Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Aan het begin van de decembermaand, net voor Sinterklaas is onze zoon twee geworden. Net als vorig jaar vond ik het best lastig om zijn feestje te plannen. Zeker met nog zoveel feest in het verschiet. Als trotse moeder wilde ik niets liever dan mijn oogappeltje een mooie verjaardag bezorgen. Ook gunde ik familie en vrienden een gastvrije ontvangst en een gelegenheid om hem te feliciteren. Maar na wat rondloeren op social media ter inspiratie kreeg ik spontaan vlekken van al die wonderschone verjaardagstaarten, themafeestjes en ‘sterrenchefwaardige’ diners. Zelf ben ik al niet zo dol op feestjes. Ik houd natuurlijk wel van gezellig samen zijn met familie en/of vrienden, maar dan liever zonder feestelement. Tijd dus voor een waterdicht (;-)) stressvrij plan! Deze 7 tips voor een stressvrije kinderverjaardag zijn 1-op-1 gebaseerd op het verjaardagsfeestje van mijn zoontje, maar zijn ook goed toe te passen op de feestdagen. Hopelijk heb je er iets aan.
1. Doe waar jij (en je kindje) blij van wordt en voel je nergens toe verplicht
Ik begin meteen met een belangrijke. Doe niks waar je geen zin in hebt of wat je niet kunt bolwerken. Houd je niet van taartenbakken? Doe dat dan niet! Niemand verwacht van jou een drielaags kunstwerk met een fondantkunstwerk van het favoriete tekenfilmfiguur van je kind. Daar heb je de bakker voor. Houd je niet van koken, ga dan niet uren in de keuken staan, maar houd de hapjes simpel. Blokjes kaas, rauwkost met een dip en bakjes chips doen het ook prima. Doe de dingen die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt, dan geniet je het meeste. Het gaat om de gezellige dag samen, niet om alles er omheen! Word je juist volkomen zen van een middagje koken en bakken, dan vooral wél doen. Maar dan hoef je niet ook de kamer volledig in thema te versieren en uitnodigingen op geschept papier te ontwerpen en versturen. Bewust keuzes maken scheelt echt.
2. Plan rustmomenten in
Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf is het fijn om niet de hele dag in de weer te zijn. Zo zaten wij te denken op welk moment van de dag we het feestje zouden geven. ’s Ochtends voor zijn middagslaapje of erna? Of geen dutje en gewoon zoete inval de hele dag? Uiteindelijk zijn we gegaan voor een feestje na het middagslaapje. Tussen de middag sliep Jacob en kon ik pre-party ook nog even met de hoefjes omhoog.
3. Hanteer een begin- en een eindtijd
Met een duidelijke begin- en eindtijd weet iedereen waar hij/zij aan toe is. En, ook niet onbelangrijk, zo heb jezelf en het feestvarken een overzichtelijk feestje. Je voorkomt zo ook dat je de hele dag koffie, taart en hapjes aan het serveren bent. Drie uurtjes feesten, taart eten en cadeautjes uitpakken is echt al best veel.
4. Kies voor één eetmoment op het feestje
Op de meeste verjaardagen is het hoogtepunt toch wel het uitblazen van de kaarsjes en het aansnijden van de verjaardagstaart. Vaak is zo’n punt taart al een maaltijd an sich, dus is het echt niet nodig om je gasten ook nog een lunch, borrelhapjes, tussendoortjes en een avondmaaltijd aan te bieden. Aangezien bij ons een deel van onze gasten van ver kwam hebben wij ervoor gekozen tegen half 6 ook nog een eenvoudige maaltijd te regelen. Soep, een broodje en flammkuchen. De snoeptomaatjes en komkommer ben ik spontaan vergeten op tafel te zetten. De soep kon ik van tevoren bereiden en mijn moeder nam ook een pan mee. De flammkuchen bereidde ik ter plekke, supereenvoudig met kant-en-klaar deeg. Dit alles hebben we samen met drankjes klaargezet als een buffetje: lekker, snel eenvoudig en weinig afwas! De meegebrachte pan soep brengt me op het volgende punt:
5. Vraag en accepteer hulp
Vaak niet het makkelijkste om te doen, hulp vragen. Veel ouders (lees: moeders) willen het anderen graag naar de zin maken. Toch kan het heel veel schelen als je bijvoorbeeld je moeder vraagt om iets te eten mee te brengen. Tijdens het feestje zelf zijn er vaak ook genoeg mensen die graag een handje helpen. Bijvoorbeeld even helpen om het buffet klaar te zetten, de koffie in te schenken of alvast wat afwas naar de keuken te brengen. Accepteer die hulp! Daar wordt je feestje echt leuker van, want zo kan je zelf ook echt genieten van de dag en van het plezier van je kleintje. En laat de vaatwasser tussendoor een keertje extra draaien, dan heb je aan het einde van het feestje alles ook snel aan kant.
6. Beperk je gastenlijst
Als je net zoals wij geen balzaal als woonkamer hebt, dan kan je simpelweg geen 20 man kwijt in je woonkamer. Tenzij iedereen elkaar zo goed kent dat ze spontaan bij elkaar op schoot kruipen (en dan doel ik niet op de kinderen!). En in deze tijd van het jaar ga je ook niet echt lekker buiten zitten. Dus nodigden wij alleen naaste familie uit. Op het hoogtepunt hadden we 12 mensen over de vloer, in Eftelingtermen ‘gezellige bedrijvigheid’. Goede vrienden met hun kinderen kwamen een week eerder langs. We hadden toen geen taart en slingers, maar dat mocht de pret niet drukken.
7. Denk na over de hoeveelheid cadeaus en uitpakmomenten
Omdat het feestje ’s middags was, konden wij Jacob ’s ochtends al zijn cadeautjes geven, waar hij direct heerlijk mee ging spelen. Later op de ochtend wipten er nog vrienden binnen met een cadeautje en mijn zwager, schoonzusje en hun dochtertje waren komen logeren. Zij gaven hun cadeautje ook eerder. Zo was er aandacht voor het uitpakken én voor het gekregen cadeautje zelf. ’s Middags tijdens het partijtje lieten we de binnendruppelende gasten ook direct hun cadeautje geven. We spaarden dus niet alles op voor een groot scheurfestijn. Daarnaast hadden we ook wat praktische zaken zoals een slaapzak en pyjama gevraagd, dat beperkt de speelgoed overload ook een beetje. (Ditzelfde principe kun je toepassen op Sinterklaas of cadeautjes onder de kerstboom).
Stressvrije feestdagen
De feestdagen staan voor de deur. Als je niet uitkijkt een prikkel-fiësta van jewelste. Niks mis mee natuurlijk, als je er goed tegen kunt. Voor mij geldt dat ik ga proberen mijn eigen tips ook op de feestdagen toe te passen, dus: rustmomenten inbouwen, niet én een kerstontbijt, -lunch én –diner op één dag. Niet denken dat ik, omdat het Kerstmis is, haute-cuisine op tafel moet zetten. Simpele maaltijden kunnen net zo lekker zijn. Niet alles zelf willen doen en (klaar)maken en niet schuwen om bijvoorbeeld de gasten te vragen of ze ook wat willen meebrengen. Kom maar op met die feestdagen: ik heb er zin in!