Een dagje uit naar de dierentuin, samen met de kids lekker zwemmen of gewoon een heerlijke picknick met het gezin in het park? Heerlijk! Maar… Zorg je er wel voor dat je kinderen niet verbranden?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de ouders hun kinderen – uiteraard per ongeluk – laat verbranden. En da’s natuurlijk geen goed nieuws. Hier lees je meer over wat je allemaal kunt doen om de verbranding te voorkomen, hoe je de symptomen herkent en hoe je je kind de volgende keer wel optimaal zou kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon! En wat kan je doen als je kind verbrand is door de zon? Ben je klaar voor de niet te missen tips? Lees dan snel verder!

Tips als je kind verbrand is door de zon

Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen…

Het KWF Kankerbestrijdingsfonds bracht redelijk opzienbarende cijfers uit. Zo blijkt dat maar liefst één op de zeven kinderen van vier tot elf jaar al eens ernstig verbrand is. Dat komt natuurlijk, doordat hun dunne huid nog helemaal in ontwikkeling is. Hierdoor is deze kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van de zon. En juist daarom moet je je kind ontzettend goed beschermen. We geven je graag een aantal tips mee om verbranding te voorkomen!

Smeren, smeren, smeren.

Zonnebrandcrème is een onmisbaar ingrediënt voor het recept van de ideale zomerdag en voor de verzorging van je peuter. Je smeert je kinderen voor de zekerheid een half uur van tevoren in. Dit doe je met een zonnebrandcrème met minstens factor 30 én je zorgt voor een lekker dikke laag. Vergeet zeker niet om je zoon of dochter op en achter de oren te smeren. Ook de voetjes zijn gevoelig en plekken als de randjes onder de zwemkleding worden vaak overgeslagen.

Maar je kan je kind nog extra beschermen, door hen uv-kleding aan te doen. Deze kleding beschermt extra tegen verbranding. Heb je dit niet in de kledingkast liggen? Dan helpt het natuurlijk ook al om bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen en een hip petje aan te doen. De hoofdhuid kan namelijk heel gevoelig zijn

Maar ook de ogen van een kind zijn natuurlijk gevoelig. Je weet zelf waarschijnlijk wel hoe fijn het is om een zonnebril te dragen. Maar ook voor je kroost kan het een hele opluchting zijn. Er zijn zelfs speciale zonnebrillen voor baby’s op de markt! Zorg er hierbij trouwens voor dat je wél een zonnebril met uv-werende glazen koopt.

We raden het je – zeker bij kleine kindjes – aan om hen tussen 12.00 en 15.00 helemaal uit de zon te houden. Baby’s tot twaalf maanden hou je trouwens sowieso liefst helemaal uit de zon. In de schaduw kan hij of zij toch ook lekker spelen? Maar hou ook hier de kritische kanttekening in je hoofd: zelfs in de schaduw kan je kind verbranden!

Bescherming zon smeren kind verbrand

Tip 2: Herken de symptomen

Maar hoe weet je nu of je kindje verbrand is of dat het toch iets ernstiger is? Wel, de verkleuring in de huid is natuurlijk het belangrijkste symptoom van verbranding. Dit zorgt voor pijn en ongemak.

Is de huid ‘gewoon’ rood? Dan is de verbranding niet per se ernstig. Je kan het thuis behandelen. Hoe je dit doet, lees je zo. Maar zie je dat er blaren verschijnen? Of vertoont je kind andere symptomen, zoals braken en koorts? Dan is het probleem waarschijnlijk ernstiger. Raadpleeg dan zeker je huisarts. Hij of zij zal je verder helpen.

Tip 3: Weet wat je moet doen als je kind verbrand is

Wanneer het huidje van je kind helaas toch verbrand is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de irritatie te verlichten. We geven je graag een paar tips mee, zodat jij dé expert wordt op vlak van Eerste Hulp bij Zonnebrand.

 • Is je baby verbrand? Dan moet je ervoor zorgen dat hij of zij sowieso genoeg vocht binnen krijgt. Denk hierbij aan moedermelk voor jonge kinderen. Is je kindje al wat ouder? Dan geef je hem of haar liefst water of flessenvoeding!
 • Ook kan een lauw bad verkoeling bieden. Om het verzachtend effect te vergroten, voeg je zuiveringszout toe aan het water. Bij het afdrogen is het wel belangrijk dat je hem of haar niet hard droog wrijft, maar dat je zorgt voor deppende bewegingen. Zo kun je de brandwonden namelijk niet verergeren. Je kan ook met een koud washandje op de aangetaste huid deppen. Doe dit gedurende 15 minuten met een schoon washandje.
 • Op de huid kun je natuurlijk ook aftersun aanbrengen. Heb je dit product niet in huis? Geen probleem, want een hydraterende lotion op waterbasis kan de jeuk ook verlichten!
 • Misschien is het een beetje voor de hand liggend, maar hou je baby sowieso uit de zon en zorg – zelfs in de schaduw – voor extra bescherming op de huid die aangetast is. Je kind kan nooit beschermd genoeg zijn.
 • Heeft dit allemaal niet goed geholpen? Dan kun je in geval van nood én als de baby ouder dan twaalf maanden is, hem of haar een pijnstiller geven. Zorg er wel voor dat je de aanbevolen dosis in geen enkel geval overschrijdt. Zonder het raadplegen van een arts mag je een kind jonger dan twaalf maanden trouwens ook nooit een pijnstiller geven.
 • Wanneer je merkt dat er een blaar op de huid verschijnt, dan moet je deze zo snel mogelijk behandelen met een antiseptische zalf. Deze zalf mag geen benzocaïne of alcohol bevatten. Deze ingrediënten zijn – je raadt het al – niet goed voor de verbrande huid. Zo kunnen antiseptische eerstehulpmiddelen met benzocaïne een allergische reactie veroorzaken.

kind verbrand door de zon

Tip 4: Weten wat je NIET mag doen als je kind verbrand is:

Laten we een aantal misvattingen uit de wereld helpen.

 • Als je kind verbrand is, leg dan zeker geen ijs op de huid. Dit zorgt misschien in het begin voor tijdelijke verlichting, maar zal op lange termijn alleen maar zorgen voor meer schade.
 • Ook een echte no-go is het gebruiken van producten op basis van aardolie, zoals bijvoorbeeld vaseline. Daarnaast zijn ook producten die olie bevatten uit den boze. Deze producten zullen de zonnebrand namelijk verergeren.
 • Het afsnijden van dode huid en het doorprikken van blaren behoren ook tot de handelingen die absoluut niet oké zijn. Je stelt de huid op deze manier namelijk volledig bloot, wat kan leiden tot ernstige infecties.
 • Het toedienen van een aspirine is misschien verleidelijk, maar helaas ook ontzettend onverstandig. Het kan namelijk leiden tot het zogenaamde Reye-syndroom. Dit is een zeldzame, maar levensbedreigende ziekte en zorgt voor schade aan de hersenen en de lever.
 • Maar vooral… Zorg ervoor dat het niet meer voorkomt. Je kan je kind nooit teveel beschermen tegen de ontzettend schadelijke effecten van de zon. Helaas zorgt verbranding op jonge leeftijd ervoor dat kinderen later een verhoogde kans hebben op huidkanker.

Geniet ook een beetje van die zon

En dan nog even dit…

Onthoud ook dat de zon je vijand niet is. Het zorgt namelijk ook voor een heleboel positieve effecten! Je wordt er vrolijker van, het geeft je energie en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat dan weer perfect is voor de botopbouw. Je weet nu exact wat je moet doen om verbranding te vermijden én – in geval van nood – hoe je de verbranding optimaal kan verlichten. Dus… Geniet ook een beetje van die zon!