Wanneer je de titel leest 'Hoe vind je als moeder je rust in de avond' en je zelf een moeder bent denk je waarschijnlijk dat dit artikel één groot fabeltje is. Want met kinderen, vooral jonge en meerdere kinderen onder de tien jaar, is het vinden van rust toch iets onmogelijksen iets dat niet bestaat? We snappen dat je hier sceptisch in staat, want laten we eerlijk zijn, het zal een flinke uitdaging worden. Rusten in combinatie met kinderen, ook al is dit in de avonduren, is dit überhaupt mogelijk? Het kan zeker, maar makkelijk is het niet. We gaan hier ook geen 'Yes you can do it' artikel van maken, want zo simpel is het helaas niet. En dat begrijpen wij ook maar al te goed. Maar onmogelijk is het niet. Je moet er misschien wel nét iets meer moeite voor doen om die rust te kunnen krijgen maar eenmaal je op dat punt bent aangekomen zal je zeker goed kunnen genieten. Dus in plaats van de rust momenten in de avond te bombarderen als 'impossible' maken wij er POSSIBLE van. Onderneem de volgende stappen en ook jij zult zo nu en dan heerlijke rust avonden kunnen creëren in de avonduren.

Doe een beroep op je naasten

Voordat we de momenten van rust gaan bespreken, de activiteiten die jij kunt ondernemen om tot rust te komen is het van belang dat we eerst deze stap met je bespreken. Zoals ze in Amerika zeggen: 'it takes a village to run a family' mag jij ook een beroep doen op jouw 'familie en vriendendorp'. Heb je een partner waarmee je samen de kinderen opvoed, spreek deze dan aan en geef aan dat het voor jou als moeder ook belangrijk is om je nodige en zeer verdiende rust te pakken om goed te kunnen blijven functioneren. Ben je een single mom? Doe dan een beroep op je ouders, vrienden of andere familieleden om een avondje op te passen. Schaam je vooral niet om je grenzen aan te geven. Het moederschap is het zwaarste en tegelijkertijd het meest belonende beroep op aarde. Want ook al krijg je hier niet betaald voor, het is en blijft een job en soms vergeet men dat. En zoals bij elke job heb je om de zoveel tijd behoefte aan vakantie. En laten we eerlijk zijn, als moeder zijnde maak je zo veel overuren, waarom zou je deze niet eens opnemen? Wees eerlijk en zeg dat je zin hebt in een avond voor je zelf. Niemand die je daar op zal beoordelen.

1. Neem een warm ontspannend bad

Wat is heerlijker dan even helemaal ontspannen in een warm bad? Heb je zelf geen bad, informeer dan bij vrienden of familie waar je eventueel een avond heerlijk in bad kunt gaan. Niks is fijner dan een bad waar in je al je spieren kunt ontspannen en je even aan helemaal niks hoeft te denken. Om je bad ervaring helemaal compleet te maken zijn er een aantal essentials nodig. Denk hierbij aan een bruisbal met een geur die jij lekker vind. Hou je van zoete geuren dan zijn de bruisballen van Lush echt aan te raden; de Twilight is een groot favoriet. Hou je meer van neutralere geuren probeer dan eens de bruisballen of het badzout van Rituals. Koop ook een fijne lichaamscrub, de Hammam scrub van Rituals is een echte aanrader en vergeet ook niet om wat lavendel geurkaarsen mee te nemen. Maak van het baden een echte ervaring zodat het even voelt alsof je in een luxe spa vertoeft. Geen badpersoon? Neem dan een fijne warme douche die je ook kunt aanvullen met ontspannende rituelen zoals het scrubben van je huid met een fijne scrub of een zalig haarmasker kunt aanbrengen.

2. Hardlopen en/ of naar de fitness

Heb jij een abonnement op de sportschool maar heb je het idee dat je eigenlijk voor niks betaald omdat je helemaal geen tijd meer hebt om de sportschool te bezoeken? Maak het dan je top prioriteit om een avond heerlijk te gaan sporten. Door te sporten kun je al je extra energie kwijt of juist weer nieuwe energie op doen. Even je verstand op nul, de poepluiers lekker aan anderen over laten en heerlijk bewegen zonder ook maar een enkele gedachten aan je hoofd. Zet je lievelings Spotify playlist aan en wordt één met de muziek. Geen lid van een sportschool maar wil je wel eens eenmalig sporten in een club? Kijk dan eens online naar de mogelijkheden. Veel sportclubs bieden een gratis dagpas aan waar je gebruik van kunt maken. Ook al heb je niet de intentie om je hier straks in te schrijven hoef je je niet schuldig te voelen om gebruik te maken van deze dagpas. Met al het goede dat je in deze wereld voor je kinderen doet als moeder mag je echt wel een keer een little white lie vertellen als het jou gaat helpen te ontspannen en te rusten. Wij zullen het in ieder geval niet verder vertellen.

Ben je in het algemeen geen grote fan van de sportschool maar sport je liever op andere manieren, probeer dan eens te hardlopen buiten in de natuur. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen begeleiden, dus ook wanneer je geen fanatieke renner bent is dit iets dat je kunt doen. Laat je vooral niet tegenhouden wanneer je voelt dat je geen conditie hebt, iedereen moet ergens beginnen en met hardloop apps zul jij je binnen no time ontwikkelen tot een echte pro. Blijft het iets eenmaligs? Dan heb je in iedergeval een fijne avond lopen achter de rug en zul je tijdens het lopen je gedachten op nul kunnen zetten en volledig refreshed terugkeren naar huis na afloop.

3. Netflix and a lil' chill

Wat ook heerlijk ontspannend kan werken is een avond je lievelings shows bingewatchen. Gelukkig bestaat er zoiets als Netflix zodat je altijd toegang hebt tot de allerleukste en soms raarste shows en films. In elk genre is er een hoop te zien. Hou je van Nederlandstalig? Ook dan zijn er veel leuke series en films die je kunt kijken. Wil je iets simpels zonder er al te veel bij na te hoeven denken dan kan je altijd terugvallen op fantastische series zoals Friends en How I Met Your Mother. Gossip Girl doet het ook altijd goed en het nieuwe Selling Sunset (een reality show die een is kruising tussen The Hills en alle real estate programma's die je ooit hebt gezien) is ook een dikke aanrader. Het volgt het leven van vastgoed power vrouwen die in het zonnige Los Angeles de ene miljoenen villa na de andere verkopen. Een andere aanrader is het (soms iet wat belachelijke) Australische programma Yummy Mommy's. Hier worden 4 mama's to be gevolgd die alle drie op hun eigen manier heel succesvol zijn. Wat dit programma af en toe een beetje belachelijk maakt, op een positieve manier, is één van de vrouwen die zo merk gericht is dat ze niet weet of ze haar baby op haar eerste dag op aarde in Gucci of Valentio moet kleden. Ook staat haar babyshower volledig in het kader van Versace en is zij zo over de top bezig dat jij plaatsvervangende schaamte zult voelen. Het is wel een 'heerlijk wegkijk programma' dus zet deze serie ook zeker op je lijst!

Zorg er voor dat je tijdens jouw eigen chill avondje alles qua snacks en drankjes binnen handbereik hebt zodat jij je even volledig kunt af zonderen en de grootste zorg aan je hoofd is of je een glas rode of een witte wijn wilt drinken. Want ook die belangrijke keuze moet gemaakt worden. Een avond rusten, alles eten en drinken wat je lekker vindt zal er voor zorgen dat je nieuwe energie krijgt en de volgende dag de dag weer volledig aankunt.

4. Boek een spa behandeling

Een avond rusten kun je het beste bereiken door een activiteit te ondernemen waar jij je door kunt ontspannen. Eén van deze activiteiten is voor vele vrouwen onder ons het zelfde: Een heerlijke massage. In Nederland zijn er veel spa centra die ook in de avonden open zijn en zijn er verschillende massage salons waar je terecht kunt voor een fijne deep tissue massage of juist een ontspanningsmassage. Een keten die goed aangeschreven staat is QoQo. QoQo zit door heel het land, misschien zit er wel eentje bij jou in de buurt. Wil je liever een 'full spa experience' en naast een massage ook genieten van sauna's, Turkse Stoombaden en een zwembad, informeer je dan ook eens naar Spa's van luxe hotels. Onder andere het Conservatorium en het luxe W hotel in Amsterdam hebben 2 heerlijke spa centra's die ook tegen betaling voor niet hotel bezoekers toegankelijk zijn. We garanderen je dat je na een avondje in de spa je je als herboren zult voelen.

En hoe beter jij je voelt hoe beter je kinderen zich zullen voelen. Wees daarom niet bang om je zelf die avond rust te gunnen. Want in the end is het eigenlijk allemaal voor de kids, right? Het is een mooie cirkel waarin jij de regels bepaald. Ze zeggen wel eens happy wife happy life, maar dat geld zeker ook voor het moederschap. Happy mom, happy kids. Dus waar wacht je nog op? Regel dat avondje rust maar snel. You deserve it!