Leuke versiering, mooie toppers op de taart, verjaardagsring-dingen, wel of geen thema, véél te veel hapjes… Ik kon me altijd druk maken voor de verjaardagen van mijn zoon afgelopen jaren. Want dat zag er altijd allemaal zo leuk uit op Instagram en Pinterest en dat moest ik ook allemaal. Om uiteindelijk in de stress te schieten omdat ik simpelweg niet zo picture perfect in elkaar zit. En behalve ikzelf was er werkelijk niemand gebaat bij een perfect gestyled feestje. Mijn zoon is vooral blij met visite, aandacht en cadeautjes, de visite wil gewoon taart en drinken, klaar.

Dus toen het eerste kinderfeestje bij ons thuis eraan zat te komen nam ik me voor: niet overdrijven, simpel houden, je kunt het. Dat lukte maar tot op zekere hoogte, want een kinderfeest voor kleuters organiseren is weer een ander verhaal dan een verjaardag voor vrienden en familie, blijkt.

In het kort: het liep niet zoals gepland. Het ging halverwege het feestje – hartje zomer, moet goed komen dacht ik – toch nog regenen, we hadden bij de jarige een gevalletje ‘it’s my party and I cry if I want to’ en er was véél te weinig tijd om mijn superleuke zelfbedachte (maar veel te uitgebreide) speurtocht af te maken.

Moe en niet echt voldaan plofte ik ’s avonds op de bank. Als ik de enthousiaste reacties van moeders met blije kinderen moet geloven was het een succes, zelf weet ik nu dat ik het volgende feestje echt helemaal anders ga doen.

Een paar tips van mezelf die ik daarbij meeneem:

Kies een thema

kinderfeestje-thema-dinosaurus-taart

Deze houd ik er zeker in, want: ontzettend leuk én makkelijk. Lang, heel lang voordat zijn verjaardag ook maar een klein beetje in zicht was wist mijn zoon al hoe zijn feestje eruit moest zien. Althans, wie er moest komen (dat wisselde nog wel een paar keer), wat het thema moest zijn (for real?) en welke cadeautjes hij wilde krijgen.

Een van de voordelen van zulke dingen op tijd weten is dat je ook alvast wat rond kunt kijken en bedenken wat er in huis gehaald moest worden. En een thema – mijn zoon koos zijn held ‘Freek Vonk’ als hoofdonderwerp – is heel makkelijk om allerlei dingen ‘aan te hangen’: van versieringen, maskers, bekers, bordjes eten en drinken tot activiteiten. En het is op deze manier heel leuk om de voorbereidingen te doen. Overleg samen wat het thema moet worden en zoek van tevoren uit of dit qua activiteiten haalbaar is. Dat voorkomt teleurstellingen.

Koop alle benodigdheden zo veel mogelijk bij één shop

Het thema ‘Freek Vonk’ is niet heel lastig als het gaat om versiering. Slingers en ballonnen van (wilde) dieren en dino’s zijn zo gevonden. Ik had alleen weinig zin om in verschillende shops te gaan zoeken of bestellen, dus ik koos een webshop waar ik zo’n beetje alles bij elkaar vond: slingers, kaarsje voor op de taart, bekertjes en bordjes met dieren, stickers voor een van de activiteiten en tattoos van tijgers en slangen. Nog een paar dierenballonnen bij Hema en ik was klaar.

Houd de spelletjes simpel

Deze tip had ik na meer rondjes googelen heus wel gelezen, maar de uitvoering ervan bleek wat lastiger. Ik had een speurtocht uitgezet door de tuin met plaatjes van dieren en van Freek Vonk met bij elk plaatje een opdracht of een vraag die de kinderen samen moesten beantwoorden. Leuke, maar simpele dingen om samen te doen: bouw een hoge toren van blokken, hinkel naar de overkant, door welk dier is Freek Vonk wel eens gebeten, hoe heet dit dier?

Ik had dit even ‘realtime’ moeten testen denk ik en ik had van tevoren niet heel goed nagedacht over de ‘regels’. Het duurde te lang, de jarige was verdrietig omdat niemand op hem wachtte en nou ja, beginnersfoutje.

Kort en simpel dus. Na ons eigen feestje en even te hebben afgekeken bij andere kinderfeestjes blijken dit de successen:

  • iets versieren of knutselen (maskers, fotolijstjes, gereedschapskistjes, cupcakes etcetera)

  • stoelendans

  • korte speurtocht die eindigt in een speeltuin

  • gewoon lekker vrij spelen

Kies voor makkelijk eten

kinderfeestje-makkelijk-eten

We namen de jongens op woensdagmiddag na school mee naar huis. Dus er moest wel even geluncht worden. Het idee: een stapel pannenkoeken op tafel, dat is makkelijk, lust iedereen en is altijd feest. Met zes jongens aan tafel en geen idee of ze allemaal zulke grote eters zouden zijn als mijn zoon dacht ik: we kopen een paar pakken kant-en-klare pannenkoeken in de supermarkt en warmen die op. Mijn vriend dacht echter: nee joh, ik bak ze wel. Ik zei: dat duurt lang, we moeten ook nog de boel versieren en… Lang verhaal kort: koop gewoon die kant-en-klare pannenkoeken.

Maximaal 2 uur is lang genoeg

Natuurlijk heb ik van tevoren van alles gegoogeld: welke spelletjes zijn leuk voor zes stuiterende kleuterjongens, hoeveel activiteiten moet ik organiseren en ook: hoe lang moet een feestje duren? Daar vond ik verschillende antwoorden op, waar ik een soort gemiddelde van koos. Het feestje van mijn zoon op woensdagmiddag duurde van 12.00 uur tot 15.00 uur. Op zich prima, maar ik denk dat het feestje met twee uur ook lang genoeg was geweest.

Het gaat niet zoals gepland

Ga ervan uit dat het niet gaat zoals je het gepland heb. Houd ruimte in je planning voor vrij spelen, een extra spelletje voor als je tijd over hebt en wees flexibel voor wat betreft de planning. Dan kan het niet tegenvallen.

Kortom: relax

Kortom: regel taart, lekker eten, een leuk spel, wat vrije speeltijd en zorg dat je humeur en dat van de jarige zonnig is. Dan komt het echt goed!

Voor oudere kinderen komt er vast wat meer kijken bij een leuk feestje, maar daar kom ik over een paar jaar wel weer op terug.

Lees ook 7 tips voor een stressvrije kinderverjaardag