Wat te doen als je kindermishandeling vermoedt?

Margot - 24-07-2017
child-1154951-1920-1500902068-63738

Vanochtend las ik een nieuwsbericht over Vladimirs, een Nederlandse jongen (oorspronkelijk uit Letland) van 11 jaar die begin deze maand zelfmoord pleegde. 11 jaar oud. Een kind. Hij pleegde zelfmoord omdat hij geen andere uitweg zag. Dat is afschuwelijk. Volgens buren, kennissen en vriendjes werd de jongen mishandeld, dat was bekend. De vragen wat er allemaal aan Vladimirs' zelfmoord vooraf ging, of dit voorkomen had kunnen worden en welke instanties hier mogelijk steken hebben laten vallen wil ik eigenlijk niet bespreken in dit blog. Wat ik wel graag wil vertellen, is wat je kunt doen als je weet dat een kind uit jouw (directe of indirecte) omgeving wordt mishandeld of misbruikt. Of als je maar een heel flauw vermoeden hebt, of zelfs alleen maar een slecht gevoel, want ook dán kun je wat doen. Terwijl ik dit blog begin te typen, zie ik dat op Twitter de een na de ander conversaties starten over het onderwerp kindermishandeling en -misbruik en wordt er gelinked naar een aantal belangrijke artikelen. Ik zal ze onder dit blog op een rijtje zetten.

Kindermishandeling melden als je iets vermoed

Misschien krijg je signalen uit je directe omgeving waaruit blijkt dat er sprake is van mishandeling, verwaarlozing of misbruik en weet je niet goed wat je moet doen. En of je eigenlijk wel wat móet doen, want helemaal zeker weten doe je het niet. Of misschien heb je alleen een 'slecht gevoel' over een situatie. Veel mensen denken: 'ik wil niemand ten onrechte beschuldigen, stel je voor dat ik het verkeerd zie, dat is pijnlijk!' Iemand ten onrechte beschuldigen is inderdaad vreselijk pijnlijk, maar het alternatief - helemaal niets doen - kan veel erger zijn. Zoals Anke Laterveer het treffend zegt op Twitter:

Okee, dus wat moet je dan doen als je iets vermoed, ergens geen goed gevoel bij hebt of als je twijfelt? Dan kun je Veilig Thuis bellen (telefoonnummer 0800-2000), de opvolger van het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling). Om je verder gerust te stellen: in feite betekent contact opnemen met Veilig Thuis niet meteen dat je iemand beschuldigt, maar het is een uiting van je zorgen. 'Je kunt ook bellen om advies te vragen. Dat kan anoniem,' zegt Lenneke Alink, hoogleraar Kindermishandeling aan de Universiteit Leiden in een recent artikel op RTLNieuws.nl. In dat artikel legt ze uit dat ze liever hebben dat je te vaak belt, dan dat je helemaal niets doet. Teun Haans van Veilig Thuis Midden-Brabant: "Doe dat ook als je geen zin hebt in ruzie. Dat snap ik, maar het is belangrijk om te beseffen dat een kind mogelijk slachtoffer is. Dat kind helpen is belangrijker dan een goede verstandhouding tussen jou en zijn of haar ouders.

 

Wat kun je ondertussen doen voor het kind?

Zie je iets gebeuren of geeft een kind signalen dat het niet goed gaat? Laat weten dat je het kind ziet, ga in gesprek (als daar de gelegenheid toe is) en vraag door, neem een kind altijd serieus als hij je signalen geeft of erover wil vertellen. Ken je het gezin waar het om gaat? Probeer in gesprek te gaan met ze. Beschuldig ze absoluut niet, maar vertel wat je hebt gezien of gehoord. Vraag of het wel goed gaat en of je misschien ergens mee kunt helpen.

Kindermishandeling op straat

Wat als je het kind of het gezin helemaal niet kent? Wat ik erg lastig vind, is als je iets ziet gebeuren in het openbaar zonder dat je diegene kent of weet waar ze wonen. Hoe meld je dat? En zeg je er wat van? Grijp je in? Eerder schreef ik al over een voorval op straat waarbij ik vermoedde dat een een kind geslagen werd, maar het niet zeker wist. Ik was er de hele dag door van slag, ook omdat ik niet wist of ik iets had kunnen doen. Iets had móeten doen. En onlangs vertelde mijn vriend dat hij een moeder zag die haar zoontje sloeg. Hij was woest, maar had ook geen idee of en hoe hij iets kon doen. Het advies van Veilig Thuis is: wat je ook doet, het is belangrijk dat je íets doet. Het gaat om de veiligheid van het kind. Dus als je op straat iets ziet: bel 112. Ook de politie maakt melding bij Veilig Thuis zodat alle meldingen op één plek zijn. En met meerdere meldingen kunnen ze bij Veilig Thuis veel meer. "Misschien heeft de school ook al eens gebeld, maar was die informatie niet concreet genoeg. Of hebben de buren al eens hun twijfels geuit," zegt Lenneke Alink. Jouw telefoontje zou weleens de redding kunnen zijn van een kind.

Ik hoop het nooit meer te zien, maar ik weet wel dat ik een volgende keer dat ik zoiets zie gebeuren, de telefoon pak en bel.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is de opvolger van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHG's). Je kunt Veilig Thuis 24 uur per dag bereiken, zeven dagen in de week en het is gratis. Hulpverleners geven je daar advies en beoordelen aan de hand van vragen of er sprake is van een mogelijk ernstige situatie. Het telefoonnummer is 0800-2000. Meer informatie vind je op vooreenveiligthuis.nl

Meer informatie over kindermishandeling

Lees hier meer over wat je kunt doen als je huiselijk geweld vermoed, of als het bij jou thuis niet goed gaat. Lijst met signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling Lees hier ons blog over de campagne 'Elk verhaal helpt' van www.vooreenveiligthuis.nl

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners