De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

De derde verjaardag van mijn dochter zit er weer aan te komen. Voor mij betekent dat ook dat ik een verlanglijstje ga samenstellen. Ik kies graag voor verschillende typen cadeautjes: er staat altijd een boek op het lijstje, iets om te knutselen, en ook iets wat ze nodig heeft, denk aan een pyjama of een rugzakje. Als het gaat om speelgoed kies ik graag voor spullen die wat langer meegaan, niet alleen qua kwaliteit, maar wat ook nog leuk blijft als ze ouder wordt. Zo kreeg ze vorig jaar een houten speelgoedkeukentje, daar wordt nog steeds veel mee gespeeld en hij blijft mooi.

Ik ben erg fan van de zogenaamde ‘open ended toys’. Dit is speelgoed wat de creativiteit en fantasie van je kind stimuleert omdat het op meer dan één manier te gebruiken is. Kinderen doen ermee wat hun fantasie hen ingeeft en dat kan steeds iets anders zijn. Vaak gaat het om ‘simpel’ speelgoed, maar het stimuleert juist de ontwikkeling en nieuwsgierigheid van je kind. In sommige gevallen is het speelgoed iets duurder, maar vaak kan je kind er lange tijd mee spelen en het is van goede kwaliteit. Voor degenen die binnenkort zelf een kind hebben wat jarig is, of voor wie een cadeautje moet kopen voor een jarig neefje/nichtje/vriendje/vriendinnetje deel ik graag wat cadeautips ter inspiratie:

1. Houten blokken

Met simpele blokken in verschillende vormen en maten kunnen kinderen alle kanten op. Baby’s proberen ze op te stapelen en slaan ze weer om, peuters gaan ermee bouwen en later worden het hele bouwwerken voor hun knuffels of auto’s. Een goede investering dus, en ze hoeven niet duur te zijn. De Hema heeft bijvoorbeeld al een blokkenset voor 10 euro.

2. Een Wobbel board

Sinds afgelopen Sinterklaas favoriet in ons huis: de Wobbel. De Wobbel is een gebogen stevige plank, een multifunctioneel houten balansbord. Hij wordt bij ons gebruikt als o.a. als schommel om heen en weer te wiebelen, als glijbaan, als stoel om bij de tafel aan te knutselen, als overbrugging voor de treinbaan, als opstapje en als lekker ligplekje om Ipad te kijken. Een Wobbel stimuleert evenwicht en balans, en zorgt voor beweging binnenshuis.

board

3. Duplo en Lego

Met Duplo en later met Lego kunnen kinderen alle kanten op; iedere keer wordt er weer iets anders gebouwd. Ook gaat het heel lang mee, mijn dochter speelt nu met de Duplo waar ik nog mee speelde.

kindje-speelt-met-speelgoed

4. Grimm’s regenboog

Deze prachtige regenboog, bestaande uit 6 houten delen, kunnen voor van alles gebruikt worden. Kinderen kunnen ermee bouwen, stapelen, gebruiken als tunnels voor treinen en auto’s, als kamers voor een poppenhuis, etc. Het merk Grimm’s heeft buiten de regenboog nog ontzettend veel meer mooi houten speelgoed.

regenboog-toren

5. ‘Laten we doen alsof’

Speelgoed waarmee kinderen een rollenspel kunnen spelen is ook geweldig leuk. Denk aan een keukentje met nep-eten, een kinderkassa, verkleedkleding of lakens en dekens waar je bijvoorbeeld een tent van kunt maken. Mijn dochter zet regelmatig een krukje in de kamer vanwaar ze nepijsjes en neptaartjes verkoopt. Of in haar keukentje zet ze thee en komt ze me een kopje brengen.

6. Knutselspullen

Denk bijvoorbeeld aan klei: het geeft kinderen alle ruimte om creatief bezig te zijn en de leukste vormen te maken. Ze gebruiken hun fantasie en voor de motoriek is het goed. Maar ook (vinger)verf, houten kralen (om te rijgen of te sorteren) of gewoon gekleurd papier (om te vouwen, in te knippen, te plakken en te beschilderen). Wat voor soort speelgoed geef of krijg jij het liefst cadeau? Deel het op onze facebookpagina!

kleien