Het leven als ouder gaat zeker niet altijd van een leien dakje. Huilbuilen, korte nachten, luiers en spuug kunnen jouw energielevels behoorlijk overhoop gooien. Hoe zorg je er dan toch voor dat je die gezellige moeder wordt die overal voor in is en altijd een lach op haar gezicht heeft? In dit artikel lees je hoe je meer uit jouw dag kunt halen. Zo geniet je meer, heb je meer tijd voor de leuke dingen en kun je het ouderschap beter combineren met jouw carrière.

Een vaste routine

De beste manier om meer uit jouw dag te halen en meer tijd over te houden, doe je door een vaste routine aan te leren. Door het maken van een planning, heb je meer overzicht en kun je zaken beter relativeren. Wanneer jij bijvoorbeeld standaard 's ochtends de vaatwasser uitruimt, hoef je hier de rest van de dag geen zorgen meer over te maken. Een routine biedt niet alleen meer duidelijkheid, maar ook meer rust in jouw hoofd. Dit geeft uiteindelijk je meer mentale vrije tijd.

Wil je meer uit jouw dag halen? Zorg dan voor een realistische routine waar je genoeg tijd inplant voor leuke dingen. Wil je vaker tijd voor jezelf of eens met jouw vriendinnen het terras op? Wanneer je zorgt voor duidelijk routine in huis dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en houd jij meer tijd over. Maak daarom een realistische dagplanning. Hoe laat sta je op, wat doe je voordat je naar je werk gaat en wat wil je bereikt hebben aan het einde van de dag? Pak er een schriftje of een planner bij en schrijf jouw ideeën op. Door jouw wensen vast te leggen op papier, heb jij meer duidelijkheid en weet je waar je naartoe werkt. Wil je meer uit jouw dag halen? Dan is de eerste stap een duidelijke planning en routine.

De kleine dingen maken het verschil

Een aantal kleine veranderingen in jouw leven kunnen een groot verschil maken. Wil jij niet iedere keer overmand worden door de huishoudelijke taken? Maak er dan een gebruik van om iedere keer na het eten de eettafel en keuken schoon te maken. Zo blijft jouw woning schoon en word dit uiteindelijk een automatisme.

Een andere kleine verandering kan bijvoorbeeld de wasroutine zijn. Zeker met kinderen in het huis kun je het gevoel krijgen dat er maar geen einde aankomt. Door vijf verschillende wasmanden te gebruiken voor vijf verschillende soorten was, kun jij iedere dag één was draaien. Zo zit je nooit zonder schone kleren en hoef je in het weekend niet extra te wassen. Kies voor gemak en regelmaat als het om wederkerende klusjes gaat.

Deze kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op jouw dagelijks leven. Zoek naar handige oplossingen waardoor jij meer tijd overhoud voor de leuke dingen in het leven. Lees bijvoorbeeld ook onze 8 tips om je huis sneller schoon te krijgen. 

Gezonde eet en leefstijl

Jouw levensstijl speelt een grote rol in jouw leven. Eet en leef jij niet gezond? Dan kun je snel moe zijn, emotioneel onstabiel voelen en gewoon niet lekker in je vel zitten. Wil je meer uit jouw dag halen? Kom dan in beweging. Kies voor minstens 30 minuten bewust bewegen per dag en een gezond eetpatroon. Zo blijf je niet alleen gezond, je voelt je ook een stuk beter. Je voelt je sterker en kunt meer hebben. Nu plof jij na een dag werken niet op de bank, maar heb je nog de energie om iets leuks te doen 's avonds.

Prioriteiten

Ben jij ook weleens gefrustreerd dat jij niet het maximale uit jouw dag haalt? Een goede manier om dit gevoel te bestrijden, is door jouw prioriteiten op een rijtje te zetten. Put jouw werk jou uit en zijn de nachten kort met een baby of dreumes in huis? Zorg er dan voor dat je weet waar jouw prioriteiten liggen. Ben je een dag echt even helemaal uitgeput? Bedenk dan dat jouw gezondheid belangrijker is dan het overwerken en dat je de boel af en toe echt wel even de boel kunt laten.

Je kunt meer uit jouw dag halen wanneer je weet waarvoor je werkt. Maak een lijst met jouw prioriteiten. Nummer ze van één naar tien, in volgorde van hoe belangrijk ze zijn. Dit een handig aandenken om te hebben wanneer je gefrustreerd bent dat je niet alles uit jouw dag kunt halen. Zolang je je aan jouw prioriteiten kunt voldoen, dan is dat in ieder geval al heel wat! Het biedt focus en net dat beetje extra verstand wanneer dat nodig is.

Vele handen maken licht werk

Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat en dat je niet alles uit jouw dag kunt halen omdat je te veel tijd kwijt bent aan bijzaken? Vergeet dan niet dat je er niet alleen voor staat. Wil jij meer tijd besteden aan jouw gezin, vriendinnen of misschien wel een sport of hobby? Zorg er dan voor dat je jouw taken kunt verdelen. Ben je veel tijd kwijt aan huishoudelijke taken? Verdeel deze dan met jouw partner. Zijn jouw kinderen al wat ouder? Dan kunnen zij ook verschillende taken op zich nemen.

Kinderen naar de crèche

Het is nog altijd een behoorlijk taboe om jouw kind(eren) naar de crèche te sturen wanneer je zelf vrij bent. Wil je dan niet met jouw kinderen spelen of voor ze zorgen? Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Wanneer jij net wat meer uit jouw dag wilt halen, kan het extra fijn zijn dat je niet al jouw aandacht op de kinderen hoeft te leggen. Zeker wanneer jij thuis werkt, kan het een echte uitkomst zijn om de kinderen vaker naar de opvang te brengen. Zo kun jij voor de volle 100% werken zonder afleiding en meer uit jouw dag halen. Zo ben jij ook weer een leukere moeder wanneer zij thuiskomen van de opvang. Heb je het gevoel dat je het allemaal niet meer kunt bijbenen en dat je je niet over voor de volle 100% voor kunt inzetten? Dan kan het helpen om jouw kinderen eens wat vaker naar de opvang of een oppas(oma) te brengen. Deze tijd kun jij dan effectief gebruiken of gewoon gebruiken om zelf weer over op adem te komen.

Al doende leer je

Niemand is perfect, zeker als moeder leer dit. Je wilt het natuurlijk goed doen en altijd het beste uit de dag halen. Toch is het ook goed om te onthouden dat je al doende leert om het beste uit de dag te halen. Jouw leven verandert wanneer je moeder wordt. Het tempo van jouw dag verandert en je komt niet altijd overal aan toe. Maar vergeet niet om juist te blijven genieten van alles wat er wel gebeurt op een dag.

Pluk de dag! Haal iedere dag het beste uit jezelf, jouw gezin en jouw carrière. Hoe je dit voor elkaar kunt fietsen? Een goede routine en planning is de eerste stap in de goede richting. Je kunt kleine aanpassingen maken die invloed hebben op jouw dagelijkse gebruiken. Dit biedt je meer structuur en uiteindelijk meer vrije tijd en vrijheid. Daarnaast is jouw levensstijl ook tekent van hoeveel je op een dag kunt doen. Houd jouw hoofd koel en schakel hulp van een oppas of crèche in wanneer je echt even iets gedaan moet krijgen. Geniet ook van de kleine dingen die jouw leven en dagen extra mooi maken als moeder.