Zodra de zomervakantie weer aanbreekt, is het tijd om samen met je kind vakantie te vieren. Je kunt kiezen voor een vliegreis, een leuke cruise, maar ook voor een camping. Hoewel het super leuk is om samen met je kind te kamperen, zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Voor wie een zorgeloze kampeervakantie wilt, zijn er een paar handige tips die je op kunt volgen.

Kindvriendelijke campings

Kamperen is erg leuk, maar ook erg spannend voor ouders die dit nog nooit hebben gedaan. Er zijn veel campings te vinden in binnen- en buitenland voor een prachtige vakantie. Echter is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de wensen en behoeften van jouw kind. Gelukkig zijn er veel campings te vinden die kindvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten zoals een zwembad, een leuke speeltuin of een animatieteam. Veel organisaties bieden een overzicht aan met alle kindvriendelijke campings in het binnen- en buitenland, zo ook de ANWB.

Voordelen van het huren van een accommodatie

Voor gezinnen die niet beschikken over een kampeermiddel of nog nieuw zijn met het begrip ‘kamperen’, bieden veel campings een accommodatie aan waar je tijdens de vakantie met jouw kind in kan verblijven. Een accommodatie huren biedt veel voordelen:

  • Het is erg gemakkelijk: je hoeft geen kampeermiddel aan te schaffen, je hoeft niet met een kamper of caravan te reizen en je hoeft geen tent op of af te breken. Je komt aan op de accommodatie, pakt je tassen uit en je kan direct met je kind genieten van alle faciliteiten. Voor wie een zorgeloze vakantie wil, is een accommodatie huren zeker een goede oplossing.
  • Het scheelt flink in het aantal bagage dat je mee moet nemen. Een tent, slaapzak of een kooktoestel neemt veel ruimte in beslag. Omdat een accommodatie veel extra’s heeft, kan je veel dingen thuislaten. De kofferbak heeft nu meer ruimte voor het leuke speelgoed of de knuffels voor jouw kind, wat hij of zij zeker waardeert.
  • Het scheelt in aanschafkosten. Je hoeft nu geen tent, caravan of kamper aan te schaffen. En dus ook geen slaapzakken, luchtbedden of kooktoestellen.

Voordelen van een eigen kampeermiddel

Voor de moeders die enige ervaring hebben met kamperen én beschikken over een eigen kampeermiddel, is het huren van een accommodatie niet nodig. Een eigen kampeermiddel meenemen en gebruiken tijdens de vakantie biedt veel voordelen:

  • Een eigen kampeermiddel meenemen is veel goedkoper dan het huren van een accommodatie. De kosten van het huren van een accommodatie lopen hoog op, vooral wanneer je vakantie viert in het hoogseizoen en je met het hele gezin op vakantie gaat.
  • Een eigen kampeermiddel biedt veel flexibiliteit. Camping die accommodaties aanbieden zijn schaars, vergeleken met campings die kampeerplaatsen aanbieden. Ook worden kampeerplaatsen vaak per dag verhuurd en kan je samen met je kind gaan en staan waar jij wilt.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Hoewel het altijd leuk is om samen met je kind op vakantie te gaan, kan dit voor veel frustraties zorgen. Ook tijdens het kamperen. Wie op zoek is naar een leuke en zorgeloze kampeervakantie, kan zeker de volgende tips gebruiken:

  • Denk goed na hoe je je kind gaat vermaken tijdens de autorit. Vaak is de rit naar de camping een hel wanneer deze te lang duurt. Vooral voor een kind, die er vaak niet van houdt om opgesloten te zitten in een auto. Daarom moet je van tevoren goed nadenken hoe je jouw kind gedurende de autorit gaat vermaken. Zo kan je liedjes met ze zingen, spelletjes met ze spelen of een tablet aanschaffen als de rest helaas niet werkt.
  • Kies voor een kindvriendelijke camping met voldoende faciliteiten, zodat jouw kind zich vermaakt tijdens de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, zwembaden en animatieteams. Informeer van tevoren dus goed over welke faciliteiten een camping beschikt.
  • Laat je kind goed slapen op vakantie. Kinderen hebben vaak moeite met zich aan te passen in een nieuwe omgeving en dus kan het slaapritme van jouw kind flink verstoord worden tijdens de vakantie. Denk voor het vertrek goed na over de slaapomstandigheden waar je kind mee te maken zal krijgen.
  • Ga er een dagje op uit, maar laat je kind zeker meebeslissen. Een dagje naar een dierentuin of een pretpark zal jouw kind namelijk veel leuker vinden dan naar de spa of een wijnproeverij. Bekijk dus goed alle opties in de omgeving zodra je een camping hebt gevonden. Denk ook goed aan de reistijd: kinderen zijn geen fan van lange autoritten.