De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

Was jij vroeger ook zo’n fan van sprookjes en wilde je ook altijd leven in een sprookjesachtige wereld? Sprookjes zijn magisch en wie had er vroeger nou niet een favoriete sprookjesprinses? Er zijn wel tientallen sprookjes.

Eigenlijk zijn sprookjes lezen, vertellen en voorlezen heel belangrijk omdat sprookjes de fantasie prikkelen en ontwikkelen waardoor de verbeeldingskracht geactiveerd wordt. Sprookjes zijn ook belangrijk omdat kinderen een leugen of een slechte daad leren herkennen. In elk sprookje zit wel een ‘slechterik’.

Wat is een sprookje?

Een sprookje is van oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin vaak magie een rol speelt. Sprookjes bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het begint vaak met de zin “Er was eens…” en speelt zich af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden, wat ook een bepaalde sfeer oplevert.

Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse ‘sproke’, dat verhaal of vertelling betekent. Een sproke was bedoeld voor ongeletterde volwassenen. Via het doorvertellen van sprookjes kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn sprookjes kinderverhalen met levenslessen.

Dit zijn de 5 bekendste en leukste sprookjes, nog steeds leuk om te lezen en om voor te lezen!

Doornroosje

Op nummer 1 staat Doornroosje. Doornroosje is een van de officiële Disneyprinsessen. Ze mag dan een van de bekendste prinsessen zijn, ze heeft slechts 18 zinnen in de film en is ze maar 18 minuten op het scherm te zien. En eigenlijk heet ze helemaal niet Doornroosje, maar Aurora.

Assepoester

Assepoester is de prinses met twee verschrikkelijke stiefzussen en een stiefmoeder. Toen haar moeder overleed nam haar stiefmoeder alles over in huis. En Assepoester moest alles opruimen en schoonmaken in het huis. Dan gaat ze stiekem naar het bal van de prins, die een vrouw zoekt. De prins wordt stapelverliefd op Assepoester op het bal. Als de klok 12 uur zou slaan moest Assepoester zo snel mogelijk naar huis omdat de magie van haar jurk dan uitgewerkt zou zijn. Maar ze verloor haar glazen muiltje. Hoe het afloopt weten we…

Wist je dat de transformatie van Assepoester van vieze kleren naar een geweldige en prachtige galajurk de favoriete scene van Walt Disney is?

sprookje-assepoester

Roodkapje

Zeg Roodkapje waar ga je heen? Dit liedje hebben we vroeger allemaal wel gezongen, toch? In het sprookje gaat Roodkapje naar haar zieke grootmoeder toe. Daar blijkt haar grootmoeder te zijn opgegeten door de grote boze wolf.

Wist je dat het verhaal van Roodkapje al 2000 jaar oud is? En wist je dat ze eigenlijk geen cape om heeft? In de oorspronkelijke verhalen heeft Roodkapje geen rood kapje op haar hoofd maar een soort petje. In de originele versie van ‘Roodkapje’, eet de wolf de grootmoeder en het meisje allebei tegelijk op.

De Leeuwenkoning

Op de vierde plek staat de Leeuwenkoning. Beter bekend als de Lion King. Dit is een Amerikaanse animatiefilm uit 1994 en is geproduceerd door Walt Disney. De Lion King is de 32e animatiefilm van Walt Disney. Wist je dat de oorspronkelijke naam van ‘De Leeuwenkoning’ de ‘King of Jungle’ was? De makers kwamen er net op tijd achter dat leeuwen niet in de jungle leven maar op de savanne. Vandaar dat de naam veranderd is naar ‘De Leeuwenkoning’.

Hans en Grietje

Op de vijfde plek staat het magische sprookje Hans en Grietje. Dit is een sprookje dat kinderen vaak erg leuk vinden. Hans en Grietje raken de weg kwijt in het bos en komen ineens uit bij een snoephuis. Klinkt als een droom van ieder kind. Totdat ze ontdekken dat de bewoner van het huis niet helemaal is wie Hans en Grietje denken dat zij is. Wist je dat er in elk land een andere versie is van Hans en Grietje? In het ene land wordt het snoephuis door een heks bewoond en in een ander land door een wolf.

de-leukste-sprookjes

Sprookjes hebben bepaalde kenmerken

Elk sprookje begint met “er was eens…”. Dit komt omdat een sprookje zich altijd afspeelt in het verleden op een onbepaalde plaats. De belangrijkste personages in een sprookje zijn altijd verzonnen personen zonder echte naam, bijvoorbeeld Doornroosje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester. Deze prinsessen hebben geen echte naam.

Een sprookje wordt ook altijd afgesloten met “en ze leefden nog lang en gelukkig”