Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden? Want het overlijden op zich is al verdrietig genoeg, het is heel vervelend als daarna ook nog eens blijkt dat het financieel niet goed is geregeld. Je nabestaanden moeten natuurlijk een eventuele hypotheek kunnen blijven betalen en kunnen blijven leven zoals ze gewend waren. Hieronder gaan we kijken naar een aantal belangrijke zaken rondom dit onderwerp.

Hoe regel je financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

In Nederland is het zo dat er in de basis niet altijd een goede regeling is wanneer een gezinslid, een van de ouders, vroegtijdig overlijdt. Dat heeft met name te maken met het feit dat Nederland nogal ingewikkelde voorzieningen heeft. Er zijn meerdere opties die je kunt overwegen om je nabestaanden financiële zekerheid te bieden in het geval dat je onverhoopt vroegtijdig overlijdt. Hieronder gaan we op drie daarvan dieper in.

zorgen-voor-financiele-zekerheid-voor-kinderen-en-nabestaanden-overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een goede optie om voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden te zorgen. Bij deze verzekering wordt er een vooraf afgesproken bedrag betaald wanneer je tijdens de looptijd zou overlijden. Dit bedrag gaat dan naar je kinderen of andere nabestaanden. Op die manier kunnen zij het wegvallen van jouw salaris opvangen.

Dit is bijvoorbeeld handig voor het betalen van de huur of hypotheek. Je denkt misschien dat dit een vrij prijzige verzekering is, maar dat valt reuze mee. Het is al mogelijk vanaf enkele euro’s per maand om je kinderen en nabestaanden hiertegen te beschermen.

Algemene nabestaanden wet

Deze wet, ook wel de ANW, kan ook een manier zijn om je kinderen van financiële zekerheid te voorzien. Onder bepaalde voorwaarden kunnen kinderen recht hebben op een uitkering op basis van deze wet. Dit bedraagt dan maximaal 70 procent van het minimumloon. Dat is dus zeker geen vetpot. Wanneer je kinderen allemaal ouder dan 18 zijn, vervalt deze wet al helemaal. Dit is dus echt een basis wet. Het is daarom in veel gevallen verstandig om extra maatregelen te treffen om te zorgen voor financiële zekerheid voor je kinderen.

zorgen-voor-financiele-zekerheid-kinderen-nabestaandenpensioen-algemene-nabestaanden-wet

Nabestaandenpensioen als financiële zekerheid voor je kinderen

Wanneer jij of je partner in loondienst werkt wordt er waarschijnlijk deelgenomen aan een pensioenregeling. Zo’n pensioenregeling bestaat in veel gevallen uit twee onderdelen. Enerzijds natuurlijk het ouderdomspensioen, en anderzijds het nabestaandenpensioen. Die laatste kun je dan weer opdelen in een variant op risicobasis en een variant op opbouwbasis. Veel mensen zijn niet op de hoogte van dit verschil, hoewel dit wel belangrijk kan zijn.

Wanneer je namelijk alleen op risicobasis een nabestaandenpensioen hebt, vervalt het recht wanneer de werknemer niet meer aan de regeling deelneemt. Stel dat je meerdere werknemers hebt gehad en dan overlijdt, dan heb je alleen recht op het deel wat je bij je huidige werkgever hebt opgebouwd. Bij opbouwbasis hebben je nabestaanden ook recht op het pensioen dat bij eerdere werkgevers is opgebouwd. Dat is dus een verschil waar je vooraf wel rekening mee moet houden. Dit kan, zeker wanneer je vaker van baan bent gewisseld, natuurlijk een behoorlijk verschil maken in het uiteindelijke bedrag waar je nabestaanden recht op hebben.

Al met al zijn de basisvoorzieningen niet erg ruim. Wanneer je een hypotheek hebt is het daarom vaak heel verstandig om zelf nog maatregelen te treffen, zoals de overlijdensrisicoverzekering. Op deze manier zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden. Dat is een fijne gedachte, omdat het overlijden voor je nabestaanden al zwaar genoeg is. Niemand zit dan te wachten op financiële tegenslag.