Waar ik maandenlang dacht: 'dat is nog zó ver weg, dat komt tegen die tijd wel goed' en 'ik houd het gewoon in onze tuin met simpele spelletjes' schiet ik nu ineens in de stress. Onze zoon viert over een klein maandje zijn vijfde verjaardag en dat betekent dus ook: zijn eerste kinderfeestje. Ineens ben ik niet zo zeker van mijn zaak of ik het wel thuis wil doen, zelf iets leuks kan verzinnen en wat er in vredesnaam van je verwacht wordt op zo'n kinderfeestje. Dus googlede ik zojuist op 'eerste kinderfeestje' en verzamelde wat nuttige tips.

Hoeveel kinderen nodig je uit? Als het aan Finn ligt, komt bijna zijn hele klas. Hoe moeilijk ook, we houden de 'regel' aan die ik overal tegenkom: als je 5 jaar wordt, mag je 5 kinderen uitnodigen. Volgend jaar 6, etcetera.

Cadeautjes

Volgens mij moet je dit als eerste doen, kinderen kunnen meestal niet wachten met het geven van hun cadeau. Gezellig aan tafel met wat drinken is prima, maar een ander leuk idee dat ik vaker zag langskomen op mijn google-rondje: cadeautjes verstoppen. Heb je meteen het eerste spel te pakken.

Wat voor cadeautjes kun je vragen?

We hebben nog niet veel kinderfeestjes meegemaakt, maar van wat ik heb gezien is een cadeautje van rond de 5 euro prima. Ook mijn zoektocht online bevestigt dat. Als je het fijn vindt, kun je een lijstje aanmaken op bijvoorbeeld Lijstje.nl zodat mensen wat houvast hebben in het kiezen van een cadeau. Iets van Lego is altijd leuk, maar ook buitenspeelgoed is altijd een succes. Hema heeft heel leuk speelgoed in die prijscategorie.

Backup plan bedenken

Zorg voor een backup plan voor elke activiteit die je organiseert. Iets waarvoor je niets hoeft voor te bereiden, maar snel kunt inzetten. Soms calculeer je een activiteit in die ineens korter duurt dan gepland, of niet door kan gaan wegens weersomstandigheden of, nou ja je weet wel: omdat kleuters, omdat ze er geen zin in hebben. Spelletjes achter de hand houden dus.

En kleurplaten. Zorg voor een stapel kleurplaten voor een stil moment, tijd die overbrugd moet worden naar een andere activiteit of als ze even moeten uitrusten of als laatste activiteit tot de kinderen worden opgehaald. Glaasje limo erbij en even rust in de tent.

Plan ook vrije speeltijd

Plan niet te strak in en ruim tijd in voor de kinderen om vrij te spelen. En wees flexibel. Hebben ze geen zin meer in spelletjes? Laat ze lekker vrij spelen in de tuin, zet op een warme dagen een badje op of ga naar de speeltuin om de hoek en laat ze lekker spelen.

Wat wil je kind?

Natuurlijk geef je niet de volledige regie uit handen, maar vraag je kind wat hij of zij graag wil doen op het eerste kinderfeestje. Zo zorg je ervoor dat het ook écht zijn feestje is en dat hij het leuk vindt.

Maak het niet te ingewikkeld

Houd. Het. Simpel. Dit is mijn favoriete tip, omdat ik zelf nog wel eens kan doorslaan in het plannen van iets leuks dat niet erg goed haalbaar blijkt in the end. Je kind wordt 5 jaar, erg ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Een zwembad opzetten, oud-Hollandse spelletjes of een speurtocht is 'gek' genoeg.

Hoe lang moet een kinderfeestje duren?

Zo lang als je zelf wil, maar maak het feest niet te lang. Ongeveer 2 tot 3 uur is echt voldoende voor kleuters. En voor jou ook. 😉

Eten en drinken

Eten! Gaan de kinderen op woensdagmiddag meteen na school mee voor het feestje, zoals bij ons? Als je zin hebt om brood of broodjes te smeren voor ze, kan dat natuurlijk. Ik zat zelf te denken om een stapel pannenkoeken te bakken of kant-en-klare poffertjes te kopen. Of eten ze aan het eind van de middag iets voordat ze naar huis gaan? Tafelfriet! Laat een berg friet (en snacks, als je wil) bezorgen en leg alles op een plastic tafelkleed. Sausjes erbij en lekker eten van tafel, groot feest!

Taart

Vergeet het taartmoment niet! Ik had er nog niet bij nagedacht, maar er moet natuurlijk wel taart gegeten worden op zijn feestje. Ga je uitpakken met een themataart of bak je zelf een taart? Of hou je het simpel en laat je bijvoorbeeld plakjes cake versieren, ook leuk. Misschien ga ik wel voor het laatste.

Je wordt thuisgebracht?

Nog een issue waar ik over nadenk: Laat je de kinderen ophalen aan het eind van het feestje of breng je ze weg? Enerzijds denk ik: laten ophalen is wel makkelijk, en dan hoef ik me niet druk te maken over kinderzitjes e.d. We hebben 1 kind, dus niet meerdere zitjes en wel een reservezitje en ik weet wel dat je kinderen bij uitzondering zonder zitje mag vervoeren maar ik vind het geen fijn idee. Anderzijds denk ik: als je de kinderen laat ophalen, moet je zorgen dat het niet heel erg uitloopt. Of gewoon zorgen dat er een borrel klaar staat, ook wel gezellig eigenlijk. Ok ik neig nu naar het laatste.

Wat moet er op de uitnodiging staan?

Maak leuke uitnodigingen voor de kinderen – in het thema van het feestje, als je dat wil – die je uitnodigt en vergeet niet om alle info erop te zetten die voor de ouders belangrijk is: waar is het, van hoe laat tot hoe laat is het, wordt hun kind thuisgebracht of moet het opgehaald worden? En vergeet ook niet jouw telefoonnummer (en eventueel die van je partner) te vermelden.

Snoepzakje

Wil je iets leuks meegeven als afsluiting van het feestje? Een snoepzakje kan natuurlijk, maar een klein cadeautje ook. Zo kreeg Finn onlangs een leuke frisbee mee naar huis. Bij Action, Wibra, Hema of Zeeman kun je leuke cadeautjes vinden voor een kleine prijs. En heb je cupcakes of koekjes gebakken of iets geknutseld, dan is dat al voldoende om mee te geven naar huis. Maak het niet te gek (ik zeg dit weer vooral voor mijzelf, uiteraard).

Praktische tips

Ruim spullen en speelgoed op dat niet kwijt of stuk mag en bedenk van tevoren wat je wel of niet okee vindt tijdens het feestje in jullie tuin of woonkamer. Duidelijke afspraken vooraf zorgt voor een leuk feestje voor iedereen. Wij hebben bijvoorbeeld een vijver in de tuin, wat goed gaat met onze zoon die van baby-af-aan al gewend is om aan het water te wonen. Maar op andere kinderen heeft de vijver een magnetische aantrekkingskracht. Dus tijdens het feestje gaan we het én goed afzetten én de tegels rondom de vijver worden no-go area.

Met het afronden van dit artikel zit mijn hoofd vol ideeën en krijg ik een beetje een idee hoe het eruit moet komen te zien. Met een mini-Freek Vonk heb ik ook ineens een idee wat het thema moet worden..

Ik heb ongetwijfeld wat goede tips over het hoofd gezien, dus heb je nog een gouden tip, suggestie of iets wat ik echt niet mag vergeten? Laat het weten in de comments, of onder de Facebookpost of Instagrampost.

Headerfoto: Shutterstock