In Nederland is het verplicht dat iedereen verzekerd is voor de zorg, zelfs kinderen. Maar wat komt er allemaal kijken bij een nieuwe zorgverzekering voor je kind en wat moet je weten?

Kinderen onder de 18 jaar zijn meeverzekerd met de vader of moeder. Het maakt niet uit bij welke ouder. Je kan er altijd nog voor kiezen om je kind over te zetten naar de andere ouder, maar wel vóór 31 december. Wanneer je kind 18 jaar of ouder is, zal hij of zij zelf een zorgverzekering af moeten sluiten.

Spoedeisende hulp in basisverzekering

Keuze zorgverzekering voor je kind

Je kind is 18 jaar geworden en daar komt meer bij kijken dan alleen een feestje. Denk aan de zorgverzekering voor je kind omdat je kind niet meer op jouw polis meeverzekerd is. Dit betekent dus dat je kind een eigen basis zorgverzekering moet afsluiten. De meeste verzekeraars bieden rond de achttiende verjaardag van je kind aan om deze polis automatisch om te zetten naar een aparte eigen basisverzekering. Dit is echter niet altijd de meest passende of goedkoopste zorgverzekering.

Als jongvolwassene heeft een kind namelijk vaak minder zorg nodig dan een volwassene. Daarom is het verstandig om te kijken wat je kind wel en niet nodig heeft. Een gezond kind heeft weinig zorg nodig en dan is een goedkopere studenten basiszorgverzekering voor je kind voldoende. Er kan wel nog gekozen worden voor een hoger vrijwillig eigen risico om maandelijks extra te besparen. De dekking van de basiszorgverzekering is bij elke zorgverzekeraar gelijk.

Studentenverzekering

Zorgtoeslag

Wanneer je kind 18 is stopt de kinderbijslag, maar je kind krijgt wel zorgtoeslag. De zorgkosten zijn tegenwoordig redelijk hoog, waardoor een student dit niet zomaar kan betalen. Daarom krijgen kinderen vanaf 18 jaar een zorgtoeslag voor je zorgverzekering. Je kan er als ouder voor kiezen om de zorgkosten op je te nemen en je kind de zorgtoeslag te laten houden of je kind zelf zijn zorgkosten te laten betalen. De zorgtoeslag is niet voor iedereen gelijk, dit wordt vastgesteld op basis van het inkomen en de thuissituatie.

Overige verzekeringen

Naast een verplichte zorgverzekering zijn er nog allerlei andere belangrijke verzekeringen die je kunt afsluiten voor je kind. Denk aan de aanvullende zorgverzekering, waarbij je kind bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts kan blijven gaan. Naast de aanvullende zorgverzekering zijn er ook nog de ongevallenverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering, de inboedelverzekering, de reisverzekering, het Gezinsletsel Plan en de buitenshuisverzekering. Als je meerdere verzekeringen af wilt sluiten kun je ervoor kiezen om een alles-in-1-studentenpakket te nemen, waarbij je een stuk voordeliger uit komt.

Een zorgverzekering afsluiten voor je kind is belangrijk, dus besteed er genoeg tijd en aandacht aan om de juiste zorgverlener voor je kind te kiezen.

De juiste verzekering voor je opgroeiende kind