8 x Knutselen met kastanjes

De leukste tijd van de herfst is als de blaadjes net beginnen te vallen, net als de eikels en de kastanjes. Op zoek naar mooie herfstschatten maakt boswandelingen leuk en thuis kun je gaan knutselen met kastanjes, eikels en blaadjes die je hebt gevonden. In onze tuin...

6 Tips tegen een herfstdip

De overgang van zomer naar herfst kan lastig zijn. Moe, lusteloos, moeilijk uit bed komen, een algeheel 'blegh-gevoel': als je dit herkent ben je niet de enige. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens last van een herfstdip. Wellicht heb jij er ook last...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

Tips voor een leuke en voedzame broodtrommel

Veel ouders kennen het probleem: je wilt dat je kind een gezonde lunch meeneemt naar school, maar wat stop je naast die boterham in de broodtrommel? Hoe zorg je voor een voedzame broodtrommel die ook aantrekkelijk genoeg is voor je kind om op te eten? Het is...

10 eigenaardige dingen die alle ouders doen

Zodra je een kind krijgt, krijg je er ook spontaan een aantal vreemde gewoontes bij. Alle ouders lijken namelijk dezelfde gekke dingen bij hun kind te doen. Ben jij benieuwd welke dingen dit zijn? Wij zetten tien eigenaardige dingen die alle ouders doen voor je op een...

De start van elk decennium brengt altijd nieuwe soorten trends met zich mee. 2020 gaat daar geen uitzondering op maken. In dit artikel een beknopt overzicht wat de nieuwe levensstijl kan worden. De voedselhype zal nog meer de klemtoon leggen op gezonde voeding.

Trends komen en gaan

Net zoals in de modewereld zullen er allerlei hypes en rages onstaan in de voedingswereld. In het afgelopen decennium waren paleo- en ketodiëten aan een grote opmars bezig als het passende antwoord op voedingsgewoonten waarbij gewichtsverlies centraal stond. Hoe dan ook. Duurzaamheid gaat dit nieuwe decennium nog meer een extra factor worden. Het goede nieuws is dat meer en meer consumenten zich zorgen maken over de impact van voedselkeuzes op het milieu. Positieve trends zullen in 2020 een grotere toename teweegbrengen van gemeenschap tuinieren, daktuinieren in steden en ondersteuning van de plaatselijke landbouw.

Zeven tips die de voedingstrend in 2020 zullen bepalen:

Hieronder een kleine lijst die het straatbeeld in 2020 qua voeding zullen bepalen in dit nieuwe decennium.

1. Havermelk

Omdat koemelk de grip op consumenten stelselmatig verliest, zijn er de laatste jaren allerhande niet-zuivelproducten op de markt verschenen. Dit heeft deels te maken met de groeiende allergenen die werden vastgesteld. De zuivelvervanging die in 2020 wellicht opgang gaat maken, is havermelk. Het is een combinatie van water en haver. Het wordt aanbevolen als een niet-allergene drank. Het overgrote deel van de mensen nuttigen melk als bron van calcium, kalium en vooral eiwitten. Havermelk bevat de eerste twee vernoemde voedingsstoffen. Minpunt is dat het niet volledig eiwit bevat. Kijk goed op de verpakking welke ingrediënten aanwezig zijn.

2. Vleesvervangers op plantaardige basis

Na havermelk staan plantaardige burgers op de tweede plaats. Zij zijn vandaag ongetwijfeld de populairste snack. Ook hier weer moet je wel de ingrediënten op de verpakking goed nalezen voor dat je afrekent aan de kassa. Kunstmatige toevoegingen kunnen in bepaalde gevallen de gezonde pret wel eens bederven. Denk aan het hoge zoutgehalte.

3. CBD dranken en voedingsmiddelen

In dit artikel mag de doorbraak van CBD in de voedingsketen niet ontbreken. Nieuwe cannabinoïden of de actieve ingrediënten van cannabis, zullen in 2020 in de industrie helemaal worden geïntroduceerd. De zaden van hennep zijn rijk aan vetzuren en ook aan vetten die heel gezond zijn. Lenolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omeg-3) zijn de voornaamste kenmerken. De voordelen om hennep toe te voegen aan je dieet kan heel eenvoudig gebeuren. Voeg de hennepzaden toe aan salades of muesli. De smaak lijkt op noten. Hoewel ze geen cannabinoïden bevatten, zijn ze heel gezond als voedingsmiddel.

4. Lokaal kopen in functie van duurzaamheid

Nu meer consumenten meer aandacht besteden aan duurzaamheid, zullen etenswaren op de lokale marktpleinen en lokale boerderijen hun omzet zien stijgen in 2020. De volledige persoonlijke gezonde aanpak levert immers voedsel op dat beter gaat smaken. Boerenkool en bloemkool winnen aan populariteit. Voedingsdeskundigen voorspellen dat spruiten wel eens de groente van het jaar zou kunnen worden.

5. Smaken uit West-Afrika

Het klinkt misschien vreemd en bizar, maar een scala voedingsmiddelen en beeldbepalende smaken zijn afkomstig uit de westkust van Afrika. Dit zal ook in 2020 niet een metamorfose ondergaan. Citroengras, uien, pinda's en tomaten gaan meer en belangrijker worden in gerechten.

6. Nieuwe boters als smaakmakers

Denk verder dan notenboters zoals amandel en cashewnoten. Op dat vlak gaat er in 2020 een verschuiving plaatsvinden. Kikkererwten en het zaad van de watermeloen gaan in boter worden verwerkt. Er wordt vooral uitgekeken naar duurzame palmolie als ingrediënt van de nieuwe botersoorten.

7. Groene snacks als vervanger van de traditionele chips

Boerenkoolchips en soortgelijke dips gaan meer in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Vergeet niet dat dit slechts snacks zijn. Het aantal werkelijke groenten in deze producten zijn minimaal te noemen. Goede voornemens? Sla voorverpakte snacks in 2020 over en eet een stuk fruit in de plaats. Of verorber een handjevol noten als je honger hebt.