de verbeeldingskracht geactiveerd wordt. Sprookjes zijn ook belangrijk omdat kinderen een leugen of een slechte daad leren herkennen. In elk sprookje zit wel een ‘slechterik’.

Wat is een sprookje?

Een sprookje is van oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin vaak magie een rol speelt. Sprookjes bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het begint vaak met de zin “Er was eens…” en speelt zich af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden, wat ook een bepaalde sfeer oplevert.

Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse ‘sproke’, dat verhaal of vertelling betekent. Een sproke was bedoeld voor ongeletterde volwassenen. Via het doorvertellen van sprookjes kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn sprookjes kinderverhalen met levenslessen.

Dit zijn de 5 bekendste en leukste sprookjes, nog steeds leuk om te lezen en om voor te lezen!

Doornroosje

Op nummer 1 staat Doornroosje. Doornroosje is een van de officiële Disneyprinsessen. Ze mag dan een van de bekendste prinsessen zijn, ze heeft slechts 18 zinnen in de film en is ze maar 18 minuten op het scherm te zien. En eigenlijk heet ze helemaal niet Doornroosje, maar Aurora.

Assepoester

Assepoester is de prinses met twee verschrikkelijke stiefzussen en een stiefmoeder. Toen haar moeder overleed nam haar stiefmoeder alles over in huis. En Assepoester moest alles opruimen en schoonmaken in het huis. Dan gaat ze stiekem naar het bal van de prins, die een vrouw zoekt. De prins wordt stapelverliefd op Assepoester op het bal. Als de klok 12 uur zou slaan moest Assepoester zo snel mogelijk naar huis omdat de magie van haar jurk dan uitgewerkt zou zijn. Maar ze verloor haar glazen muiltje. Hoe het afloopt weten we…

Wist je dat de transformatie van Assepoester van vieze kleren naar een geweldige en prachtige galajurk de favoriete scene van Walt Disney is?

sprookje-assepoester

Roodkapje

Zeg Roodkapje waar ga je heen? Dit liedje hebben we vroeger allemaal wel gezongen, toch? In het sprookje gaat Roodkapje naar haar zieke grootmoeder toe. Daar blijkt haar grootmoeder te zijn opgegeten door de grote boze wolf.

Wist je dat het verhaal van Roodkapje al 2000 jaar oud is? En wist je dat ze eigenlijk geen cape om heeft? In de oorspronkelijke verhalen heeft Roodkapje geen rood kapje op haar hoofd maar een soort petje. In de originele versie van ‘Roodkapje’, eet de wolf de grootmoeder en het meisje allebei tegelijk op.

De Leeuwenkoning

Op de vierde plek staat de Leeuwenkoning. Beter bekend als de Lion King. Dit is een Amerikaanse animatiefilm uit 1994 en is geproduceerd door Walt Disney. De Lion King is de 32e animatiefilm van Walt Disney. Wist je dat de oorspronkelijke naam van ‘De Leeuwenkoning’ de ‘King of Jungle’ was? De makers kwamen er net op tijd achter dat leeuwen niet in de jungle leven maar op de savanne. Vandaar dat de naam veranderd is naar ‘De Leeuwenkoning’.

Hans en Grietje

Op de vijfde plek staat het magische sprookje Hans en Grietje. Dit is een sprookje dat kinderen vaak erg leuk vinden. Hans en Grietje raken de weg kwijt in het bos en komen ineens uit bij een snoephuis. Klinkt als een droom van ieder kind. Totdat ze ontdekken dat de bewoner van het huis niet helemaal is wie Hans en Grietje denken dat zij is. Wist je dat er in elk land een andere versie is van Hans en Grietje? In het ene land wordt het snoephuis door een heks bewoond en in een ander land door een wolf.

de-leukste-sprookjes

Sprookjes hebben bepaalde kenmerken

Elk sprookje begint met “er was eens…”. Dit komt omdat een sprookje zich altijd afspeelt in het verleden op een onbepaalde plaats. De belangrijkste personages in een sprookje zijn altijd verzonnen personen zonder echte naam, bijvoorbeeld Doornroosje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester. Deze prinsessen hebben geen echte naam.

Een sprookje wordt ook altijd afgesloten met “en ze leefden nog lang en gelukkig”