Sommige vrouwen zijn kort nadat ze een baby hebben gekregen weer helemaal in vorm en kunnen de mooiste bikini’s aan. Sommige vrouwen voelen zich zelfverzekerd en mooi, ondanks de enorme verandering die hun lichaam heeft doorgemaakt, en gaan ook zelfverzekerd het strand op in een bikini. Sommige vrouwen maken zich niet echt druk wie die extra vetrolletjes of uitstulpingen zien als ze een bikini dragen. Voor sommige vrouwen geldt echter ook dat ze kort na de bevalling niet eens naar het strand durven, en al helemaal niet in een bikini. Hoe ga jíj om met twijfels over een bikini na de bevalling?

Een baby verandert je leven én je lichaam

Er is geen twijfel over mogelijk: een baby verandert je leven. Van het gelukzalige gevoel om in het weekend uit te slapen tot het drinken van koffie terwijl het nog steeds heet is, als de baby er eenmaal is, zijn er dingen waar we afscheid van nemen. Een van de meest drastische veranderingen voor veel vrouwen is echter omgaan met het beeld van hun lichaam na de bevalling. Een minder strakke huid, extra pondjes en striae, dat zijn allemaal zaken die maken dat we voor altijd veranderd zijn, niet alleen van binnen, maar ook van buiten.

Verschuiving van prioriteiten

De geboorte van een baby kan een diepgaande, levensveranderende gebeurtenis zijn. Niet alleen zullen je prioriteiten en slaappatronen verschuiven, je lichaam zal ook enkele veranderingen ondergaan. Als nieuwe moeder kun je worstelen om van je post-babylichaam te houden, vooral als je jongleert en zorgt voor een pasgeborene. Je kunt leren om van je lichaam te houden na de bevalling. Dan kan door stappen te nemen om je post-baby lichaam te omarmen met positief denken en positieve acties, ongeacht of het nu gaat om een familiefeest, een receptie of een dagje strand.

De eerste keer dat je een bikini aantrekt

De eerste keer dat je een bikini aantrekt nadat je een baby hebt gekregen, zal je haast onvermijdelijk een onzeker gevoel hebben. Je indertijd gladde, stevige en strakke huid voelt nu immers niet zo glad en strak meer aan. Je indertijd stevige armen en benen voelen wankel aan. Je ooit parmantige borsten voelen nu alsof ze bezwijken onder de zwaartekracht. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en je herkent jezelf niet.

Je zit vast in iemand anders lichaam

Je voelt je als een schaduw van je vroegere glorieuze ik en hebt het gevoel dat je vastzit in het lichaam van iemand anders. En dat die mooie achttienjarige in bikini aan de andere kant van het zwembad alle hoofden naar zich doet omdraaien, helpt al helemaal niet. En je denkt: Dat was ik ooit, vol uitbundigheid, golvend op het ritme van het leven. Waar is dat deel van mij gebleven?

Je hebt eerder verhalen gehoord van moeders die hun postpartum-lichamen omarmen en zichzelf mooi vinden, precies zoals ze zijn. De praktijk leert dat niet alle moeders hun postpartumlichamen omarmen. Sommigen worstelen om het te accepteren. En dat is prima.

Je onvolkomenheden omarmen

Iedereen zegt je dat je moet houden van je postbabylichaam en je onvolkomenheden moet omarmen, maar als je dat nu nog niet kan, is het helemaal oké. Het kan een maand, een jaar of zelfs een decennium duren om je zelfvertrouwen te herwinnen, je lichaam opnieuw te accepteren en van je lichaam te houden. En misschien zal je nooit meer hetzelfde zelfvertrouwen voelen als het gaat om je lichaam. Maar het maakt allemaal niet uit. Je zult het uitwerken, uitzoeken en verwerken terwijl je verder gaat.

Geniet met volle teugen van het leven

Want een ding is zeker: je gevoelens over je lichaam mogen je niet laten stoppen om je leven ten volle te leven. Stop niet met zwemmen, omdat je je niet goed voelt in een zwempak. Stop niet met naar feestjes te gaan, omdat je geen passende jurk kunt vinden. Stop niet met die fotoshoot die je vriendinnen samen met jou willen doen, omdat je het gevoel hebt dat je er vreselijk uitziet.

Wat zien ze in werkelijkheid?

Terwijl je naar jezelf kijkt door de lens van onzekerheid, is dit wat iedereen om je heen ziet:

Wanneer je in dat zwembad springt, zien ze geen gruwel in een badpak. In plaats daarvan zien ze een onvervalste schoonheid van een moeder, die overduidelijk van haar kind houdt. Ze zien het kind in je armen, zien dat je het met liefde en aanbidding aanschouwt. Dat vinden ze prachtig.

Als je een feest bijwoont, zien ze de Spanx onder je jurk niet, en nog minder dat je maat nul nu een zes is. In plaats daarvan merken ze dat er een onmiskenbare vrouwelijke charme van jou uitgaat. Dat vinden ze prachtig.

Wanneer je poseert voor die fotoshoot, zien ze je oogzakken, grijze haren en kraaienpoten aan de zijkant van je ogen niet. In plaats daarvan zien ze de jaren van vriendschap en kameraadschap die jij en je vriendinnen hebben opgebouwd. Ze zien een paar meisjes die de obstakels in hun jeugd samen hebben overwonnen en zijn uitgegroeid tot fijne vrouwen. Ze zien de schat aan ervaring en herinneringen die je met elkaar deelt. Dat is prachtig.

Jij bent mooi

Het kan best zijn dat je lichaam op dit moment niet mooi is. Maar je kunt er van verzekerd zijn dat jíj wel mooi bent. Dat wat het leven je te bieden heeft, mooi is. En wanneer jou mooie ik alle schoonheid die het leven te bieden heeft vastgrijpt, dan is het resultaat niets minder dan schoonheid op zijn best.

Werk in uitvoering

Wat je lichaam betreft, als je er van gaat houden zoals het is, is dat prima. Zie het anders als een werk in uitvoering: uiteindelijk verlies je die extra kilo’s echt wel. Iedereen heeft verschillende prioriteiten op verschillende momenten in zijn leven. Het is soms moeilijk om te accepteren hoe zeer dingen kunnen veranderen. Het is moeilijk om te accepteren hoe dramatisch ons uiterlijk kan veranderen. Maar na verloop van tijd wordt het gemakkelijker. Let wel: het wordt gemakkelijker, niet gemakkelijk. Je leert gewoon om er mee om te gaan.

Wees de beste versie van jezelf

Daarvoor hoef je jezelf niet helemaal los te laten. Doe wat je kunt om altijd de beste versie van jezelf te zijn. Wanneer je je minder voelt, zeg dan tegen jezelf: Ik ben niet perfect, ik heb donkere kringen onder mijn ogen en mijn haar is een ramp. Mijn taille is gegaan van 25 naar 27 en mijn armen hebben een een zware training nodig. Maar ik ben echt. Ik ben geen product van filters, Photoshop en crash diëten. Ik ben niet langer een meisje, ik ben een vrouw. Ik ben een moeder. Ik voed een kind (op). Ik voed, kleedt, baad en onderricht een of enkele kleine mensen. Ik breng brood op de plank. Ik doe wat ik kan om altijd de beste versie van mezelf te presenteren. En ik denk dat ik er best goed uitzie.

Het leven is mooi, jij bent mooi

Dat is het vertrouwen dat een moeder nodig heeft. Dus de volgende keer dat je je rot voelt over het dragen van een bikini of de volgende keer dat je het woord zwemmen uit je vocabulaire wilt wissen, spring dan terug naar de bestuurdersstoel van je leven en geluk. Laat je onzekerheden je niet weg leiden van de weg naar een gelukkig en zinvol leven. Onthoud: het leven is mooi, jij bent mooi, en wat je maakt uit dit mooie leven is meer dan mooi.

Vergelijk je lichaam niet met dat van anderen

Vermijd het vergelijken van je lichaam met dat van anderen. Probeer je lichaam na de geboorte niet te vergelijken met dat van je vriendin, die op de een of andere manier in een maat 2 kan passen na de bevalling. Spiegel je niet aan beroemdheden die in bikini's worden gefotografeerd nadat ze een baby hebben gekregen.

Bevallen beïnvloedt het lichaam van elke vrouw op verschillende manieren en het vergelijken van jezelf met anderen leidt alleen maar tot onrealistische verwachtingen en negatieve gedachten. Richt je in plaats daarvan op je lichaam en je behoeften, in plaats van op de post-baby-lichamen van anderen.

Begin met het blokkeren van afbeeldingen van de media die 'perfecte' post-baby-lichamen tonen. Kijk niet naar beroemdheden en modellen die worden geportretteerd als nieuwe moeders in tijdschriften en online, en die perfect en mager lijken.

Pronk met je nieuwe vorm

Probeer te genieten van je nieuwe lichaamsvorm en niet zo veel nadruk te leggen op het hebben van het ‘perfecte’ lichaam. Vrouwen die onlangs zijn bevallen, hebben vaak grotere borsten, vollere heupen en dragen in totaal meer gewicht. Kleed je op manieren die pronken met je nieuwe vorm, zodat je deze veranderingen als activa kunt zien in plaats van problemen die moeten worden opgelost.

Je kunt bijvoorbeeld een laag uitgesneden top dragen om je nieuwe decolleté te laten zien. Of je kunt riemen dragen hoog op je taille om je nieuwe rondingen te accentueren. Je kunt ook kleding dragen die je nieuwe vorm uitstekend past, zodat je je zelfverzekerd en sexy voelt in je ‘nieuwe’ lichaam. Stel een paar outfits samen die comfortabel zitten en die je zelfvertrouwen geven.

Gebruik positieve affirmaties

Leer van je lichaam na de geboorte te houden door elke dag positieve affirmaties te gebruiken. Herinner jezelf eraan dat je een mooie, sterke en belangrijke persoon bent. Gebruik ik'-uitspraken als je de affirmaties zegt, bij voorkeur tegen je spiegelbeeld' s morgens vroeg. Je kunt positieve affirmaties gebruiken zoals 'Ik ben mooi en sterk' of 'Ik accepteer en hou van mijn lichaam zoals het is'.

Je kunt ook affirmaties proberen als ‘Ik maak me nu geen zorgen om mijn lichaam’ of ‘Ik zal mijn lichaam niet vergelijken met anderen.’ Probeer jezelf eraan te herinneren wat je lichaam je had toegestaan: groei en bevallen van een kind. Verwoord je dankbaarheid voor deze ervaring.

Doe een foto-opname van je ‘nieuwe’ lichaam

Sommige nieuwe moeders vonden het nuttig om van hun post-baby lichaam te leren houden met een fotoshoot die hun uiterlijk complimenteert. Voor de durfals onder ons: je kunt een fotosessie regelen waarbij je naakt bent en je lichaam in al zijn glorie blootlegt. Je kunt ook foto's maken met je pasgeboren baby om de nieuwe toevoeging aan je familie te vieren.

Zoek bijvoorbeeld online naar fotografen die fotosessies doen van moeders na de bevalling. Je kunt ook aan nieuwe moeders vragen of ze zouden aanbevelen om een fotosessie te maken om hun post-baby lichaam te (laten) bewonderen. Veel moeders vermijden het liever om in deze periode gefotografeerd te worden, maar als je foto’s hebt van jezelf en je baby samen, dan zal je kind dit later in zijn leven enorm waarderen en koesteren.