De juiste vitamines voor baby, peuter en kind zijn belangrijk voor de gezondheid van je opgroeiende kroost. Welke keuzes je ook maakt qua voeding voor je baby of kind, niet alle voedingsstoffen zijn uit voeding te halen. Het advies is daarom om je opgroeiende kind bepaalde extra vitamines te geven. Maar welke vitamines heeft je baby nu precies nodig? En hoe zit dat dan met je peuter, dreumes of kleuter?

Welke vitamine moet een pasgeboren baby hebben?

Na de geboorte krijgt je baby van de verloskundige een dosis vitamine K. Met deze dosis vitamine K, die belangrijk is voor een goede bloedstolling, kan je kindje een week vooruit. Wanneer je volledige borstvoeding geeft, moet je vanaf dag 8 na de geboorte elke dag vitamine K druppels geven tot je baby 3 maanden is. Wanneer je flesvoeding geeft is dat niet nodig, omdat er in flesvoeding al voldoende vitamine K zit.

Ook wordt geadviseerd om baby’s en kinderen tot 4 jaar vitamine D te geven. Vitamine D is nodig voor gezonde botten. Kinderen tot 4 jaar lopen een groter risico op een tekort aan vitamine D.

welke-vitamine-moet-een-pasgeboren-baby-hebben

Waarom vitamine K voor pasgeboren baby’s?

Naast borstvoeding of flesvoeding heeft je baby vitamine D en vitamine K nodig. Vitamine K heeft je lichaam nodig voor een goede bloedstolling. Dit is extra belangrijk voor pasgeboren baby’s omdat de darmen van je pasgeboren baby dit nog niet zelf kunnen aanmaken. Het advies is om vitamine K te geven als je baby 8 dagen oud is (na de geboorte geeft de verloskundige de baby vitamine K voor de eerste dagen) tot en met 12 weken. Daarna zijn de darmen van je kindje zo ontwikkeld dat ze vitamine K aan kunnen maken.

Waarom Vitamine D voor baby’s en kleuters?

De meeste vitamines krijgen baby’s en kinderen binnen via hun voeding. Maar bij vitamine D is dat een ander verhaal. Kinderen hebben extra vitamine D nodig vanaf de geboorte tot hun vierde jaar. Vitamine D draagt positief bij aan de werking van het immuunsysteem. Met al die snottebellen en vieze handjes op school en het kinderdagverblijf kan het immuunsysteem van je kindje wel een steuntje gebruiken.

Ook is vitamine D nodig om calcium uit voeding te halen. Calcium heeft je opgroeiende peuter, dreumes of kleuter nodig voor de groei en ontwikkeling van sterke botten. Vitamine D is dus een heel belangrijke vitamine tijdens de groei van kinderen. De Gezondheidsraad adviseert daarom om kinderen vanaf de geboorte tot 4 jaar extra vitamine D te geven.

vitamine-d-voor-babys-en-kinderen

Vitamine D – vitaminespray voor kinderen

Druppels of tabletjes zijn niet altijd een succes bij kinderen, maar we hebben onlangs de Best Choice vitaminesprays ontdekt. Dit zijn handige vitaminesupplementen in de vorm van een mondspray die heel vriendelijk in gebruik zijn, zeker voor kinderen.

De vitamine D Baby Spray van Best Choice is veilig te gebruiken voor baby’s vanaf één week tot kinderen van 11 jaar. De lekkere en natuurlijke aardbeiensmaak maakt dat het voor kinderen aangenaam is om iedere dag vitamine D te nemen. Één spray bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 (400 IE).

Naast het feit dat de mondspray heel vriendelijk en makkelijk in gebruik is, zorgt het sprayen in de mond ervoor dat de vitamines beter opgenomen worden. De opname start namelijk al direct in de mond via het slijmvlies.

Welke vitamines moeten kinderen krijgen?

De voedingsstoffen en vitamines die je uit gezonde voeding haalt zijn nodig om te groeien en te ontwikkelen. Om genoeg energie te hebben om te spelen en te leren, om gezond te blijven en niet ziek te worden. Daarom is gezond en gevarieerd eten is belangrijk, zeker voor kinderen.

Maar de praktijk is vaak anders. We doen allemaal ons best (toch?), maar kinderen krijgen vaak niet alle benodigde vitamines in voldoende mate binnen. Hierdoor kunnen er tekorten aan essentiële voedingsstoffen ontstaan. En dit kan weer leiden tot verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid. Om je lichaam goed te kunnen laten functioneren heb je een aantal belangrijke vitale voedingsstoffen nodig zoals vitamine A, C, E, D en B complex.

In een multivitamine zijn al deze vitamines aanwezig, maar het zijn vaak grote tabletten. Een goeie tip is dan de Best Choice Multivitamine Junior vitaminespray. Deze handige mondspray met vitamines is voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar en heeft een lekkere natuurlijke sinaasappelsmaak. Maar het belangrijkste is misschien wel dat het geen gedoe is met grote tabletten die doorgeslikt of gekauwd moeten worden. Innemen met water is niet nodig, simpelweg in de mond sprayen en klaar!

best-choice-multivitamine-junior-vitamines-babys-en-kinderen

Over Best Choice vitamines

Best Choice vitaminesprays zijn voedingssupplementen in een handige sprayvorm. De spray maakt het heel makkelijk om dagelijks je vitamines binnen te krijgen. De Best Choice vitaminesprays zijn verkrijgbaar bij DA en DIO drogisten en via diverse online websites.

Geen gehannes met (kauw)tabletjes, pillen of drankjes. Je sprayt de vitamine direct in je mond, geen water of andere vloeistof nodig om het in te nemen. De vitamines worden direct opgenomen door het mondslijmvlies. Dit zorgt ervoor dat de vitamines sneller en beter worden opgenomen door je lichaam. Omdat je geen water hoeft te gebruiken is het ook ideaal voor onderweg (naar je werk bijvoorbeeld) of op reis. Dus stop een vitaminespray in je handtas en je zit nooit meer zonder.

De vitaminesprays van Best Choice zijn verkrijgbaar met natuurlijke fruitsmaakjes, bijvoorbeeld kers, aardbei of sinaasappel. De sprays zijn glutenvrij, hebben geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen, zijn gezoet met een natuurlijke zoetstof en zijn geschikt voor diabeten, vegetariërs en veganisten.

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst in april 2019 en werd op 5-1-2021 geactualiseerd met nieuwe informatie.