De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Er zijn enkele dagen in de cyclus waarop je extra vruchtbaar bent. Dit worden ook wel de vruchtbare dagen genoemd. Door seksuele gemeenschap te hebben op deze dagen, heb je meer kans dat je zwanger wordt.

De meest vruchtbare dagen vallen altijd rond je eisprong. Wat het lastig maakt de vruchtbare periode van de vrouw te achterhalen, is dat iedere vrouw weer een andere menstruatiecyclus heeft. Dit betekent dat de vruchtbare periode per vrouw verschilt. De speekseltest kan je helpen te achterhalen welke dagen van je cyclus onder jouw meest vruchtbare dagen vallen.

De speekseltest: een korte introductie

Weet je wanneer jouw eisprong plaatsvindt, dan weet je ook wat je meest vruchtbare dagen zijn. Er zijn diverse manieren om te achterhalen wanneer jouw eisprong precies plaatsvindt. Zo kun je jouw eisprong onder andere vaststellen met de speekseltest, ook wel de speekseltest genoemd.

In de jaren 50 ontdekten wetenschappers dat je aan het speeksel van de vrouw kunt zien of zij wel of niet extra vruchtbaar is. Rond de dag van de eisprong zit er namelijk meer oestrogeen in het lichaam van de vrouw. Dit oestrogeen komt ook in haar speeksel terecht. Door je speeksel te onderzoeken, kun je dus achterhalen of je op dat moment extra vruchtbaar bent.

In feite werkt de speekseltest hetzelfde als de Billings methode. Het verschil tussen beide methoden is dat de Billings methode gebruik maakt van vaginaal slijm. Bij de speekseltest controleer je wanneer je het meest vruchtbaar bent door je speeksel nader te onderzoeken.

De eisprong en je speeksel

Bij de eisprong produceert je lichaam extra veel oestrogeen. Dit betekent dat het oestrogeengehalte drastisch omhoog gaat. Is de concentratie van oestrogeen in je lichaam hoog, dan gaat de hoeveelheid sodium zout in je lichaam vanzelf ook omhoog. Dit zout komt onder andere in je speeksel terecht.

Als het zout indroogt, zie je dit duidelijk terug in de structuur van je speeksel. Er ontstaat een zogeheten varenstructuur. Door je speeksel te onderzoeken, kun je zien of je wel of niet in de meest vruchtbare periode van je cyclus zit. Dit doe je simpelweg door te controleren of jouw speeksel wel of geen varenstructuur heeft. De varenstructuur die veroorzaakt wordt door de grote hoeveelheid sodium zout in je speeksel, is drie tot vier dagen voor de eisprong al zichtbaar. Je kunt de structuur maximaal drie dagen na de eisprong nog zien. Dit betekent dat de test je zowel voor als na de eisprong kan laten zien dat je extra vruchtbaar bent.

Hoe werkt de speekseltest?

Een groot voordeel van de speekseltest, is het feit dat je deze test erg gemakkelijk uit kunt voeren. Je koopt de speekseltest, je plaatst wat speeksel op een kleine glasplaat en laat dit vervolgens even indrogen. In de handleiding van de test kun je lezen hoe lang je het speeksel moet laten drogen. Als je een speekseltest koopt, krijg je hier ook een kleine microscoop bij. Met de microscoop kun je vervolgens de structuur van je speeksel onderzoeken. Dit doe je als je lang genoeg hebt gewacht tot het speeksel ingedroogd is. Alleen ingedroogd speeksel laat namelijk de varenstructuur zien.

Lijkt de structuur van jouw speeksel op de varenstructuur die in de handleiding van de test getoond wordt? Dan heb je bijna je eisprong of heb je net je eisprong gehad. In dit geval is het verstandig je bevruchting te ’timen’, simpelweg door seks te hebben met je partner. Laat de speekseltest een varenstructuur zien, dan is de kans dat je zwanger wordt namelijk groter.

De voor- en nadelen van de speekseltest

Het achterhalen van je vruchtbare periode met de speekseltest brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste is de test niet groot. Dit betekent dat je de speekseltest ook met je mee kunt nemen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Daarnaast kun je de test meerdere keren afnemen. Het is dus niet zo dat je de test na eenmalig gebruik weg moet gooien, om een nieuwe speekseltest te kopen. Zit je niet in je vruchtbare periode volgens de test, dan doe je de test de volgende dag gewoon weer. Dit kun je oneindig vaak herhalen, tot het een keer raak is.

Toch heeft de  speekseltest ook een belangrijk nadeel. De test is namelijk vrij gemakkelijk uit te voeren, maar toch nemen veel vrouwen de speekseltest verkeerd af. Heb je iets gegeten voor je de test uitvoert, dan is de test al niet betrouwbaar meer. Dit staat in de handleiding, maar veel vrouwen lezen hier toch overheen. Ze voeren de test toch uit na het eten en krijgen geen betrouwbaar resultaat. Hetzelfde geldt overigens voor roken en het drinken van alcohol. Wil je deze test echt goed uitvoeren, voor een betrouwbaar resultaat? Lees dan eerst de handleiding goed door en volg alle adviezen in de handleiding op.

Is de ovulatie speekseltest betrouwbaar?

De speekseltest is niet altijd even betrouwbaar. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat sommige vrouwen de test verkeerd afnemen, maar ook met de hoeveelheid hormonen die je produceert bij de eisprong. Sommige vrouwen produceren namelijk helemaal niet voldoende hormonen bij de eisprong om de speekseltest te kunnen doen. Zelfs als ze de eisprong net hebben gehad, kan de speekseltest dit niet aantonen. Voor hen is de test simpelweg niet gevoelig genoeg.

De vrouwen die wel voldoende hormonen produceren om deze test uit te kunnen voeren, moeten de test echt volgens de handleiding doen. Dit betekent dat je enkele uren voor het afnemen van de test niet mag eten, roken of drinken. Doe je dit wel, dan is de test niet meer betrouwbaar. Door het eten, roken en/of drinken wordt je speeksel namelijk beïnvloedt.<

Verder is het goed om te weten dat de test niet goed werkt als je net gestopt bent met de pil, als je onlangs zwanger bent geweest of als je bepaalde hormonale problemen hebt.

De ovulatie speekseltest wel of niet afnemen?

De speekseltest is niet bij iedereen even betrouwbaar, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze test toch eens te proberen. Omdat je de test meerdere keren kunt gebruiken, hoef je slechts eenmalig in de speekseltest te investeren om meerdere tests te kunnen doen. Komt hier eigenlijk niets uit? Dan heb je de tests wellicht niet goed afgenomen of val je onder de groep vrouwen die te weinig hormonen produceren voor deze test. Krijg je wel een goed resultaat, dan kun je je bevruchting met deze informatie proberen te ‘timen’.

Werkt de speekseltest niet bij jou? Dan kun je jouw vruchtbare periode ook op een andere manier bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld een menstruatiekalender gebruiken om te achterhalen wanneer je het meest vruchtbaar bent in je cyclus. Een andere test om te achterhalen wanneer je eisprong plaatsvindt, is de Billings methode.