Een keizersnede is een ingrijpende operatie waar je een aantal weken van moet herstellen en waar je een litteken aan overhoudt. En hoe blij je ook bent met je baby, veel vrouwen zijn iets minder gelukkig met het litteken. Hoewel het litteken blijvend is, én eigenlijk iets is waar je best trots op mag zijn kun je wel een aantal dingen doen om je litteken zo mooi mogelijk te laten genezen. Met de juiste verzorging kun je er dan ook voor zorgen dat het litteken een stuk minder opvallend wordt. Je zult zien dat je je hierdoor weer zelfverzekerd zult voelen en je litteken gaat zien als souvenirtje van je zwangerschap. Ben jij benieuwd hoe je het litteken van je keizersnede moet verzorgen en waar je verder rekening mee moet houden? Lees dan snel verder.

Hoe verzorg je het litteken van je keizersnede?

Net na een keizersnede maak je je waarschijnlijk alleen maar druk om twee dingen: je baby en je pijn zo goed mogelijk verzachten. Het is echter ook belangrijk om er vanaf het begin af aan voor te zorgen dat jij goed kunt herstellen en dat je litteken mooi geneest. Wil jij weten hoe je het litteken van je keizersnede het beste kunt verzorgen? In dit artikel lees je er meer over.

De eerste twee weken na de keizersnede

De eerste twee weken na de keizersnede zijn vaak behoorlijk heftig. Je hebt misschien nog veel pijn en mag eigenlijk nog niks. Wees daarom niet eigenwijs en neem je rust. Je litteken moet namelijk ook van binnen nog helemaal herstellen en dat kan alleen als jij rustig aan doet. Qua verzorging van je litteken na een keizersnede is het de eerste twee weken vooral belangrijk dat je de wond goed schoonhoudt. Naast dat een ontsteking pijnlijk is, kan het er ook voor zorgen dat de wond minder mooi geneest. Was je wond daarom goed –maar wel voorzichtig – met een milde zeep zonder parfum en andere toevoegingen. Gebruik na het douchen altijd een schone handdoek, en vermijd in bad gaan nog even.

Hoe ziet je litteken er net na de keizersnede uit?

Je litteken kan net na de keizersnede nog wat dik en opgezwollen zijn, maar zolang je geen koorts, bloedingen of pus in de wond krijgt hoef je je in principe geen zorgen te maken. Denk je dat de wond wel ontstoken is of heb je veel pijn? Neem bij twijfel altijd even contact op met een arts. Tot slot is het belangrijk om van de wond af te blijven en nog even geen crèmes te smeren. Dit kan je beter pas doen als de wond dicht zit. Wat je wel kunt doen is de wond af en toe te laten luchten, en strakke kleding rondom het litteken vermijden. Door strakke kleding kan er viezigheid in de wond terecht komen, en dat is nu juist wat je wilt voorkomen. Daarnaast is strakke kleding niet zo comfortabel, terwijl jij net na de keizersnede vooral aan je eigen comfort en herstel moet denken.

De eerste zes tot acht weken na de keizersnede

Na de eerste twee pijnlijke weken voelen de meeste vrouwen zich weer een stuk beter. Het blijft echter ook nu nog belangrijk om genoeg rust te nemen en je lichaam de tijd te geven zich te herstellen. Luister dan ook goed naar je lichaam, en vraag hulp waar nodig. Vermijd dus ook het doen van intensieve klussen in huis of het dragen van zware dingen. Je kunt nu wel beginnen met het smeren van een crème of olie om je litteken soepel te houden. Dit hoeft absoluut geen dure en speciale crème of olie te zijn, het belangrijkst is dat de crème of olie voedend is. Zo zijn onder andere crèmes of olies met vitamine E goed voedend, en helpen ze bij de wondgenezing. Hoewel je litteken nu vaak nog behoorlijk opvallend qua kleur is, zul je al wel merken dat het litteken zelf wat minder opgezwollen is. Probeer je niet te druk te maken over de kleur, dit zal met de tijd namelijk vervagen. Tot slot is het juist nu extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken. Dit helpt je lichaam om te herstellen van de keizersnede, en heeft ook een positief effect op de genezing van het litteken. Wees dus lief voor jezelf, en vermijd de spiegel nog even als je bezorgd bent om het litteken.

Het verzorgen van je litteken na een keizersnede op de lange termijn

Op de lange termijn zul je merken dat het litteken van je keizersnede steeds lichter van kleur wordt. Hoewel het litteken, zelfs met goede verzorging, nooit helemaal verdwijnt zal het litteken wel flink vervagen en kleiner worden. Daarnaast zul je het litteken waarschijnlijk accepteren, en gaan zien als een souvenirtje dat je aan je zwangerschap hebt overgehouden. Afhankelijk van hoe de keizersnede is gezet (midden in de buik of aan de bovenkant van de schaamstreek) kun je het litteken soms prima verbergen met bijvoorbeeld een wat hoger bikinibroekje. Heb je twijfels om naar het strand te gaan en een bikini aan te doen na de bevalling? Lees dat dit artikel. 

Wat als je je blijft storen aan het litteken?

Blijf je je storen aan het litteken? Acupunctuur kan in sommige gevallen helpen bij de wondgenezing na een keizersnede. Daarnaast zijn er ook andere opties zoals een laserbehandeling om een litteken te laten vervagen. Wij raden je echter aan om eerst een aantal te maanden tot een jaar te wachten en te kijken hoe het litteken er uit komt te zien met een goede en natuurlijke verzorging zoals voldoende rust, gezonde voeding en het drinken van voldoende water, het smeren van crèmes of een olie en eventueel acupunctuur. Tot slot willen wij benadrukken dat een litteken na een keizersnede iets is waar je trots op mag zijn. Dit litteken vertelt nu eenmaal een bijzonder verhaal, die vanaf nu een belangrijk onderdeel van je leven is geworden.