De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

De Ovulatie Billings methode is een natuurlijke manier voor geboorteregeling. De naam van de methode werd gegeven door het Australische koppel Evelyn en John Billings, beiden artsen. De ovulatie Billings methode dateert al uit de jaren 70 van de vorige eeuw, maar blijft nu nog steeds interessant. Om de kansen op een zwangerschap te optimaliseren, kun je de samenstelling van het cervicale slijm observeren. Dit verandert tijdens de eisprong.

Hoe werkt de Ovulatie Billings methode?

Op het moment van de eisprong kunnen zaadcellen dankzij de samenstelling van dit slijm makkelijker overleven in de vagina en de baarmoederhals. De Ovulatie Billings methode is een techniek die gebruikt kan worden om de goede timing om een zwangerschap te bevorderen. Ook kun je er rekening mee houden om de kansen op een zwangerschap juist te vermijden.

De Ovulatie Billings methode is dus een volledig natuurlijke manier om met vruchtbaarheid en gezinsplanning om te gaan. Door nauwgezet te kijken naar de samenstelling van slijm en wit uit de vagina (ook mucus genoemd) kun je namelijk merken wanneer de eisprong plaatsvindt. De bepaling hiervan is dus gebaseerd op pure waarnemingen, niet op het berekenen van je vruchtbare dagen of het meten van de temperatuur. Er komen ook geen medicijnen of andere hulpmiddelen aan te pas.

Ovulatie Billings methode

Niet beperkt tot vrouwen die een regelmatige cyclus hebben

Je kunt als vrouw de ovulatie Billings methode gedurende je hele vruchtbare leven gebruiken. Het is niet alleen beperkt voor vrouwen die een hele regelmatige cyclus hebben. Ook als je cyclus niet helemaal regelmatig is of in periodes van borstvoeding kun je de ovulatie Billings methode gebruiken. Voorbehoedsmiddelen zoals de pil of hormoonspiraaltjes beïnvloeden je hormoonhuishouding. Wens je de ovulatie Billings methode toe te passen, dan moet je na het stoppen met deze voorbehoedsmiddelen nog een tijd rekenen vooraleer de natuurlijke vruchtbaarheidssymptomen terug zijn hersteld.

Om de ovulatie Billings methode kort samen te vatten zijn er een aantal punten waar je op moet letten. We zetten ze hieronder eventjes op een rij.

Wil je je kinderwens vervullen, dan is het kwestie van op het juiste moment te seks te hebben, namelijk tijdens de eisprong. Je kunt berekenen wanneer de eisprong plaatsvindt door de dagen te tellen. Je rekent dus echt de dagen na het begin van de menstruatie. Maar wie de ovulatie Billings methode toepast, vindt dat dit op deze manier te veel op goed geluk gebeurt. Heb je op een zeer gerichte manier seks en gebeurt dit echt op het moment van de eisprong, dan vergroot je je kansen op een zwangerschap.

Je ovuleert op één dag tijdens je cyclus

Een manier om te zien of je dus je in je vruchtbare periode zit is om je vaginale afscheiding in het oog te houden.

De eerste stap in het proces is om een goed begrip te hebben van hoe de ovulatie werkt. Je ovuleert in principe maar op één dag in de cyclus. Op die ene dag komen er meerdere eitjes vrij voor bevruchting. Als de eicel of de eicellen vrijkomen, hebben ze in principe een levenscyclus van 24 uur.

Dat je eisprong eraan komt, kun je op verschillende manieren leren ontdekken. Zo kun je op hele specifieke plaatsen in de onderbuik pijn hebben, aan de linker- of aan de rechterkant. Dit is dan de zogenaamde ovulatiepijn die het gevolg is van de opgebouwde spanning in de eierstok. Deze spanning zorgt ervoor dat de eicel vrijkomt en zich een weg kan banen naar de baarmoederhals. Het moment dat je de ovulatiepijn voelt is in die zin de perfecte timing om seks te hebben, want dit is de dag dat je vruchtbaar bent.

Vaginale afscheiding observeren

Verder is het belangrijk om de vaginale afscheiding goed te observeren. In de eerste week van je cyclus is je baarmoedermond er niet klaar voor om zwanger te worden. Het baarmoederhalsslijm is dan ook dik en taai en heeft een hoge zuurtegraad. Het is een natuurlijke manier om te zeggen dat zaadcellen dan niet gewenst zijn in de baarmoeder, want dit slijm sluit immers de baarmoeder af.

In de tweede week verandert dit. Een drie- of viertal dagen voor de eisprong en één tot twee dagen na de eisprong produceert de baarmoederhals een dunner slijm. De baarmoedermond zelf wordt ook zachter en de opening is groter. Vaginale afscheiding is transparant en vloeibaar, maar ook elastisch. Je kunt het een beetje vergelijken met rauw eiwit. Dit slijm is zeer gunstig voor zaadcellen. Het is een natuurlijke begeleider voor zaadcellen om ze te laten klimmen richting baarmoederhals. Als je tijdens deze dagen van je cyclus seks hebt, dan zijn de kansen op een zwangerschap groter.

Ovulatie Billings methode tijdstip eisprong bepalen

Het tijdstip van de eisprong helemaal bepalen

Hierbij is het dan ook mogelijk om het tijdstip dat heel dicht bij de eisprong ligt te bepalen. Dit is een echte piek tijdens je vruchtbaarheid. Je merkt het dat er op het moment van de piek een beetje een glibberig slijm uit de vagina kan komen, dat je dan bijvoorbeeld merkt tijdens het toiletbezoek. De dag dat het je lichaam dit slijm overvloedig produceert en dat het draderig en tegelijk dun is, dàt is de dag voor de ovulatie.

Week drie en vier van je cyclus

Vanaf ongeveer vier dagen na de eisprong is de afscheiding eerder droog, wit en wat korrelig. Je bent dan niet of zeker toch minder vruchtbaar. De tijdsduur tussen de piek en het begin van de menstruatie is veertien dagen. Vlak voor het menstrueren, kan het slijm weer wat nat worden.

Een onvruchtbaar basispatroon (OBP)

A: dit is een gevoel van droogheid rond de schaamlippen. De dagen kunnen variëren per cyclus. In een korte cyclus zijn er weinig of geen OPB-dagen. * Aa: dit is binnen het onvruchtbaar basispatroon een voortdurende identieke afscheiding.

Ovulatie Billings methode vruchtbare fase

De vruchtbare fase

B: Tijdens de vruchtbare fase begint de slijmafscheiding. Als je geen “droge” dagen hebt, dan is het slijmverlies al begonnen. Een verandering van een aanhoudend identieke afscheiding naar een andere samenstelling geeft mogelijk de vruchtbaarheid aan.

C: De ontwikkeling van dun en transparant slijm. Dit zorgt voor een verlenging in de levensduur van zaadcellen. Vanaf nu kan bevruchting plaatsvinden. Dit zijn dagen die voorafgaan aan de eisprong, en drie dagen na de piek.

D: Als de vruchtbaarheid het grootst is merk je een glibberig gevoel. De piek van de vruchtbaarheid is er als heldere slierten slijm er zijn en verdwijnen. De vagina is gezwollen.

E: Na de piek verdwijnt de natheid of glibberigheid, de vagina krijgt terug een droog gevoel. De dagen daarna, krijg je een vlokkig en kleverig slijm, dat het begin van de menstruatie aankondigt. Genitaal contact gedurende deze drie dagen kunnen leiden tot zwangerschap.

Onvruchtbaar

F: De tijdsduur tussen de piek van de vruchtbaarheid en het begin van de volgende maandstonden is ongeveer twee weken. De onvruchtbare periode begint de vierde dag na de piek. Wanneer je dan mucus te zien krijgt dan is het kleverig. Dit is het teken dat de eicel niet meer leeft. Vlak voor de menstruatie kan het slijm weer nat worden.

Ovulatie Billings methode kort samengevat

  • De ovulatie Billings methode is een natuurlijke vorm van gezinsplanning. Als vrouw leer je de signalen van vruchtbaarheid te interpreteren
  • Of deze methode al dan niet succesvol is hangt af of er voldoende accurate informatie is en of je de richtlijnen van de methode goed interpreteert
  • Houd er zeker rekening mee dat de Ovulatie Billings methode geen goede bescherming geeft tegen seksueel overdraagbare ziektes (Soa’s)
  • Om echt goed met deze manier te werken is het goed om tips van je huisarts te vragen