We leven in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt en het behoud van onze mooie planeet centraal staat. We willen natuurlijk wel dat er straks nog een mooi plekje overblijft voor onze (klein)kinderen om op te leven. Er zijn al verschillende manieren waarop wij ons steentje kunnen bijdragen, maar hoe zit dat met de opvoeding? Is duurzaam opvoeden tegenwoordig de norm? Wij zochten het uit met een onderzoek onder onze Meer Voor Mama’s-lezers.

Duurzaam opvoeden, wat is dat?

Bij een duurzame opvoeding leer je je kinderen wat het effect is van onze daden en gebruiken op mens en milieu. Meer dan 95% van de moeders geeft aan het belangrijk te vinden om hun kind duurzaam op te voeden. De belangrijkste drijfveren van moeders hiervoor zijn dat ze willen dat er een planeet overblijft om op te kunnen leven voor de kinderen en dat het op een positieve manier kan bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Dit kan op verschillende manieren en iedereen geeft hier een eigen invulling aan.

duurzaam-opvoeden

Hoe doen andere papa’s en mama’s dat?

Als er wordt gekeken naar de opvoeding, zien we dat vrijwel iedere papa of mama hier duurzaamheid in betrekt. Dit kan natuurlijk op verschillende niveaus. De ene ouder kiest ervoor om volledig duurzaam op te voeden, terwijl de andere ouder ervoor kiest om bepaalde dingen duurzamer te maken. Er is hierin natuurlijk geen goed of slecht.

Het leren scheiden van afval, het leren letten op energieverbruik (lampen of verwarming pas aandoen als je thuis bent), het beperken van vliegreizen, het maken van eigen hapjes voor de kinderen en het bewaren van kliekjes zijn resultaten die verreweg het meest naar voren zijn gekomen als het gaat om duurzaam opvoeden. Uiteraard kun je ook kiezen voor wasbare luiers of een duurzame kinderverjaardag.

duurzaam-opvoeden-op-verschillende-niveaus

Maar wat nou als het niet altijd lukt om duurzaam op te voeden?

Dan geeft dat helemaal niks! Het hangt namelijk af van verschillende aspecten. Zo moet je er de tijd voor hebben en in sommige gevallen ook het geld en niet iedereen heeft dat altijd. Daarnaast is het ook niet gek dat je soms eens voor gemak wil kiezen. Je kan je voorstellen dat het soms best wat tijd of geld in beslag kan nemen om eigen hapjes te maken of altijd een verse maaltijd op tafel te zetten en dan is het niet erg om dat een keer niet te doen. Iedere papa of mama kan beamen dat het in het drukke leven van ouders soms nodig is om even op adem te komen.

Dus.. is duurzaam opvoeden de norm?

Ondanks dat duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen is wereldwijd, is het niet de norm met betrekking tot opvoeding. 75% van de respondenten geeft aan niet het gevoel te hebben dat duurzaam opvoeden de norm is en ook geen druk te ervaren vanuit de media. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat er in jouw manier van opvoeden past en hoe het binnen jouw tijd en budget past. Onthoudt dat alle kleine beetjes helpen. Kijk naar wat je wél kunt doen en niet naar wat je niet kunt doen.

Ben je benieuwd naar nog wat handige tips met betrekking tot duurzaam opvoeden? Lees dan ons artikel: Handige tips voor een duurzame opvoeding.