HAPPY NEW YEAR! Ben je het jaar goed gestart? Hopelijk heb je het jaar mooi afgesloten en heb je frisse zin in het jaar dat voor je ligt. Twaalf verse maanden liggen voor je om nieuwe herinneringen te maken. Te beginnen met: januari. De saaiste maand van het jaar. Zo kom je de maand januari door.

Want januari is, samen met februari, de saaiste maand van het jaar. De gezellige decemberdagen zijn voorbij, maar de donkere dagen nog niet. Het is nog niet zo ver, maar kijk alweer uit naar de lente en de daaropvolgende lange lichte zomerdagen. Reality check: dat duurt nog lang. De eerste rokjesdag kan nog zomaar 4 maanden duren, dus tot die tijd moeten we er iets van maken. Te beginnen met januari: hoe kom je deze maand fluitend door?

Maak plannen voor januari en daarna

Vergeet even de ‘goede voornemens’, ga in plaats daarvan plannen maken. Want plannen maken is leuk! Wat zou je willen doen dit jaar? Of op korte termijn: wat zou je in de maanden januari en februari willen doen? Bedenk leuke activiteiten samen met je gezin, maak elke dag even tijd vrij voor jezelf, bekijk alvast vakantiebestemmingen (zie volgende punt) of leuke dagjes uit die je wil maken, brainstorm over een kleurtje op de muur, plan een middag in om die fotolijstjes op te hangen en de lamp die nog steeds in de doos zit (dit is een reminder naar mezelf), plan een date met je beste vriendin of verzamel alle spullen van die ene hobby die je steeds maar uitstelt en ga beginnen.

En wat zou je op werkgebied willen doen dit jaar? Wil je een cursus volgen? Je werkplek opruimen en gezelliger maken? Efficiënter thuiswerken zodat je meer tijd overhoudt met je gezin? Een andere baan zoeken? Waar kan je meteen mee starten en wat kan nog even wachten? Maak een plan, zet het op papier en in je agenda. Ook met goede voornemens werkt het zo: niet alles meteen willen aanpakken, maar een plan maken en stap voor stap uitwerken. En over goede voornemens gesproken – ja, dus toch… – houd je aan de afspraken met jezelf. Die zijn net zo belangrijk als afspraken met vrienden, werk en je gezin.

zo kom je januari door - plannen maken

Zomervakantie voorpret

Niets zo leuk als vakantie voorpret, toch? Hoewel een vakantie boeken ook stressvol kan zijn. Dan is het goed om er nu al over na te denken. Heb je al een idee of en waar jullie op vakantie willen dit jaar? Zo niet, dan is januari de perfecte maand om te beginnen met dromen over fijne zonnige vakantiebestemmingen en weekendjes weg. Wordt het een kampeervakantie, een verre reis of blijf je in Nederland?

Onlangs wees iemand mij op de website Mamagoeshere.nl, een site gespecialiseerd in reizen voor het hele gezin. Een leuk startpunt om alvast wat ideeën op te doen. En misschien zelfs al te boeken! En maak dan gelijk een fijn lijstje met zomerse muziek. Of zoek het zomerlijstje van afgelopen vakantie weer op op Spotify, dan kom je gegarandeerd weer in de vakantiestemming.

zo kom je januari door - dagdromen over zomervakantie

Kleine voornemens

Toch van plan om dingen te veranderen dit jaar? Niet om je te ontmoedigen, maar volgens onderzoek sneuvelt 92% van de goede voornemens al in de eerste maand. Vaak komt het omdat de doelen te groot en niet concreet zijn. Ook uit onderzoek blijkt namelijk dat je nieuwe gewoontes in hele kleine behapbare stapjes moet aanpakken in plaats van hele grote doelen ineens na te streven. Tip: lees het boek Kleine Gewoontes van BJ Fogg (originele titel: Tiny Habits).

Formuleer je doel positief en schrijf het op, bijvoorbeeld: ik wil tijd offline doorbrengen. Dat werkt vaak beter dan: ik wil niet meer zo veel op mijn telefoon scrollen. Stap twee is dan om je doel op te delen in concrete en makkelijk haalbare kleinere acties/stappen. Bijvoorbeeld door eerst ’s avonds je telefoon niet meer op je nachtkastje te leggen maar aan de oplader in een andere kamer. Houd dit een paar weken vol en dan is het tijd voor een volgende actie, bijvoorbeeld door een daglimiet in te stellen op je telefoon hoe lang je op social media kunt.

zo kom je de saaie maand januari door - opruimen

Opruimen en meubels schuiven

Kerstversiering weer op zolder, de kerstboom de deur uit, tijd om de boel eens lekker op te ruimen en op te frissen. Kasten uitmesten, beetje schuiven met meubels en accessoires, ander kleurtje op de muur misschien. Ik krijg daar altijd weer nieuwe energie van! Ook goed om eens met een frisse blik naar alles in je huis te kijken. Word je nog blij van alle spullen die je hebt verzameld? Of heb je te veel verzameld en wil je weer wat rust in huis? Tijd om op te ruimen!

Spullen verplaatsen is geen opruimen, opruimen is ontspullen: afscheid nemen van spullen. Nadat ik onder andere de boeken van Marie Kondo las en op Netflix haar serie heb gezien (voor wie haar niet kent: dé opruimgoeroe van dit moment) kreeg ik de smaak te pakken van het opruimen en wegdoen van alles waar ik niet meer blij van word. Als er weer een kledingkast of een lade is opgeruimd, geeft dat zo’n goed gevoel! Begin deze maand en doe steeds een klein beetje: dan weer de boekenkast, dan weer de rommellade in de keuken, dan weer de sokkenla. Als je elke dag iets doet, ben je na een maand al heel ver!