Disclaimer vooraf: Dit blog is geschreven in mei 2020. Houd je altijd aan de huidige maatregelen, te vinden op www.rijksoverheid.nl

Het gaat en moet nu anders anno 2020, de verjaardag vieren van je kind. Je wilt het toch een groot feest maken, zoals ieder jaar, of misschien dit jaar wel een beetje extra, juist omdat het anders moet. Zo maak je er een extra bijzondere kinderverjaardag van.

De regels zijn een beetje versoepeld, maar het is nog niet zoals het voor coronatijd was. Afstand houden is nog steeds de regel. Als je normaliter een huis of tuin vol mensen uitnodigt, moet je behoorlijk wat aanpassen als je een verjaardag wilt vieren. Maar het kán!

Huis versieren

Versier het huis binnen én buiten. Er is dit jaar geen ’too much’: versieren zal je! Ballonnen, slingers, vlaggenlijnen, opblaascijfers in XL-formaat, raamtekeningen, stoepkrijtversieringen, haal alles uit de kast. Maak bijvoorbeeld ook een spandoek met ‘Vandaag is X jarig, hoera!’

Visite: hoe doe je dat?

Dit is wel de ideale tijd om eens niet je huiskamer of tuin vol te hebben met mensen en continu met hapjes en drankjes te hoeven lopen. Al kan ik me voorstellen dat je dat nu met liefde zou doen. Toch heeft het wel wat om het in kleine kring te vieren met je gezin. Overleg vooral met de jarige (als deze al oud genoeg is) hoe hij of zij het graag zou willen, uiteraard binnen de marges wat kan. Maak er een dag van waar de jarige mag bepalen wat jullie eten en welke activiteit jullie doen samen.

Wil je wel graag bepaalde familieleden en/of vrienden graag in real life op bezoek hebben, maak dan bijvoorbeeld tijdslots of vier het op verschillende dagen. Spreek goed af wanneer wie komt en hoe lang ze kunnen blijven. Stem het aantal mensen per keer af op de regels die op dat moment gelden en ook op hoeveel ruimte je hebt thuis om die 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Niet genoeg ruimte binnen of buiten voor visite? Maak een ‘drive through’. Spreek af met familie, vrienden en ouders van vriendjes dat ze langskomen met versierde auto’s. Spreek een tijd af, zodat er ook echt een rij auto’s ontstaat. Cadeautjes via het open raam, handkussen blazen en muziek draaien. Feest!

Heb je een flinke oprit? Maak er een 1,5 meter proof tuinfeestje van. Wel even de auto ergens anders parkeren natuurlijk.

Tour de taart

Of je doet het he-le-maal anders en je gaat zélf op visite bij de visite! Laad je achterbak van de auto vol met taart, versier de auto en maak een tour langs familie, vrienden en klasgenootjes en vier op veilige afstand je verjaardag. Onvergetelijk!

Zorg voor een activiteit

Of je het nu heel klein houdt of met visite, misschien is er een moment op de dag dat het rustig is. Regel dat je iets leuks kunt doen samen, afgestemd op de interesse van je kind natuurlijk. Iets knutselen, een parcours in de tuin of door de woonkamer, een watergevecht als het weer het toelaat of maak een speurtocht met vragen en opdrachten die iets te maken hebben met de jarige.

Kleurrijke krijttekening voor de jarige

Wonen jullie in een appartement of flat? Maak samen op de stoep of parkeerplaats een grote krijttekening die te zien is vanaf jullie woning. Maak met krijt een enorm kleurrijk kunstwerk met ballonnen, schrijf de leeftijd van de jarige en felicitaties op de stoep of de straat. Een superleuke verrassing voor de jarige!

Cadeautjes in coronatijd

Volgens mij worden kinderen nu meer dan ooit verwend op hun verjaardag. Van vriendjes van mijn zoon weet ik dat er meer post wordt ontvangen en dat meer mensen toch even een cadeautje langs komen brengen. Superlief. En dat kan gewoon, natuurlijk! Nodig mensen uit om een klein presentje langs te brengen. Op afstand, door de brievenbus of via het autoraam. Of laat kinderen een mooie kleurplaat of knutsel maken.

Wil je een persoonlijk cadeau geven? Dat is juist in deze tijd heel leuk en bijzonder. Maak een foto-album van leuke momenten samen, laat een vriendenboekje rondgaan en geef deze ingevuld aan de jarige of maak bijvoorbeeld een slinger van gekleurde handjes van klasgenootjes. Dit laatste hebben we met de klas van Finn gedaan voor zijn juf: ieder kind maakt een handje en kleurt en versiert deze. Rijg alle handjes aan een mooi lint of touw en klaar is de persoonlijke slinger!

Stapel post

Als er iets is dat we in deze tijd opnieuw ontdekt hebben, dan is het wel echte post. Niets is leuker dan een stapel kaartjes voor je verjaardag. Laat het een megastapel worden en vraag of klasgenootjes, familie, kennissen, buren, vrienden een kaart willen sturen. Bewaar ze allemaal voor de dag zelf, zodat het een groot feest is om alle kaartjes uit te pakken, te lezen en natuurlijk op te hangen!

Serenade via videobellen

Opa en oma die ‘lang zal ze leven’ zingen, een beste vriend of vriendinnetje die videobelt om persoonlijk te feliciteren: bel met beeld! Er zal hoe dan ook minder visite komen en het is zo fijn om even bekende gezichten te zien. Of regel vooraf dat mensen een boodschap inspreken, plak de boodschappen aan elkaar en maak er een verjaardagsvideo van. Zo leuk om te ontvangen en ook om later nog eens terug te kijken.

Bak samen een verjaardagstaart

Zelf een taart bakken samen met de aanstaande jarige, en natuurlijk versieren. Een heel leuke activiteit samen (ook nog leerzaam, trouwens) en een onvergetelijke herinnering denk ik. Helemaal als de jarige mag bepalen hoe de taart eruit ziet en zelf mag helpen met versieren. Maak er eentje in een favoriet thema, dat hoeft echt met fondant of marsepein als je dat niet gewend bent. Er zijn heel veel kant-en-klare taartversieringen en toppings te vinden in thema’s zoals prikkertjes, minivlaggetjes, kaarsjes en denk bijvoorbeeld ook aan kleine snoepjes en gekleurde sprinkles.

Trakteren

Gaat je kind op haar of zijn verjaardag zelf naar school en is trakteren mogelijk op jullie school? Kies voor een coronaproof traktatie zoals voorverpakte koekjes, snoepjes, een zakje chips, knijpfruit, doosje rozijntjes of snoepjes. Natuurlijk kan een mandarijn of een banaan ook. Verpak de traktatie in vrolijke cupcakebakjes, versierde papieren bekertjes of knutsel er iets anders moois van.

Trakteert je kind niet op school? Zet een schaal met traktaties klaar voor visite die langskomt. Maak er een feestelijke grote schaal van die je bijvoorbeeld bij de voordeur zet. Of maak een brievenbustraktatie (een zakje met wat lekkers en een speeltje, bijvoorbeeld) en bezorg deze samen op de fiets bij vriendjes en familie.

Kinderfeestje op 1,5 meter?

Zelf twijfel ik hier nog over. Onze zoon is in juli jarig en wie weet is er dan al meer mogelijk. Op dit moment denk ik niet dat ik een kinderfeestje zou organiseren. Natuurlijk mogen kinderen met elkaar spelen, maar hoe garandeer je afstand tussen de kinderen en jou en je partner? En hoe doe je dat met eten en drinken? Op sommige scholen mogen zelfs geen traktaties worden uitgedeeld. Ik denk dat ik het ook geen prettig idee zou vinden, mijn kind op een kinderfeestje nu. Geen tips op dit gebied dus.

Wel is het misschien leuk om alvast te fantaseren over wat voor kinderfeestje het moet worden en kun je alvast plannen maken voor als het straks wel weer mag. Welk thema moet het worden? Welke dingen wil de jarige graag doen? Wie mag er komen en wat wil zij of hij eten?

Alvast veel plezier!