Ben je in verwachting en is er een baby op komst? Dan ontkom je er niet aan: Klussen en doe-het-zelven. Eerst heerlijk inspiratie opdoen in magazines, op Pinterest en in babywinkels. Dromen over de mooie meubeltjes, leuke accessoires en handige gadgets. En dan de armen uit de mouwen om die prachtige babykamer te gaan maken voor jullie kindje. In zes stappen helpen we je graag op weg naar een mooie en praktische babykamer.

1. Inspiratie voor de babykamer zoeken

Voordat je aan de slag gaat met verbouwen wil je natuurlijk eerst inspiratie voor de babykamer opdoen. Er zijn ontzettend veel plekken waar je inspiratie vandaan kunt halen. Zelf had ik een eigen bord aangemaakt op Pinterest om allemaal foto’s, linkjes en inspiratie te verzamelen. Zodra je genoeg inspiratie hebt opgedaan en weet hoe je babykamer eruit moet komen te zien, kun je aan de slag.

2. Bepaal welke ruimte je verbouwt tot babykamer

Nu je weet wat je ongeveer wilt hebben, moet je op zoek naar een geschikte kamer in je woning die je kunt gaan verbouwen tot babykamer. De kans bestaat dat de studeerkamer, je fijne luxe inloopkast of die ene rommelkamer plaats moet maken voor de babykamer. Als je een mooie ruimte hebt gekozen die je wilt gaan verbouwen, is het belangrijk om een plan van aanpak te maken

3. Opruimen en opnieuw indelen

Als je een ruimte hebt gekozen, betekent dat ook dat je de spullen die in die ruimte staan een andere plek moet gaan geven. Waar ga je die wasmachine, de kleding uit je garderobe of dat bureau laten? Het is sowieso een goed moment om weer eens goed door al je spullen heen te gaan (check ook ons blog met tips over ontspullen). Alles wat je niet meer nodig hebt, kun je verkopen of naar de kringloop brengen. Dat ruimt lekker op en levert meteen weer wat geld op voor de verbouwing van de babykamer.

4. Zelf doen of uitbesteden?

Een belangrijke vraag op het moment dat je wilt gaan starten met verbouwen: Wat ga je zelf doen en wat ga je eventueel uitbesteden? Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot is de ingreep, hoe handig ben je zelf en hoeveel geld heb je te besteden? Als je alleen gaat schilderen, behangen en meubeltjes in elkaar gaat zetten, kun je het waarschijnlijk wel samen of met hulp van familie wel geregeld krijgen. Moet je muren verplaatsen, heb je nieuwe kozijnen nodig of een dakkapel om op zolder een babykamer te creëren, dan is de hulp van een vakman inschakelen nodig.

5. Veiligheid in de babykamer

Naast mooie meubels, een leuke kleur op de muur en hippe accessoires is het ook belangrijk om na te denken over veiligheid. Met de komst van een baby die straks gaat kruipen, leren staan en leren lopen kan het handig zijn om alvast na te denken over praktische aanpassingen in huis. Bijvoorbeeld stopcontactbeveiliging, traphekje, het verankeren van kasten aan de muur, kiezen voor raambekleding met kindveilige snoertjes, maar ook rook- en CO2-melders als je die nog niet had.

6. Aan de slag met klussen

Als je alle keuzes hebt gemaakt en spullen hebt aangeschaft, kun je aan de slag. Ook als je de hulp hebt ingeschakeld van een vakman, zijn er altijd kleinere klusjes die je zelf kunt gaan doen. Haal je gereedschapskist tevoorschijn om de gordijnrails te bevestigen, lampen op te hangen, een boekenplank vast te schroeven en de meubeltjes in elkaar te zetten. Als je zelf gaat klussen is goed gereedschap een must. Tip: Mocht je zorgeloos en snel aan de slag willen, zorg dan dat je voordat je start goed Mastertools gereedschap in huis haalt. Goedkoop gereedschap is doorgaans binnen de kortste keren stuk, kan gevaarlijke situaties opleveren en is uiteindelijk slecht voor je portemonnee. Laat zogenaamde ‘koopjes’ links liggen en schaf liever drie degelijke schroevendraaiers aan dan 10 goedkope!

Dit artikel bevat een gesponsorde link.